Ahojte snažįm sa naučiť cudzí jazyk- Ruština máte nejalé tipy na učenie? Idem od úplneho začiatočníka. Keď som si robila taký online test tak mi napísalo, že je problém v motivácii. Asi je to pravda lwbo v jeden deň v týždni mám silnú motiváciu a iné dni sa mi absolútne nechce. Ja sa neviem veľmi k veciam prinútiť. Prosím pomôžte ak viete ako sa mám prinútiť.
@larusiki A ako dlho si sa učila azbuku?
@diablikovci Okolo dvoch týždňov
@larusiki snažím sa anglictinu . Nepoužívam ju nikde, a maturovala som z nej pred 20 rokmi .učím sa cez Duolingo každy deň 3-30 minút .ako kedy už 280 dní po sebe bez vynechania . Snažím sa nájsť čas na filmy po anglicky ,prípadne s titulkami ,aby som čo to napočúvala .a našla som podcasty na spotify ,kde si jednoduché príbehy v angličtine .počúvam ich pri upratovaní a snažím sa ich pochopiť . Mne by stačilo keby sa viem lepšie dohovoriť pri cestovaní na úroveň B2 teraz počítam ,že som niekde medzi A2-B1 ( možno skôr tá A2 )
@larusiki ja by som skusila nejaky onlime kurz alebo priamo hodiny s lektorom na zaciatok, tak by bola motivacia, lebo kazdy pondelok a stvrtok o 18.00 je hodina a hotovo. Kamaratka chodila na rustinu takto pred pandemiou normalne ako vecer do skoly, potom uz len online.
Mozno by ti 2-3 mesiace pomohli, plus clovek, ked plati, tak ma tiez motivaciu. Potom mozes aj sama nejaky film s titulkami.
@larusiki super a to ako si tak rýchlo zvládla ? A to vies aj tlačenú aj písanú azbuku ?
Inac vzdy som chcela po taliansky, ale nejako nevydalo. Hovorim po nemecky a anglicky, v praci pouzivam kazdy den, zatial sa nechystam rozsirovat. Mali sme aj rustinu a francuzstinu v skole. Azbuku dam, aj precitam, ale hovorit neviem. Rozumiem podstatu, ked niekto hovori.
@diablikovci S písanou sú ešte trošičku problémy ale to je problém budúcej ja. Chodím ešte do školy takže si učením moc problém nemám len tá motivácia. Ruštinu ani nemáme na škole začala som lebo chcem ale ako som písala tak je to ako na hojdačke.
Vy ste super baby. Ja mám motiváciu sa učiť ale prišlo plno iných veci a už som bola v r..i :( . Proste mne tie slovíčka alebo frázy dajako neostávajú v hlave. :(.
@larusiki Ja sa uz asi 20 rokov snazim naucit po grecky 🙂 Ale tiez nemam nejaku extra motivaciu si sadnut nad gramatiku alebo robit cvicenia, ked si aj sadnem, tak to zase zabudnem. Ucim sa z hudby, prekladam si texty. Pozeram filmy (vela ich ale v tomto jazyku nie je) a nejake videa na Youtube, precitala som par knih. Najnovsie skusam skladat verse, na tom sa da prekvapivo dost naucit. Ked som v Grecku, snazim sa hovorit. Ide mi to ale pomaly, ale tak za ten cas sa uz nieco nalepilo 🙂
niekedy neviem, či hovori slovensky alebo rusky, je to velmi podobné, rychlo do toho dojdeš, pozerat ruske kreslene rozpravky v ruštine?
pri každom inom jazyku by som povedala, že najlepšie je vycestovať do tej krajiny aspoň na prázdninovú brigádu. Ale pri ruštine preboha nie!
@larusiki v poslednej dobe sa venujem intenzívnejšie slovenčine, snažím sa obklopiť s tým jazykom čo najviac. Ak sa musíš prinúťiť k učeniu to už z ďaleka nie je ideálne. Snaž sa vyhľadávať také aktivity, ktoré aj vo tvojom materinskom jazyku rada robíš. Napríklad rada počúvaš hudbu, alebo hráš na počítači atď. Vystav sa tieto činnosti ale po rusky! Uvidíš čas prejde s zábavou veľmi rýchlo a nazbierané budeš mať veľa hodín trávené s ruštinou. Čo sa mňa týka, ja rada rozprávam a píšem aj vo mojom materinskom jazyku, preniesla som tak túto moju záľubu do slovenčiny. 🙂
Znova sa začínam učiť nemčinu.. učila som sa ju na strednej, vždy som prepadávala a nechápala jej.. hrozne ma to vždy štvalo, lebo nemčinu mám veľmi rada a hovorenemu slovu niečo rozumiem ale neviem rozprávať.. veľmi ma to hnevá.. môj muž vie po nemecky veľmi dobre, deti sa budú tento rok učiť a ja som sa rozhodla že pôjdem do toho tiež, ale inak ako kedysi.. u mňa bol veľký problém to, že som neporozumela gramatike a v škole sa venovali najmä tomu.. tak som sa rozhodla že sa budem učiť slovíčka, hrozne veľa slovíčok a potom uvidim.. (muž vraví že tiež tak začínal, ale na základnej ☺️) mám silnú motiváciu, takú som ešte asi nikdy nemala a dúfam že raz nemecký budem rozprávať..
@larusiki ucty na IG po rusky v temach, ktore ta zaujimaju. citat si popisky, pesnicky na YT + pocuvat a k tomu mat vytlaceny text a citat si to s tym. minimalne takto to aspon ako-tak dostanes do ucha a oka, kedze ta azbuka vie potrapit