UCM verzus TRUNI

winnie28
23. jún 2024

Dobrý deň.. Som prijatá na Ucm aj Truni obe v odbore angličtina. Viete mi poradiť ktoré je lepšie? Najlepšie ktorý tam chodili.
Som priklonená viac k FF UCM kvôli tomu, že sa podľa mna nachádza na lepšom mieste a aj internáty sú hneď vedľa. PF TRUNI mi príde tak viac odrezaná od Trnavy.
Na DOD som bola na oboch, ale môjmu rozhodovaniu to vôbec nepomohlo.

dorottka
24. jún 2024

@winnie28 neviem ti poradit, akurat zopakovat, co som sa docitala po forach - je to asi zajedno. Jedni chvalia to, druhi ono a rovnako je to aj s hejtom. Ja som sa tiez rozhodovala medzi tymito 2 uni a vybrala som si UCM, pretoze idem na externe a prednasky maju online, co je pre mna ako cloveka z druheho konca republiky najpodstatnejsia vyhoda.

To, ze je chaos, najdes vo vyjadreniach na obe skoly. Niekto tvrdi, ze TRUNI ma cveng vo svete (co si vobec nemyslim, uni na SK nemaju ziaden cveng, az na par mikro vynimiek) a niekto zasa, ze je tam kopec nabozenskych fanatikov.

Ja mam uz jednu VS inak za sebou a poviem ti tak - je to jedno. Viem, vyroji sa na tento argument kopec zien, ktore sa budu bit do prs, ako je to podstatne, ale nie je. Mozno pri medicine a podobnych odboroch, kde fakt ide o zivot. Zvysok si dovolim povedat, ze je najma o teorii a akejsi povinnej jazde, ktoru musis absolvovaf, aby si dostala formalny titul. Vsade ti povedia, ze naozajstna makacka zacne az po skole. U nas nie je ani Harvard, ani Cambridge, ze fakt odchadzas pripraveny s konkurencnou vyhodou vo vrecku. U nas su zastarale skoly so zastaralymi osnovami a mnohymi vyhorenymi profesormi ci docentmi (cest vynimkam), ktori zvacsa ziju pre ine veci ako svoje predmety.

Odbornikov si najdes kludne po vlastnej osi. Knihy citat a studovat ti nebude nikto branit, nech budes studovat kdekolvek a teda aj mimo osnov, mozes skocit nadupana. Ja si teda tuto druhu skolu vyberam kvoli inym vyhodam ako kvalite ucitelov, vyberam si ju tak, aby ma obtazovala co najmenej nezmyslami (ako je osobna ucast na prednaske, ktoru si rovnako viem pozriet z domu cez Teams a nemusim minut 8 hodin vo vlaku a kopec penazi navyse, len kvoli dobremu pocitu a egu ucitela. Otazky sa daju klast aj takto, v zahranici to tak funguje na coraz viac skolach a kvalita tym neklesa.

Prvu skolu som mala jednu z najvychytenejsich vtedy v ramci odboru, tazka bola ako slak, skoncila som s cervenym diplomom a v praxi som vyuzila ak zlomok, tak vela. Takze taka je moja, mozno nekonvencna rada 🙂

lubkovaandrejka
24. jún 2024

@winnie28 Ahoj 🙂 vystudovala som obe, mozem ti kludne napisat spravu ak chces.

winnie28
autor
25. jún 2024

@lubkovaandrejka jasné, budem veľmi rada

lubkovaandrejka
25. jún 2024

@winnie28 pisem ti 🙂

dorottka
25. jún 2024

@lubkovaandrejka Andrejka, ohladne UCM by si mohla napisat prosim aj mne? Kludne hocico, kedze som z dialky, nemam ziadne info a nikoho odtial ani nepoznam :( Dakujem pekne 🙂

lubkovaandrejka
25. jún 2024

@dorottka ahoj, jasne 🙂