Učenie sa maďarčiny?

sis789
7. jún 2018
Používateľ sis789 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sis789.

Prečítala som si na internete že maďarčina je tretím najžiadanejším jazykom na Slovensku. Ak už viete po anglicky, nezaujala vás ani nemčina, francúzština či akýkoľvek iný cudzí jazyk, možno by ste to mohli skúsiť s maďarčinou. Maďarská menšina je na Slovensku početná a najmä na juhu Slovenska množstvo zamestnávateľov vyžaduje práve jazyk našich južných susedov. Prečo to neskúsiť? 🙂

A ak máte teda rady ako sa naučiť plynule Maďarsky budem veľmi rada. Viem že v Budapešti je množstvo príležitosti a tie by som mala rada na dosah. Najlepšie online 🙂

dorottka
8. jún 2018

@sis789 Da sa to, ale je to velmi tazke, ja osobne som maniak do ucenia jazykov a madarcina bola moj siesty jazyk - poviem ti, ze rozhodne najtazsi (a to uz viem finsky na pokrocilej urovni). Mne je to velmi neprirodzeny jazyk, aj na vyslovnost a skladbou hlasok, ale ked sa do toho opries, vysledky uvidis. Ja som rozumiet zacala dost rychlo, s rozpravanim je to samozrejme tazsie. Zacala som chodit do jazykovky, tam som chodila asi rok, ucenie tam som prekladala ucenim sa doma - u nas je to pomerne jednoduche, madarsku telku i radio chytis lahko, knihy a ucebnice mame tiez na trhu, moja oblubena je od LEDA Madarstina nejen pro samouky. Taktiez pomerne lahko zozenies ludi na konverzaciu, co je velka vyhoda 🙂.

ilike33
8. jún 2018

Určite je to tažky jazyk, ale treba to vyskusat. Ja mam narodnost madarsku, tiez viem po slovensky a po anglicky, teraz sa ucim po taliansky. Ale k madarskemu jazyku sa nic neda porovnat, ten je jedinecny.

judar
8. jún 2018

takto...maďarčinu sa jednak nik rýchlo a ľahko nenaučí a čo je podstatné...nenaučí sa ju dokonale...keď sa slovák naučí maďarčinu často krát aj zlyhá v konverzácii s originál maďarmi i vo výslovnosti aj ak sa to neučí od mala ...lebo je rozdiel sa vyprávať s maďarsky hovoriacim človekom napriklad v nových zámkoch a rozdiel v budapešti

dorottka
8. jún 2018

@judar suhlasim, ale to vidno aj na mnohych Madarovch, ktori ziju na Slovensku a proste aj po dekadach styku s jazykom proste hned vediet, ze nie su Slovaci, len co otvoria usta. Dobre je ale to, ze Madari vedia velmi ocenit, ak sa niekto z vlastnej vole snazi naucit ich jazyk, su velmi napomocni, cize myslim, ze aj ked nebude rozpravat dokonalo, nik ju nezlyncuje. Ja osobne sa nikdy neucim jazyk s tym, ze chcem hovorit na nerozoznanie od native, to je (pokial tam nezijes) aj hlavny dovod, preco ludia s jazykmi prestanu - proste to demotivuje. Treba sa ucit tak, aby clovek postupne porozumel viac a viac, vedel sa dohovorit a potom uz je to o nabalovani a vyladovani 🙂 No a co, ze hned spoznaju, ze dotycny je cudzinec, to uz chvalabohu nie je prekazka (klop klop).

judar
8. jún 2018

@dorottka no toto veľmi dobre znám...žiaľ moja matka je taký zmiešaný príklad...narodila sa na Slovensku chodila tu do maďarskej školy, žila v maďarsky hovoriacej dedine vlastne od mala hovorila čisto po maďarsky...neskôr sa začala učiť slovenčinu a výsledok pri tých xdesiatok rokov je taký že stále neovláda slovenský pravopis a pýta sa ako sa to píše lebo dokonale ovláda len ten maďarský pravopis...vlastne keď sme so sestrou potrebovali do školy ospravedlnenku musela nám ju napísať čo bol pre nás ako deti sňou boj lebo sme jej museli vravieť slovosled a kde aké i y sa píše

klariska1
16. júl 2018

Na internete sa môžeš učiť napríklad cez stránku Duolingo, dajú sa tak učiť rôzne jazyky, možno aj maďarčina.

zenaajmama
16. júl 2018

Áno, množstvo zamestnávateľov vyžaduje maďarčinu,ale zároveň tu žije veľa ľudí ktorí ju ovládajú na úrovni materinského jazyka.
Nemyslím že by bolo takýchto zamestnancov nedostatok.
Maďarčina je krásny,bohatý jazyk ale zároveň veľmi odlišný,práve preto sa radí medzi tie ťažké.
Prajem veľa šťastia 🙂