Ahojte, mozno blba otazka, ale tí co ste studovali v cesku, ucilo sa vam lahko po cesky? Myslim tym, zapamatovanie, a ci ste si to prekladlai do slovenštiny alebo sa to učili po česky, a nasledne na skúškach ste odpovedali v čestine alebo ste mohli aj po slovensky?
Dakujem
na skúškach som hovorila po slovensky
cesi uz chcu aby si viac menej hovorila a pisala vsetko v cestine. Pisomne prace budu 0 bodov. Musis si to nechat zo zaciatku opravit, pretoze maju inak y/i, maju u s kruzkom ap. Ale dostanes sa do toho. Pomozes si zo zaciatku autokorekciou bud na google alebo niekde v .doc.
Medzi CR a SR je vynimka a na VŠ je povolene pisat a odpovedat slovensky. Ja som nenapisala ziadnu pracu cesky,ani bakalarsku ani diplomovu. Ani neodpovedala cesky (max pouzivama odborne vyrzay ceske typu nabidka,poptavka atd) Nikdy ziadny problem.
Konkretne ide o ostravskú univerzitu, ak ma niekto skusenost s tou
Ostrava je dost blizko na to, aby rozumeli slovensky 🙂 ja som cely cas odpovedala slovensky, pisala testy slovensky, nikto nikdy nemal problem 🙂 ucenie tiez nerobilo problem, pre mna je cz jazyk ako sk, ziadne zlozite preklady v hlave, automaticky som sa ucila po cesky a odpovedala slovensky 🙂 je to o zvyku
(Najvacsi problem by som videla v studiu zoologie a botaniky, oni maju uplne ine nazvy, takze to by som sa natrapila)
V CR som vystudovala doktorat a v zivote som nemala problem s porozumenim. Na Bc aj navazujucom som vsetky prace (zaverecne, seminarky, projekty) pisala po slovensky a nikdy nebol najmensi problem. Taktiez ucim na ceskej VS a ziadny z kolegov nema problem, ked dostane pracu vypracovanu v slovencine. Jedna sa o VS v Ostrave
Vsetky kvalifikacne prace (teda bakalarka, diplomka a podobne) mozes odovzdat v cestine, slovencine, alebo anglictine. A uplne kludne aj pisomky na skuskach. Samozrejme, ak nejdes studovat napr. cestinu😉
Super dakujem vam krasne za pomoc 🙂
ja som zase mala na vs kopec spoluziakov z cr a neviem si predstavit, ze by museli odpovedat slovensky. ale rozhodne by to bolo smiesne
Pekný deň,môžem info vy chodíte na rozš.štúdium matematika rozmýšľam o tom ,ale nemám od koho žiadnu radu ...ak môžte napíšte
zalezi, co ides studovat. Ja som bola na technike, matika - fyzika sa dali normalne rozumiet. Prace som pisala v cestine, prva bola rešerška v 3. rocniku - spatne som v nej nasla plno gramatickych chyb a to mi ju kontroloval Cech. Ďalšie práce čoraz viac v pohode, doteraz mam pisomny prejav bez chyb, ako rodily mluvčí.