Učiteľstvo slovenského jazyka

valikarosicova
27. jún 2024

Ahojte volám sa Valika a chcem sa opýtať, či má niekto z vás skúsenosti so študovaním slovenského jazyka na UPJŠ v Košiciach. Moja dcéra sa práve rozhoduje kam ísť na vysokú školu.

Je štúdium slovenského jazyka na tejto škole náročné ?
Pretože počula som od viacerých ľudí,že po čase prestúpili na inú školu alebo zmenili odbor. Tak by som rada počula názor niekoho kto si tým prešiel.

Ďakujem 😇

magic08
27. jún 2024

@valikarosicova na akej fakulte sa na UPJS dá studovať slovensky jazyk?

valikarosicova
autor
27. jún 2024

@magic08 ona to má spojené s geografiou ale myslím si že na Filozofickej fakulte

magic08
27. jún 2024

@valikarosicova tak kazda kvalitna vysoka skola je narocnejsia ako tie ostatne. Ucit sa bude musiet ako na kazdej.

magic08
27. jún 2024
diewcatqoo
27. jún 2024

Studovala som slovencinu - geografiu na UPJS pred viac ako 15 rokmi. Z 10 ludi v tomto odbore skoncil bakalara 1. Ja som to tiez vzdala, pretoze som to casovo nedavala, lebo som mala aj ine aktivity popri skole. Kedze je to medziodbor, mali sme kazdy jeden predmet za 2 kredity a tych predmetov bolo fakt moc - polka bola na prirodovedeckej fakulte, polka na filozofickej - vtedy sa fakulty nachadzali kazda v inej casti mesta a tie presuny boli casto o drzku.
Ucitelia (najma na slovine) boli dost prisni. Neviem ako teraz, ale vtedy bolo studium slovenciny o tom, ze clovek bol cele dni zahrabany v knihach. Mali sme povinnu literaturu, ktoru sme museli mat nacitanu a z ktorej sa vypracovavali eseje a pisali pisomky. A islo sa naozaj do hlbky. Predmety ako syntax, morfologia, fonetika a fonologia, ortografia, lexikologia...
Ale pisem, ze je to uz viac nez 15 rokov, urcite sa toho uz vela zmenilo. Minimalne viem o zopar uciteloch, ktori uz neucia a u ktorych byvalo za nasich cias dost velke sito.

vkatush
27. jún 2024

Ja.
A áno, je to masaker. Niektorí skončili po prvých týždňoch, nedali to ani do prvého skúškového. Niektorí po prvom ročníku alebo po Bc.
Samozrejme, dosť nás to dotiahlo až po Mgr., ale mnohí išli mimo školstva, učiť už nechceli.
(A napr z kombo SJL-GEO tuším ostala učiť len jedna).

Je to náročné časovo (jednak veľa predmetov, nie len Sjl, geo, ale aj pedagogika a psychológia, často sa ti kryjú Bčkove, potom je problém nahrabať kredity, začínaš ráno, končíš večer, raz stíhaš ltt na ďalšiu hodinu, inokedy máš 2-3 hodinové okná, behať z fakulty na fakultu (sjl pdg psch sú dole na Moyzeske, ale tuším geo bola niekde pri TUKE, nie som si istá),... A potom samotné učenie, čítanie, zápočty, seminárky,...
A napr brigáda popri škole je ťažko zvládnuteľná. Ja som to dokázala až na Mgr, na Bc som nemala šancu.

Moja rada je asi len to, že ak naozaj chce ísť učiť a baví ju to, smelo do toho, dá sa to.
Ak nie, stratí 3/5 rokov života.