Ahojte maminy, prosím Vás, vyštudovala som na žilinskej univerzite cestnú dopravu, som len Bc. Teraz som mamina dvoch detí a rada by som si urobila učiteľstvo MŠ alebo ZŠ 1. stupeň. Potrebujem ísť študovať pedagogiku alebo mi stačí pedagogické minimum? Ak áno, viete aj kde sa to študuje? Ďakujem pekne
@miculienka11 určite ti nestačí pedagogické minimum z cestnej dopravy, keď chces učiť na ZŠ či MS. Nechápem ako ti to vôbec mohlo napadnúť + si len Bc. teda nemáš ukončené vysokoškolské vzdelanie 2 stupeň
predškolská a elementárna pedagogika
@miculienka11 minimálne Bc. predškolská a elementárna ped.
Samozrejme, že musíš vyštudovať učiteľstvo. Cestná doprava a učiteľstvo MŠ/ZŠ sú dva diametrálne odlišné odbory. Čiže bude potrebné vyštudovať primárnu a predprimárnu pedagogiku na pedagogickej fakulte. Pedagogické minimum, inými slovami doplnkové pedagogické štúdium, platí len vtedy, ak by si išla učiť predmety, z ktorých máš štátnicu, ale nemáš pedagogické vzdelanie, aby si mohla/vedela učiť -tak vtedy stačí si dorobiť si pg minimum. Keďže však chceš učiť úplne iný odbor, ako si vyštudovala, tak tento odbor treba od začiatku vyštudovať. V MŠ asi stačí len Bc stupeň pedagogického štúdia, ale na prvý stupeň ZŠ riadne Mgr. štúdium.
Mozes si urobit dvojrocnu nadstavbu (stredna skola) pre MS. Ale tam treba ratat s nizsim platom ako keby si mala VS. Pre 1. stupen musis vystudovat VS.
@miculienka11 vyučovať s ped.minimom môžeš, ak máš VŠ 2.stupňa a môžeš vyučovať štátnicove predmety.
Opýtam sa ťa inak - ty ako matka by si bola spokojná, keby tvoje deti učila čítať a písať učiteľka s vyštudovanou cestnou dopravou? v dnešnej dobe, kedy sa do bežnej ZŠ pretláča čoraz viac detí s rôznymi diagnózami? prezri pár diskusií, kde sa mamičky sťažujú na učiteľky už v škôlke, ako nevedia pracovať s deťmi s ADHD, s NKS, či s PAS. Za mňa určite riadne pg vzdelanie, aspoň Bc. - či už predškolskú pedagogiku alebo špecku, alebo 1.-4., ak chceš učiť v škole. Dovtedy môžeš skúsiť prácu pedagogického asistenta. Aspoň získaš pohľad, ako to tam beží.
Iba toľko k tomu, nevyznám sa do toho a poradili mi to práve dve učiteľky. Ze mne by to malo stačiť. Ale skôr ako dma niekam prihlášku si to chcem overiť. Nemám sa kde s kým poradiť, preto sa pýtam tuná. Tak mi to mohlo napadnúť.
@nikaeli áno mne bol poradný aj ten asistent, toho môžem vykonávať popri štúdiu?
Toto milujem,ked niekto nema o ucitelstve/skolstve ani sajnu,ale trepe sa tam..to uz by mohol ucit hocikto..
@lenka2232 Áno, a zázračne všetky osvieti práve na MD/RD, že chcú skončiť v školstve. A všetky si chcú urobiť len nejaké minimum a šup ju tam za katedru 🤦 Ja mám pocit, že kým mi pôjde najmladšie dieťa do školy, tak budem riešiť homeschooling, lebo sa obávam toho, čo za výkvety bude mať v škole.
@miculienka11 áno môžeš 😉 mám viacero kolegýň, ktoré začali ako asistentky a zároveň študovali pedagogiku. Dnes sú už učiteľky.
Určite uciteľstvo.