Ahojte, je dobré sa učiť angličtinu takým spôsobom, že pozerám videa od rôznych youtuberov, anglické filmy s titulkami alebo aj bez... Počul som že veľa ľudí sa takto naučilo dosť dobre po ang ale neviem za akú dobu, netuším koľko to človeku trvá kým sa naučí ten jazyk takýmto spôsobom... Už 6r sa učím ang. v škole a nič neviem iba väčšinu preložiť ale vytvárať vety nie. Nechcem chodiť na žiadne doučovania. Mate s tým niekto skúsenosť? Ak áno ako dlho to trvalo vám?
kazdy sa uci inym tempom. pozeranie filmov je taka pasivna forma podla mna, nieco sa nalepi, ale co potrebujes, ak sa chces dorozumiet, je rozpravat. Rozpravat, rozpravat, rozpravat. Kym nie si nuteny rozpravat, nenaucis sa jazyk - to je moj nazor.
Ver mi, že keby si musel, tak vytvoriť vetu vieš ... filmy, seriály a videá sú super doplnok ku školskej výučbe, skús pridať aj knihy a úplne ideálne si skús nájsť niekoho s kým si budeš môcť písať alebo rozprávať sa po anglicky a prekonáš ten blok, nejde o to aby veta bola gramaticky dokonalá, ale aby si nad tým prestal toľko rozmýšľať 🙂
@syslik81 skúšal som aj knihy, v škole tak isto pred sebou kniha cela trieda A nikdy nič... Nepomohlo... To pozeranie videí ma celkom baví. Nikdy som na jazyky moc nebol a možno to je tým, že som sa to učil inou formou... Počúval učiteľa, učil a čítal z knihy a možno aj to bola tá chyba
Je to fajn cesta, môžeš pridať knihy, ktoré sú narozprávané človekom v materinskom jazyku. Čiže čítaš aj počúvaš to isté. Najprv krátke texty, ktorým rozumieš, prípadne dohľadáš význam často sa opakujúceho slova, ktorému nerozumieš. Pri dlhších textoch sa nesnaž každé jedno preložiť hneď hľadaním, ale daj prednosť pochopeniu významu celej vety a automatickému domysleniu si významu slova. Tematicky si vyber niečo, ku čomu máš blízko, čomu sa venuješ či zaujímaš.
dualne knihy ? - na jednej strane v slovencine, na druhej oproti v anglictine...
Nie kazdy ma nejak dane sa naucit iny jazyk, ja tiez napriklad neviem dobre ang. kvoli zlym zakladom zo zs-ss kde stale dookola len a len zaklady a nic viac plus z toho vyvodene aj znechutenie voci amikom a ich mentalnemu nastaveniu...ale ak ti mam povedat pravdu sice ang nevyuzijem no hnusi sa mi proste ale dost som sa slovnej zasoby atd naucila s hovorenych hernych dialogov, moji kamarati tiez to iste za mladi hromada hier s dialogmi v ang a teraz su rozlezeny vo svete a to pipnut ani vetu nevedeli, ale co ti mozem potvrdit najhorsie co moze byt je pozerat eng serial ci film s cz/sk titulkami kvoli nepresnostiam prekladu co byvaju casto
Mne anglictina na zske moc nesla do hlavy nevedela som sa naucit slovicka nebavilo ma to., potom som si prekladala texty pesniciek a vela som pocuvala hudbu a vsetko som chcela vediet co znamena. Na zske som mala 3ku a strednej som maturovala najlepsia z triedy s vyznamenanim, Kludne pozeraj cokolvek co Ta bavi v AJ ale pri kazdom slove ktore nerozumies sa zastav .. vygoogli si ho ( pozeraj film v originaly s titulkami anglickymi tak budes vediet aj vyslovnost aj ako sa to piše. Hlavne je mat siroku slovnu zasobu. Kazdy najprv pptrebuje rozumiet az potom rozpravka. Rovnako to mas aj s materskym jazykom. Babatka vedia par slov no rozumeju ovela viac takmer vsetko. Najskor sa naucis veci na temu ktora Ta naozaj zaujima. Ked budes mat sirsiu slovnu zasobu mozes citat knihy v AJ aby si si vsimal aj zlozenie vety
Hovori ti nieco pasivna a aktivna znalost jazyka? Kym nebudes nuteny realne rozpravat, tak sa tvoje vyjadrovacie schopnosti nezlepsia.
Pokracuj v sledovani toho, co ta bavi, ale nezabudaj aj trocha pozriet do knihy na gramatiku (predstav si zlataninu slovenciny, ktora je postavena iba na slovnej zasobe - ako by si to vnimal?) Youtube, filmy, videa ti mozu pomoct s jazykom, ale nezabudaj, ze aj gramatika ma svoje opodstatnenie a uprimne, neviem na akej si urovni v AJ, ale kolko ti toho unikne z filmu povedzme?
Neviem preco konkretne odmietas doucovanie, no mohol by si mat hodiny konverzacie, co by bolo prinosne so spravnym ucitelom a tvojim pristupom. Tiez sa snaz na hodinach, zapajaj sa, hovor, vyuzi to, ze je to zadarmo, zabudni na prizvuk, vyslovnost, ak nieco dopleties, to je normalne. Ak ti nesedi ucitej v skole, pokus sa nejako povzniest, ide o to, ze ak sa chces ty zlepsit v cudzom jazyku, musis sa snazit a venovat sa mu aspon 20 min denne a to nemyslim iba pustit si youtube, ale naozaj skusat hovorit.
Dcera sa naucila len takto. Skolske ucivo predbehla asi v 3tej triede. Teraz 9tacka v trackteste c2, komunikacia s angl. lektorom c1.
Hmm. Falt zalezi od cloveka a ako veci spaja,teda metody ucenia sa.. Najjednoduxhsie je,ak chce vediet dobre rozpravat,proste rozpravat... (aktivne) ak pisat,tak citat vela a pocuvat (pasivne) Moj manzel sa doslova naucil AJ na videohrach s pri pobytr v UK mu necjybalo sebavedomie a rozpraval lepsie ako ja,ktora som tam studovala... Ja som nabrala skusenosti postupne,tazsie som sa pustala do rozhovorov...
Pozeranie videi a hlavne serialov v cudzom jazyku je velmi dobra pomocka, no urcite nie jedina. Ak chces vediet rozpravat, tak musis s niekym rozpravat. Ja napr.mavam online hodiny cez italki.com ale obcas si pokecam aj s inymi ludmi, ktory sa tiez ucia moj jazyk a boli casy ked som sa ucila tzv.metodou selftalk..
Odporucam pozriet Jazykovy mentoring. Mam kupene ich video kurzy a aj som sa zucastnila dvoch akademii samouka. Ide o uplne iny pohlad na ucenie jazyka, naucis sa ako sa mozes sam ucit jazyk tak, aby to bolo efektivne a aby ta to aj bavilo..
Jazyk by sa mal ovládať- písanie, čítanie, porozumenie, rozprávanie.
Deti sa najrýchlejšie učia jazyk že počúvajú a čítajú. Neskor hovoria ....začala by som jednoduchými vetami čítanie. Kde je aj obrázok (dieťa si okontroluje čo číta) Dog running around the house. Mummy cleaning. Potom ťažšie a ťažšie. Popri tom vytlačiť abecedu ale nie a, b, c,
ale oo ( ú) ea ( i, ei) na čítanie. Ak deti budú. čítať zapamätajú si písanie. Atď.
Dnes už nie je problém nadviazať priateľstvo s rodeným angličanom ( američania majú trochu odlišný AJ ) a pokecať si sním , s ňou tiež sa chystám takto sa zdokonaliť vo francúzštine akonáhle dosiahnem aspoň A1
kazdy je iny a kazdemu to inak trva ... podla mna je lepsie citat knihy v anglictine..zacat lahkymi detskymi a prejst postupne na zlozitejsie... citat nieco co ta bavi .. spravy etc ...