Dobrý deň chcem si spraviť rekvalifikaciu len neviem akým smerom ísť či účtovníctvo či IT oblasť?Nemám žiadne skúsenosti ani v jednom z uvedených oborov.Chcela by som aj občas robiť home office.Prosím vás poraďte mi čo si vybrať že by som sa v tom vzdelávala myslím kurz účtovníctva či IT?Ďakujem za každú radu.
plus treba si uvedomit, ze momentalne mnohe firmy nedavaju 100perc HO, ale hybrid, 3:2
Tazko radit ked nevieme co ta bavi a ake mas predpoklady...IT je ale tak siroka oblast, ze nejaky vseobecny kurz IT ti absolutne nepomoze. Ved to mozu byt siete, programovanie, grafika, databazy....to sa clovek uci aj celu VS so zameranim na konkretny odbor. Pokial to ma byt nieco ako IT tester - to sa da aj bez studia. Na ucto ti skor staci kurz + pravidelne skolenia, najviac sa ale naucis potom uz praxou. Velkou vyhodou pri oboch je analyticke myslenie, co nema teda kazdy..
@bramon ahoj, poradila by som ti skoc si do knihkupectva al kniznice a zacitaj sa do roznych ucebnic/materialov z tychto oblasti a uvidis, ktore z toho u Teba prebudi vacsiu zvedavost/ zabudnes na cas....
Vo vseobecnosti uctovnictvo je uzsia/specifickejsia tema ako IT. Cize pri IT zavisi este i co konretnejsie...
ak pod rekvalifikáciou myslíš kurz,tak zabudni.....po absolvovaní kurzu, z učtovnícta budeš vedieť možno základy....ale určite nie komplet učtovníctvo a pochybujem že nájdeš firmu čo ťa zamestná len s kurzom a bez praxe...IT už vôbec nie....
Nuz pokial viem, tak na uctovnictvo potrebujes skolu alebo nejaky veeeelmi obsirny kurz, nie?Ak mas na mysli administrativnu pracu, kde budes pripravovat len podklady pre uctovnictvo a ine veci, nepotrebujes k tomu nic, len dobry motivacny list a najlepsie nejaky koncern, kt ta vie zaskolit. Zalezi to ale aj od toho, ako funguje tvoj mozog. Pri IT v dnesnej dobe skola nieje potrebna. Na niektore odvetvia IT ti staci trpezlivost, online kurz a potom si vytvorit nejake portfolio - znie to ale jednoduchsie ako sa to robi, to je dolezite vediet sa vynajst, vzdelavat sa sama a mat nejaku prax. Popripade si najst firmu, kt vie, ze nieco vies a si odhodlana - co na SR moze byt problem.
Vies v tejto oblasti velmi dobre zarabat, ale je to celozivotne vzdelavanie a mas milion smerov, kt sa vies vybrat.
@bramon kurz ta nezachrani ziadny. A teda zbohom ten klient,co zveri svoju firmu niekomu s kurzom bez skusenosti. Pocitaj s tym,ze kurzom sa to len zacne,nie skonci a bolo by fajn byt aspon rok pod dohladom skuseneho uctovnika,neustale sa vzdelavat a nie na firmicke so 40 fakturami rocne. Ak je tvoja motivacia len nejak preplavat zivotom a nieco si zarobit,poobzeraj sa po menej narocnej praci. Uctovnik je narocna praca,casto nedocenena a clovek musi byt fakt dobry,lebo za chyby sa plati
A znova... v každej druhej diskusii o peniazoch je že sprav si kurz, zvyšuj si kvalifikáciu a keď to niekto chce spraviť tak dostane sprda že ho nikto nezamestná...tak akože diky
@denkabemommy ved nikto nepovedal, že na jednom kurze chcem zostať.Som ochotná celý život sa vzdelávať.Len som sa chcela spýtať ktorým smerom sa radšej ubrať.
@bramon poviem to takto...záleží koľko máš rokov a akú máš školu.....lebo ak si stredný vek a nemáš ekonomickú školu, tak ako učtovníčku ťa nikde len s kurzom nezamestnajú......ak si ale baba po škole a budeš mať šťastie tak niekde ako učtovníčka šancu máš, s tým že si ťa tam zaučia.....kurz sú naozaj základy , o samostatnom učtovaní nemôže byť ani reči....
@bramon to musíš vedieť ty sama, nakoľko ovládaš PC skills, jazyky, matematiku. Čo ťa baví a láka viac. Tu ti nik nepovie, čo je pre teba správne.
Lepšie ohodnotené je IT ale pre samoukov je to o kus náročnejšie sa niekam dostať, lebo väčšina firiem chce buď aspoň vš 1.stupňa alebo 5r skills. Ak hľadajú juniorov, tak tiež zvyčajne aspoň s 1r praxou alebo musí junior naozaj vynikať a zaujať, čo pravdepodobne nebude tvoj prípad, lebo by si sa tu nepýtala na materskom fóre ale makala na dokonalom portfóliu.
Účtovníctvo je ľahšie začať. Popravde tam nepotrebuješ ani kurz, lebo ak vychytáš správnu firmu, dokážeš sa od admin.pracovníčky, čo vystavuje faktúry prepracovať na senior účtovníčku v priebehu pár rokov.
@buberova Zvýšiť kvalifikáciu má zmysel, ak je človek v obore a posunie ho to vyššie platovo aj vedomostne, nie robiť si kurz, ktorý je úplne mimo môj svet. To píšem z vlastnej skúsenosti. Ja som k svojej profesii potrebovala aj IT znalosti a teda, ani 4 kurzy zo mňa ajťáka neurobili 😅.
aku mas skolu a co si robila doteraz ?
@denkabemommy a keď má nejaká pani po krk robiť predavačku a chce si zvýšiť kvalifikáciu, čo má urobiť?
@buberova poobzerať sa po reálnych možnostiach.
V IT je mnoho "procesných" pozícii, kde stačí mať prehľad o IT, nemusíš byť odborník na programovanie a podobne. Základ je takmer v každej IT firme plynulá angličtina, prípadne nemčina, ideálne oba jazyky. Účtovníctvo je náročné na vedomosti, nevyhnutné je pravidelne vzdelávanie a pomerne slabo platené vo firmách, aby by sa osamostatnila, potrebujes dobrú prax.
@martinka17 ta angličtina je momentálne problém.
@bramon staci aspon rozumiet textu v anglictine plus dobre analytickenmuslenie preto sa pytame na skolu a prac aku mas ono IT je strasne siroky pojem a vyzaduje pre samouka vela tvrdej driny studia po nociach atd
@denkabemommy no veď prosím uveď príklad...
@buberova nech sa zamýšľam akokoľvek, napadá mi len ísť na školu a dorobiť si vzdelanie vo sfére, ktorú tá predavačka chce robiť, lebo úprimne, časovo to bude náročné rovnako, za to finančne vyjde menej VŠ oproti xy kurzom, ktoré by potrebovala. Ale ak mám z brucha povedať kurz, tak nechtárka je každá druhá, čo má aspoň trošku cit pre estetiku. 😉
@bramon ak nemáš softskills, hardskills ani žiaden jazyk aspoň na B2+... tak sa naozaj skôr zameraj na nejakú školu, ako na kurz.
@mamina7070 aut. priemysel výroba
@bramon jeden kurz z teba neurobí ani účtovníčku a už vôbec nie ajťáčku. 🙈 Takže si vyber to, v čom si ochotná vzdelávať sa ďalej sama, lebo inak to bude len premárnený čas.