Učenie nemčiny

31. jan 2023

Prosím vás je veľké faux pas keď pri rozprávaní v nemeckom jazyku použijem niekedy nesprávny člen? Začala som sa učiť nemecky, pretože sa mi ten jazyk hrozne páči a už tak je veľmi ťažký a tie členy nedávam absolútne. Myslíte že by to pri konverzácii s niekým v profesnom vzťahu bol veľký trapas? Alebo že sa to časom zlepší?

basska_b
31. jan 2023

Ono sa to aj rodenemu Nemcovi niekedy stane...
Dolezite je na tom pracovat - Nemcovi to potom znie, ako ked niekto povie "bol to dobrý klobása..."
Cleny typu dem/den mozes tak "prehltnut", ze to neni pocut.

vroni
31. jan 2023

Členy začneš časom používať uplne automaticky a keď sa obcas potknes, tak si to ani nevšimnú. Teda, pokiaľ nezavalis das Frau alebo niečo podobné 🤣🤣🤣

anjelicek26
31. jan 2023

Ono sa ti to casom zautomatizuje...dolezite je nemat v hlave bloky a proste rozpravat...prepnut mobil, telku, radio do nemciny a dostat to do oci a usi...

gladys_07
31. jan 2023

Nie je to nic tragicke. Skor ocenia ze ako tak ovladas ich jazyk a oni sa nemusia trapit po anglicky 😉

ckocka
31. jan 2023

Tiež sa učím nemčinu, čisto rekreačne, členy hádžem od oka. Ale ja sa teda nehanbím rozprávať jak Tatár, hlavne že si porozumieme a dozviem sa alebo dostanem čo chcem. Nikdy sa mi nikto nesmial, naopak sú vždy velmi ochotní.

savanna
31. jan 2023

Faux pas to urcite nie je, nikto to riesit nebude. Rozpravala si sa niekedy s cudzincom, ktory rozprava po slovensky? Povacsine sme vdacni, ze hovori nasim jazykom a nesledujeme chyby, ktore robi.
Ale dala by som si na tych clenoch zalezat uz od zaciatku, kazde jedno slovicko sa ucit vzdy aj s clenom aj s tvarom mnozneho cisla, aby sa ti to dostalo pod kozu. Nespoliehat sa na to, ze sa to len tak samo na teba nalepi, lebo nenalepi. Ono nie je to faux pas hodit nespravny clen, ale ked clovek rozprava uplne gramaticky nespravne, posobi potom podla mna potom na miestnych akoby menej vzdelane a viac jednoducho, co je skoda.

osky
31. jan 2023

Pokial nechces robit v nemecky hovoriacej krajine niekde v skolstve,televizii ci ministerstve🙂😅
Urcite to vsetci preziju .
Ale snaz Sa ucit slovicka spolu s clenom.
Lahsie Sa ti bude potom casovat/sklonovat..

svetlonos
31. jan 2023

Ahoj
nasa ucitelka mala fajn metodu ako si cleny pamatat.
Napriklad DER Bus / der Schrank
normalne si nalep velky autobus na nastenku a pis si pod ten obrszok vsetky slova s clenom der.
Ja som si to predstavoval. Posadila/ polozila som do autobusu/skryne vsetko na der.
Rovnako to urob s ostatnymi clenmi. vyber si nejake hlavne predmety a predstavuj si ostatne. Cim smiesnejsie tym lepsie.
Napriklad DIE Wand alebo die Wohnung
A predstav si nalepenu tasku na stene, krivo 😁 Automaticky si zapamatas - die Tasche.
Aj do toho jytu sa veeela zmesti 😁
Momentalne sa vibec nad clenmi nezamyslam, pokial ma vynimicne muz neopravi. Ked sa maniekto spyta zrazu- a aky clen ma to alebo to? No neviem velakrak, pretoze vo vete to neriesim ze by som fakt uvazovala aky ma co clen. Niekedy sa muza spytam, ked si nie som ista.
Inak na zaciatku ma motivovali rozpravat hociako chybne, hlavne ziadny ostych. Nikdy mi ziadny nemec ci rakusan nic ohladom reci nic nevytkol ani na zaciatku. Ked ma nikto slusne opravi, som rada.
Mala sim vsak kamosku talianku, nemecky sa ucila sama ako casnicka za pochodu a aj ked hivorila super na to, ze nechodila na kurz, bolo to niekedy o hubu. Povedala stretneme sa v parku. Ok ja cakam v parku, jej nikde. Ona volala park ohradene mini ihrisko na pesej zone 😁 A podobne vety - takze to bolo horsie ako zle cleny 🙂.

sasesoe
31. jan 2023

Ahoj, pozri si na YT videa Pista Linovecky ;)
A na cleny - uc sa frazy / vety. Lebo darmo ty vies, ze je to zensky rod a ma tam byt "die", ked v dative je to "der" ;)

autor
1. feb 2023

Dalzjem každej za rady. Ešte som uplne že na začiatku, takže na konverzáciu sa neodvážilm, ale hneď ako už budem vedieť ten základ a ako tak odpovedať aspoň na základné otázky, určite sa pustím do rozprávania.

vroni
1. feb 2023

Ešte jedna podstatná pripomienka, zaobstarala by som si na učenie nemecke učebnice. Nie slovenské.