Učiteľstvo - stredná škola

6. mar 2022

Ahojte mamičky
Vedeli by ste mi niektorá poradiť? Chcela by som ísť študovať pedagogiku,ale kvôli rodinke externe,KE,PO. Ako pozerám,tak jedniné čo sa dá študovať externe je pedagogika pre 1. stupeň,ale ja by som chcela učiť na strednej škole. Moja otázka je mám ísť študovať pedagogiku pre 1. stupeň a potom sa dá urobiť nejaké rozširujúce štúdium aby som mohla učiť na SŠ? Alebo ako to mám urobiť. Ďakujem Vám

klariska1
6. mar 2022

Ahoj, keď vystudujes pedagogiku pre 1. stupeň, tak na SŠ učiť nemôžes....Rozsirujúce stúdium sa dá urobiť, niekto si tak urobil napríklad angličtinu, ale tiež s tým mohol učiť len na 1. stupni ZŠ a možno aj na 2. stupni ZŠ, ale to už si nie som istá.... Ale ak sa mýlim, nech ma niekto opraví. Skús este raz pozrieť fakulty, či neponúkajú aj externé stúdium predmetov/dvojkombinácií pre SŠ, určite musí byť aj externé stúdium, pozri

brusnatanecnica
6. mar 2022

co by si chcela ucit?
je aj moznost ist na vs aka ta bavi (neucitelsky smer) + DPS. To je vhodne na ucenie predmetov na SŠ vo vystudovanom odbore. ak chces, potom si este mozes dorobit rozsirujuce studium na dalsi predmet.

autor
6. mar 2022

@brusnatanecnica slovenský jazyk a občiansku náuku. prepáč,ale čo to je DPS?

brusnatanecnica
6. mar 2022

Doplňujúce pedagogické štúdium.
pre SJL a OBN nemam ziaden extra napad....

1ryba
6. mar 2022

Treba sa prihlásiť na štúdium učiteľstva týchto predmetov v kombinácii na pedagogickej fakulte. Pozri si ponuku pedagogických fakúlt, aké ponúkajú kombinácie predmetov. Ak si urobíš 1-4, tak potom by si si musela urobiť rozširujúce štúdium, ktoré trvá dva roky, avšak nedajú sa robiť 2 predmety naraz v jednom štúdiu. Je to časovo aj finančne oveľa náročnejšie, ako keď pôjdeš študovať rovno OBN a SJL.

jannies15
6. mar 2022

Treba vyštudovať učiteľstvo predmetov, ktoré chceš učiť. Pochybujem však, že je možnosť externou formou, ale možno sa za 6 rokov niečo zmenilo. Kedysi sa dalo externe iba 1.-4. a predškolská.

jannies15
6. mar 2022

Už som trošku prešla web, chvalabohu to ešte stále platí, že učiteľstvo akademických predmetov (t.j. vedecky a plnohodnotne vyštudovať DVA ľubovoľné predmety) sa nedá študovať externe. Jeden predmet, prípadne spomínaný prvý stupeň možný je.

makova333
7. mar 2022

@jannies15 preco by sa nedalo? V BA v pohode.
Autorka: V Bratislave sa to da aj externe https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Studium... Ostatne pedagogicke fakulty si musis pozriet, ale na Ukčke to islo vzdy.

danusskaaa
7. mar 2022

Skús riešiť denné štúdium a individuálny študijný plán - ja som takto študovala a bola som menej v škole ako externisti. Avšak pozor do hlavy to nenaskáče samo, učiť som sa musela a niečo išlo veľmi zle, keďže som nechodila na prednášky (aspon niektoré bolo treba absolvovat).

zuzana76
24. mar 2023

@jannies15 da sa studovat externe