Učenie cudzieho jazyka v danej krajine

11. apr 2024

Anglictina je moje prekliatie, ani lievikom mi nelezie do hlavy ☹
Viem niekolko slov, neviem odhadnut, ci vela alebo malo, viem povedat uplne jednoduche hole vety, ale dalej sa nedokazem posunut ☹ A tak zacinam premyslat nad tym, ze ak by som sa zbalila a isla na pol roka do Anglicka, pomohlo by to, naucila by som sa rozpravat?
Naozaj to funguje, ze sa jazyk na cloveka nalepi, ked zije v tej krajine, aj ked nechce?

zooeynka
11. apr 2024

Ano. Chod ak tu nemas zavazky.

mclissa
11. apr 2024

Ano zit v krajine v ktorej sa jazykom rozprava je velmi velka vyhoda. Nalepi sa vela. Ak mozes chod. Doma mozes citat, citat a citat v AJ. Tak isto pozeraj filmy v AJ a s AJ titulkami. Napocuvas sa a aj si precitas.
Do akej krajiny chces ist kde sa hovori AJ na pol roka?

savoya
11. apr 2024

Radsej sa drv nemcinu.Nemecky hovoriace krajiny su bohate.USA a UK sa mozu schovat.

anega79
11. apr 2024

za pol roka sa nejako extra anglicky nenaucis, min 2 roky

autor
11. apr 2024

@savoya Ja nemam vobec hlavu na jazyky a nemcina je tazsia, ako anglictina ☹ Preto som zacala s tym lahsim jazykom.

savoya
11. apr 2024

A co tam chces robit v UK?Au-pair?

mclissa
11. apr 2024

@savoya bez viz sa sem nedostane pracovat. Jedine, ze si zaplati jazykovy pobyt na pol roka a dostane viza ako student.

autor
11. apr 2024

@mclissa Filmy pozeram, snazim sa aspon 3x do tyzdna na Netflixe, kazdy den si pustam BBC, kazdy den sa snazim ucit, ale vysledok skoro ziadny ☹ Ja aj ked zachytim slovo, ktore viem, ze poznam, neviem si v rychlosti spomenut co znamena ☹ Neviem, ci chodi po svete este jeden takyto mimon, ako som ja ☹

savoya
11. apr 2024

@mclissa
No ja som bola v UK a nikdy viac!

sense
11. apr 2024

Áno pokiaľ sa nebudeš stretávať a komunikovať len s našincami. Poznám ľudí ktorí sú x rokov za hranicami a jazyk nevedie, lebo žije len v komunite a nie sú nútení výprava jazykom krajiny v ktorej ziju

autor
11. apr 2024

@savoya Preco sa ti tam nepacilo?

autor
11. apr 2024

@sense Nikoho v zahranici nepoznam, v tomto pripade nastastie 😀

mclissa
11. apr 2024

@savoya vzdy bude sto ludi a sto chuti.

mclissa
11. apr 2024

Autorka nie vzdy musis vediet vyznam slova, dolezite je aby si pochopila kontext. A potom si to pospajas. Mozno mas iny styl ucenia sa, nenaucis sa z toho co robis teraz.

mclissa
11. apr 2024

@sense ano poznam ludi co su x rokov za hranicami a nevedia jazyk. Ked treba nieco vybavit vzdy sa najde niekto kto to za nich vybavi 🤷‍♀️

mamatroch
11. apr 2024

Ano, v cudzej krajine sa mozes naucit ich cudzi jazyk velmi dobre, ale aj vobec. Mame oba pripady v rodine. Jeden tam dva roky umyval riady a evidentne bol v kontakte len so sefom a poliakmi, druhy tam chodil aj na kurz, menil pracu, bol v kontakte s rodenymi hovoriacimi.
Neviem, v akom si veku, ja som zacinala ako au-pair a to bolo co sa jazyka tyka top. Len si teda musis dat pozor, aby si neskoncila v arabskej ci tureckej rodine, tam by si sa anglicky asi moc nenaucila. Financne to nie je ziadne wow, ale o tom to nie je. Byvas s rodinou, mas u nich stravu a jazyku si vystavena tak, ze viac sa uz neda, hlavne ak maju viac deti. Vreckove mi stacilo na cestovanie, kupovanie veci pre seba (oblecko, kozmetika...) a este som si aj co-to usetrila.
Alebo ak toto nie je Tvoja salka kavy, tak potom si prenajat izbu, najst pracu (co sa tyka povolenia v anglicky hovoriacich krajinach, netusim ako to je, k tomu nech sa eventl. vyjadri kto vie) a vklznut do obycajneho kolotoca praca - zabava a bezny zivot. Zozaciatku by Ti bolo tazko, ale postupne sa otukas, vymenis pracu za lepsiu, mozno i byvanie... Ja som tak sla kedysi do Rima, vo vrecku 400 eur, internet banking neexistoval este, ze by mi niekto poslal, ked miniem... Ubytko zabezpecene na 4 dni. Bol to adrenalin, co Ti poviem, zazila som tam naozajstny hlad, tie stresy okolo ubytka a tak... Ale nakoniec to slo a zostala som tam tri roky, zacinala v hosteli, potom prenajata izba v byte, kde sme boli sami cudzinci a neskor som si prenajala cely byt a mala slusny plat a pracu. Jazykova uroven u mna prudko stupla.

savoya
11. apr 2024

@mamatroch
Tak ja som mala stastie len na počerne rodiny.Najprv som robila au-pair dvojickam,ich matka doktorka a otec sudca.Z Pakistanu.A potom do indickej rodiny otec doktor ortoped,matka ocna lekarka.No a ked sa zacali hadat koli tomu ,ze mi maju vyplatit vreckove,boli velmi trapni.A najhorsie su anglicke rodiny,povysenost,arogancia a materializmus.Tod moja skusenost v UK.

mamatroch
11. apr 2024

@savoya tak Ty si toho zazila tiez na knihu 🤔 ...zase Anglicanov nepoznam, to je pravda... Ja som bola v DE, AT a IT... No ano, na nedobru rodinu sa da narazit vsade... Ja som mala v AT jednu rodinu, to sme este neboli v EU, cize bolo potrebne zdravotne poistenie, co bolo v tom case povinnostou rodiny. Bolo dost blbe, ked som sa v zachranke (ladvinovy zachvat - dovtedy nikdy problemy s ladvinami) dozvedela, ze poistena nie som... Ten ani nie 24 hod pobyt vo viedenskej nemocnici ma vysiel vyse 1 000 eur, co bol pre mna vtedy obrovsky peniaz 🤦 ...a potom som tam mala rodinu s 5 detmi, co ma brali ako ich dalsie dieta a som s nimi v kontakte este aj teraz, 20 rokov po tom, co som u nich skoncila...

kiki68
11. apr 2024

Pomohlo, za mna najlepsie sa hodit do studenej vody. Vidim to na mojej mame, doma sa snazila ucit nemcinu, neslo to moc, ale ked je tu pri nasom malom, tak zrazu musi a ide to velmi dobre

autor
11. apr 2024

@mclissa Nerozumiem kontextu vobec ☹

vlucifuk
11. apr 2024

Ak sa chceš v Anglicku naučíť anglicky, určíte odporúčam robiť au-pair a k tomu každý deň škola. Ak sa zamestnáš niekde bez jazyka, je veľká pravdepodobnosť, že to bude cez agentúru a dostaneš sa skôr medzi Poliakov, ktorí sa s tebou budú baviť poľsky. Kurz v takom prípade nestačí. Anglicky hovoriaca rodina je v tomto prípade idál. Drźím palce.

anega79
12. apr 2024

v Irsku viza nepotrebujes, ja som tiez zacinala ako aupair v Anglicku, docela som rozumela, zrazu v Londyne som im nerozumela vobec. chodila som do skoly, plus casnicka v nedelu. Potom som isla do Irska, tam bol prizvuk trochu iny, ale tiez som poznala ludi ktori sa aj po 10 rokoch neisli do obchodu sami a vybavovali vsetko za nich ini

henikap123
18. apr 2024

Nemám talent na jazyky, cely život sa ucim anglicky, keď sa rok tomu nevenujem som zase na úrovni začiatočníka. Bola som v anglicku viac ako polroka v malom meste ako aupair . A potom iné obdobie 2 mesiace v Londýne na kurze, niečo sa nalepí ale nenaucila som sa. A už som to všetko zabudla. :( možno moj problém bol že som nenašla niekoho v anglicku kto by so mnou každý deň pár hodín rozprával anglicky. V Londýne bolo plno cudzincov kamaratov ktorí vedeli ešte horšie anglicky ako ja. Ale keby si si tam našla rodeného Angličana priateľa tak sa naučíš. Čiže ja už by som druhýkrát nešla. Čo sa týka aupair naučila som sa základne vety ohľadom domácnosti, veľmi so mnou rozprávať nechceli, ani nebol čas stále okolo deti som behala a upratovala domácnosť. A potom brali má ako slúžku to je už druha vec, musíš byt na to pripravená 😀
ALE stále viac sa naučíš anglicky tam, ako doma na Slovensku, ak nemáš záväzky chod uvidis a zažiješ niečo nové 🙂

autor
19. apr 2024

@henikap123 Hned mi je lepsie ked viem, ze nie som jediny antitalent 🙂

henikap123
19. apr 2024

No nie, som tu minimálne ešte ja 😀 minule má zastavilo jedno dievča a chcelo anglicky vedieť cestu, no keby si má videla, kým som zo seba dostala jednu vetu.. potom keď odišla tak som sa hanbila, že čo som vlastne povedala - nepovedala 😀 a to sa ucim anglicky od 3 ročníka na základnej škole? Ale keď si chcem nájsť lepšiu prácu, musím sa do ten angličtiny pustiť. Ale keďže mi nejde, mám k nej až odpor 😔

mofa
19. apr 2024

Ja som tiez antitalent 🙂) po 8 mesiacoh v uk som bola stale mimo. A potom jedneho dna som zrazu rozumela… dokazala hovorit proste to prislo. Absolutne ma fascinovalo, ze nieco citam a rozumiem tomu🙂)Ale chodila som do skoly kazdy den cely rok. Stretavala sa len s anglicanmi a najlepsia vec je najst ci frajera co hovori anglicky🙂))
Mala som stastie na uzasne rodiny. Okrem jednej to bolo vzdy skvele. Nakoniec som tam bola 10 rokov.
Podla mna ak tu nemas zavazky by si mala ist. Aj ked neviem ako to je teraz ked nie su v unii. Ale tiez som tam sla ked sme este my neboli a dalo sa tam dostat.

sashulla
20. apr 2024

Keď sa chceš naučiť jazyk, tak chod na intenzivny kurz angličtiny priamo UK,Írsko. Ak budes robiť v bare alebo kaviarni, či au pair, nikdy sa poriadne jazyk nenaucis, "kuchynsku" angličtinu možno. Je dôležité byt obkoleseny angličtinou, filmy, podcasty, knihy. Ale ak si das intenzivny kurz tak budes za mesiac rozhodne inde ako keby si tam len mala 6 mesiacov pracovat. A keby som si mala vybrať, sla by som do Írska. Je tam Euro, nepotrebujes viza a Íri sú mimoriadne priatelski a mili ludia. Žila som v UK, bola som aj v Írsku a mam za sebou aj jazykove kurzy, takže viem porovnat.

autor
20. apr 2024

@sashulla Fiha, dakujem, idem pozriet tie kurzy 🙂

veve889
20. apr 2024

Pridavam sa do skupiny "antitalent na jazyky" 😁 v skole som mala nemcinu ale nevedela som "o com tocia" na maturite s odretymi usami mi dali 4 😆
a 2 roky po maturite s 0,0 pouzivanim nemciny som isla do Rakuska ako au-pair. Po roku s 3 detmi (8-10) a 1x do tyzdna jazykovy kurz som si tam nasla pracu a podnajom. Uz tu zijem 13 rokov 😅

anouschka5
21. apr 2024

Aspoň 2 roky - ja som robila 10 rokov v AT a nemecký jazyk využívam teraz v mojej práci, kde komunikujem len v tomto jazyku telefonáty, písomný aj hovorový kontakt