Dobrý deň, potrebujem poradiť ak sa niekto v tom vyzná alebo ma skúsenosť. Som študentka nadstavbového štúdia a tento rok už budem maturovať. Moja gynekologička mi povedala že si mám pýtať papier od mojej školy na tehotenské štipendium. Keďže mam termín pôrodu v auguste a školu skončím neviem presne kedy tak to štipendium mi zanikne a budem musieť požiadať o niečo iné alebo ako to je ? Ďakujem za odpoveďe
@veronikaszabova38 neviem či mám nárok na to štipendium zistím v škole. Mam externú formu štúdia. Takže aj keď už dokončím školu nebudem študentka, tak stále to budem dostávať až do pôrodu od školy ?
nie pri externej forme studia narok na tehotenske stipendium nemas, jedine pri dennej forme
takze teraz az po porode poziadas o rodicovsky prispevok, rodinne pridavky a prispevok pri narodeni dietata
Anonym - https://www.minedu.sk/tehotenske-stipendium/
Tu to.mas vsetko pekne napisane
A keby som sa bola zaevidovať na úrade práce ale stále som študentka nadstavbového štúdia tak čo
Aké tehotenské štipendium chceš poberať, keď študuješ externe by ma zaujímalo. Ani to že sa zaeviduješ na úrade práce nič nezmení, keďže nepracuješ, nikde si nepracovala tak čo chceš žiadať nechápem. Ako bolo spomenuté vyššie, keď sa dieťa narodí požiadaš o rodičovský príspevok, rodinné prídavky a príspevok pri narodení dieťaťa.
nic, z pohladu davok a prispevkov ziadna zmena - stale budes mat narok az na rodicovsky prispevok, kedze podmienky pre ziskanie materskej a tehotenskeho nesplnas zrejme (270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky a aktivne poistenie = pracovny pomer napr., moze byt aj dohoda, ak z nej plati odvody zamestnavatel)
@viky2612 @petamich tehotenské štipendium môže byť priznané tehotnej študentke verejnej, súkromnej alebo štátnej vysokej a strednej školy (pokiaľ už študentka SŠ dovŕšila 18 rokov) , ktorá študuje v dennej aj externej forme štúdia. Na žiadosti sa neuvádza o aké štúdium ide (či denné alebo externé). No neviem či sem spadá aj štúdium nadstavbové po SŠ, mám skúsenosť len s VŠ a SŠ.
@autorka tu máš žiadosť, vypíš si ju dolož potrebné doklady a pošli na študijné odd. resp. na sekretariát Vašej školy a uvidíš:
https://www.sosospu.sk/buxus/docs/na_stiahnutie...
Pokiaľ by sem spadalo aj nadstavbové štúdium po SŠ platí to čo pri iných typoch štúdia: vyplatené ti bude až od mesiaca, v ktorom o tehotenské požiadaš najskôr od mesiaca, v ktorom ukončíš 13tt. Ak požiadaš neskôr - spätne tak ako pri tehotenskej dávke zo SP - ti doplatené nebude. Posledné teh. štipendium ti bude vyplatené za mesiac, v ktorom porodíš pokiaľ nejde o posledný ročník, ale po prázdninách by si pokračovala v štúdiu. Pokiaľ školu ukončíš (maturitný ročník alebo teda druhý ročník nadstavby) vyplatené bude naposledy za jún 2024.- nebude ti vyplácané do pôrodu. Tehotenské štipendium sa viaže na obdobie štúdia - konečnými skúškami štúdium končí. Pokiaľ máš zdr. problémy a školu musíš prerušiť - nech ti Dr. vystaví potvrdenie a toto prilož k žiadosti - aj vtedy je na tehotenské štipendium nárok - za predpokladu, že je prerušené štúdium kvôli tehotenstvu. Pokiaľ štúdium potom neobnovíš - škola si ho môže vymáhať späť.
@petamich platí to od 1.4.2021 - je to bod 3:
Podmienky pre čerpanie tehotenského štipendia:
Tehotenské štipendium môžeš čerpať po splnení týchto podmienok:
*Ak si plnoletá občianka Slovenskej republiky a dosiahneš 13. týždeň tehotenstva.
*Ak ti nevzniká nárok na tehotenskú dávku z nemocenského poistenia.
*Môžeš byť študentkou dennej aj externej formy štúdia.
*Môžeš byť študentkou bakalárskeho, magisterského, inžinierskeho alebo doktorandského stupňa.
*Tehotenské štipendium môžeš poberať i vtedy, ak si štúdium musela z dôvodu tehotenstva prerušiť.
Ak mas na neho narok - neviem ake su podmienky naroku - Skonci ti dnom porodu.