UNIPO - štúdium učiteľstva dejepis a občianska vychova

anna2056
10. jún 2023

Ahojte 🙂 chcem sa opýtať či je tu niekto kto študoval/ studuje na unipo kombináciu dejepis a vychova k obcianstvu? Je toto štúdium náročné? Dala som si prihlášku ale stále váham..

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 ja som studovala na UNIPO SJL a Obciansku, ale pred 20timi rokmi....SJL bola zabijak, obcianska sa dala (hLAvne tam boli normalnejsi ludia)....hlavne je, že ci ta to bavi a ci chces ucit, potom to isto zvladnes

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 vedela by si viacej povedať k občianskej? Či tie predmety boli náročné na prípravu popri brigáde a celkovo aj tie predmety z psychológie a pedagogiky ktoré patria k ucitelskemu programu? Áno chcela by som v budúcnosti učiť veľmi ma to baví pracovať s deťmi 🙂

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 tak ja milujem obciansku, takže bolo to zvladnutelne, osadenstvo sa asi obmenilo,a le na filozofii sa vlea fil. diel čítalo a písali sme 4stranové eseje z nich (ale filozofiu a pisanie ja milujem), predmety ako etika, sociologia, estetika boli fajn, ekonomia je este zaberak, pravo nas ucili vtedy právnici..... ovela nudenjsie bol ten pedagogicko-psych. základ (vy to uz máte pri Bc. statniciach), my sme este neboli Bc. , ale rovno 5rocne Mgr., takže vsetky statnice sme mali v poslednom roku (aj tento základ)-o to to bolo ťažsie......popri birigade, uvidis, halvne ako budes mat rozvrh....

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 filozofia mi nevadí naopak mám ju rada, učitelia boli v pohode? Respektíve neboli zakerni?

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 nie, neboli, niektorí tma stale su: doc. Dudinsky či Ing. Lačný su fakt super.....nároční,ale ludskí a spravodliví

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 mali ste predmet základy logiky v rámci občianskej? Ak áno bol to ťažký predmet?

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 ano, mali, ucila ho vtedy doc., kt. uz je na dochodku, to bola sekera, pre mna to bolo lahke, vyslovene to bola vyrokova logika a bol len zapocet z neho, mnohi ho na prvykrat neurobili, ale potom ano (aj telocvikari:D)

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 ak sa môžem opýtať bola ta skuska zameraná iná čisto na príklady alebo dali aj teóriu? :D

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 bol len zápočet,nie skúška, bolo to dávno,fakt na istotu eviem,ale tam boli tuším len priklady

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 dakujem za info 🙂 môžem este k pedagogike a psychológii? Určite to bolo náročné ale zaujíma ma či učitelia davali prejst a nemali zasadnute na iných?

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 nie,nikdy som zasadnutie nezažila na vš, bud vieš alebo nevieš

anna2056
autor
10. jún 2023

@sorciera24 dakujem za info, dúfam, ze štúdium budem zvládať 🙂

mamina7070
10. jún 2023

len mas male uplatnenie kvoli dotaciam predmetov

zuzanockamt
10. jún 2023

@anna2056 Zvážila by som inú kombináciu predmetov, dosť nevyužiteľné, ešte tak na veľkej škole. Ale budeš dlho hľadať.

anna2056
autor
10. jún 2023

@zuzanockamt predpokladám, že za 5 rokov sa môže nájsť voľne miesto s týmto odborom minimálne niekde na základnej škole

zuzanockamt
10. jún 2023

@anna2056 Samozrejme, že môže, ale tých hodín je málinko. Ja by som do tejto kominácie nešla. Veď na ZŠ, kde nemajú paralelky nebudeš mať ani plný úväzok.

anna2056
autor
10. jún 2023

@zuzanockamt slovenčina sa mi zdá veľmi náročná a na angličtinu nie som čiže toto mi príde ako najlepšia kombinácia este zvažujem štúdium sociálnej prace ale viacej ma láka ísť učiť

anna2056
autor
10. jún 2023

@zuzanockamt čo sú to paralelky?

zuzanockamt
10. jún 2023

@anna2056 Tak áno, keď vyberáš čo najľahšiu cestu...
SJL je náročná, to je pravda, ale tiež je jej dosť. Dnes sú v kurze technické predmety. Môžeš si potom vyberať a budú ťa prosiť,aby si nastúpila (vlastná skúsenosť).
Paralelky sú vtedy, keď sú v ročníku dve triedy - A a B.

anna2056
autor
10. jún 2023

@zuzanockamt nechavam si zatiaľ túto kombináciu ale dakujem za názor 🙂

sorciera24
10. jún 2023

@anna2056 to je fakt, prave na ZS s tym ledva naplnis uvazok, ak si na tej škole sama s tymi predmetmi, ale na SŠ sa da....no len naozaj to može byt problem...

lentak1223
10. jún 2023

@anna2056 Naozaj skús porozmýšľať o tejto kombinácií. K nám nastúpila baba ako asistentka, pretože s touto jej kombináciou bola pre školy z hľadiska týždennej dotácie uvedených predmetov proste nevhodná.

tortelinka
10. jún 2023

@anna2056 presne ako ostatní píšu, zvaž kombináciu, budeš nepoužitelná

miriam_s
10. jún 2023

@anna2056 Ahoj, ja mam dejepis & anglicky jazyk - študovala som na unipe, pred dvoma rokmi som koncila. Studium je narocne z toho pohladu, ze je toho objemovo naozaj vela co sa musis ucit , ale to by nebol taky problem, no na tej katedre bol riadny bordel, ucitelia boli sice odbornici, ale kazdy si robil co chcel, skoro tristvrte semestra vobec neprednasali lebo nemali na nas cas a na skuske potom chceli viac ako vobec bolo v odporucanej literature... To to cele stazovalo.... kto tam robil zaverecne prace, bezne sa stavalo ze oponenti pisali posudky rano v den obhajob a kedze to bolo naraz so statnicou tak vsetci cakali kym oponenti laskavo dopisu a oni dostanu posudky a nakoniec sa vobec zacalo 2 hodiny neskor kvoli tomu... no komedia, vobec som nebola spokojna s tym pristupom. Na anglistike to bolo ale nastastie uplne inak, tam boli na nas velmi prisni ale spravodlivi, a fungovalo to tam uplne inak, ovela lepsie...

Co sa tyka uvazku, uplne suhlasim s @lentak1223 @tortelinka @zuzanockamt
@mamina7070 mna "zachranila" anj . vdaka nej som mala viacere moznosti kam poslat zivotopis. Ucim na bilingvalnom gymnaziu a vdaka tomu ze mam anj ma zobrali a ucim hlavne anj + bilingvalny dejepis - bilingvalne dejepis ale mozes ucit iba ak mas statnicu z anj na C1, inak nie... anglina tvori ale 2/3 mojho uvazku ...Bez anj, keby som mala dejepis + iny predmet napr obn/geo a pod. by som nemala kde ani zivotopis poslat , myslim to uplne vazne - a to som v krajskom v meste, no nehladali jedineho dejepisara... v mensich mestach to musi byt este horsie.

jaden
10. jún 2023

@zuzanockamt akú kombináciu by si odporučila študovať? My dávame angličtina a biológia prihlášku.

zuzanockamt
10. jún 2023

@jaden Určite matika, fyzika s niečím. Ja mám matiku - slovenčinu (študovala som pred viac ako 20 rokmi).
ANJ - BIO nie je až také zúfalstvo vďaka angličtine. Ale teraz hľadali v mojom okolí aj učiteľov BIO.

jaden
10. jún 2023

@zuzanockamt Technické vôbec. ešte uvažuje angličtina a slovenčina. Štúdium sjl v porovnani s bio je oveľa náročné a učiť slovenčinu tiež, kvantum uciva, slohy, písomky, maturity... Preto jej radim bio.

zuzanockamt
10. jún 2023

@jaden Áno, štúdium je náročné, len treba pozerať aj na uplatnenie v praxi. Ja som spokojná.

palicka
10. jún 2023

@anna2056 prepac, mozno nevyziadana rada, ale v skolstve som straaaaasne dlho. Nie je to dobry vyber kombinacie, pokial teda planujes ucit. Obcianska je jednohodinovka a dejepis okrem deviatky toez. Teda naskladat ti rozvh bude takmer nemozne, uz teraz musia ratat s tym, ze to bude alebo ciastocny, ale budes ucit aj nieco, co si nestufovala, a teda bude to nekvalifikovane.

tortelinka
10. jún 2023

@jaden určite dať jeden silný predmet, sj je fajn. Dej obn je zúfalstvo, ja mám dej frj a musela som si robiť rozsirujuce studium, nebolo čo učiť