Ahojte, tento rok som nastúpila na medicínu, nebol to nikdy môj sen odmalička, tento nápad, kam isť na Vš prišiel až na strednej škole. Na prijímačky som sa pripravovala, bola som prijatá, no teraz mi už tak do smiechu nie je...Mám pocit, že to nezvládnem, velmi sa trápim, rodičia ma podporujú, ale jednoducho cítim že na toto štúdium nestačím. Keď som sa pripravovala na prijímačky, mala som chuť sa učiť, tu tá chuť odišla, spolužiaci si nepomáhajú, skôr je to súperenie, kto dostane lepšiu známku, kto skôr spraví akú skušku atď...Som veľmi nahnevaná, pretože sama netuším, či chcem odísť alebo zostať na škole. Príde mi to trápenie zbytočné, aj tak si myslím, že toto štúdium je nad moje sily a nechcem študovať medicínu, len preto aby som v očiach ostatných bola ta mudra baba, ktorá sa k tomu aj tak len trápi. Uz naozaj neviem, niekedy mám taký stav, že si myslim, ze by som nezvládla uz ziadnu Vš, tento systém ma strašne ubíja, tiež to ako si neverím atď...Čo teda ďalej..?
Ak na teba prišli myšlienky, že to nezvládneš až teraz tak ti gratulujem, u mňa to bol 3.týždeň zimného semestra. Ale nevedela si predstaviť študovať hocičo iné kedže som si vybrala v 15tich.Musíš sa zmieriť s tým, že ideš sama za seba. Si v prvom ročníku, takže porozmýšlaj nad tým čo chceš reálne robiť po škole - kde sa vidíš v práci a ak máš odísť tak teraz, pretože v 4-5 to budu zbytočne premárnené roky a titul nikde, nehovoriac o tom, že to potom veľmi zamrzí aj tvoje okolie.
@velnori2345 prepáč, ale nejak si sa zle nastavila... Aké súperenie? Aké známky? Si na vš, nerieš ty ostatných a ako sa oni k tebe správajú... Je úplne jedno či dostaneš A alebo D, treba spraviť zápočet a skúšku, to je všetko... Ak sa iní pretekajú, kto bude mať lepšie známky, ty predsa nemusíš bežať s nimi... Ja som bola rada, že som spravila prvé skúšky za 3, dokonca aj 3-, čo bola najhoršia známka, proste ten prvý semester je hrozný skok v tom učení, človek nie je zvyknutý z tej strednej školy na také tempo 🤷. Držím ti palce a hlavne vš naozaj nie je súťaž, hlavne že spravíš jednu skúšku, potom sa sústreď na druhú, atď. Neporovnávaj sa a po malých krokoch. A keď nespravíš, sú aj opravné termíny.
Skús si vypočuť podcast Urgenťáci, epizóda 31. Štúdium medicíny a práca mladého lekára….rozhovor so študentkou medicíny….veľmi dobré počúvanie
joj zlatko trosku odbocim. Si medzi ludmi, ktori sa ti mozu za 20 rokov zist, buduj si siete s kym sa len da. Ver mi 🙂
Medicína je veľmi náročná. Čo je pochopiteľné, samozrejme. Mám kamošku doktorku, pamätám si, že počas skúškového s nami nikde nikam nechodila. Naozaj sedela len nad knihami do noci. Celé skúškové sme ju nevideli. Ale zvládla to, myslím, s prehľadom. Len to chcelo veľké sebazaprenie. Čo sa týka spolužiakov, určite si časom nájdeš jednu-dve normálne kamošky. Ale ja stále hovorím, či to už bolo v škole, či teraz v práci - neprišla som si hľadať kamarátky, som tu kvôli niečomu inému. Držím palce v rozhodovaní. A čo je alebo bol tvoj sen študovať?
veľmi ti držím palce. určite to zvládneš, už keď si sa na školu dostala. rob všetko preto aby si sa tam udržala čo najdlhšie.
študuj kým sa dá. nepremárni šancu.
keby som bola mladá ja by som len študovala. nič iné len knihy a štúdium.
žiaľ, mňa zaujímali iné veci... kde je v sobotu zábava.
Nevzdávaj to.....Chápem, je to ťažké...Prímačky boli tiež ťažké a zvládla si ich...Tak vydrž a bojuj....Vieš koľko ľudí by chcelo byť na tvojom mieste a študovat medicínu! Žiadna VŠ nie je jednoduchá, všade sa treba učiť .....Ty si si vybrala jednu z najťažších, a preto sa musíš učiť veľa a stále...Ale neboj, oplatí sa...Vydrž...Kým ťa nevyhodia, snaž sa a bojuj....Medicína je krásne povolanie!
Zaciatky su tazke, jedna skuska je ako cela maturita. Mozno mas len prvotny sok. Ale tiez je pravda, ze prvy druhy rocnik byva sito, jednoducho ti, co na to nemaju, odidu sami alebo ich vyhodia, ked nespravia v druhom preneseny predmet z prveho. Na znamky sa vykasli, z mojej skusenosti aj tak to prospechove stipendium za to nestalo (par desiatok eur?, hoci verim, ze teraz uz viac). Ze ti spoluziaci nepomahaju, nuz, si dospela a sama za seba, nakoniec nikto sa za teba nenauci, nikto za teba na skusky nepojde a ci ti niekto posunie poznamky to ta fakt nevytrhne. V kazdom pripade pockaj este s rozhodnutim o konci, bude este skuskove, letny semester, uvidis. Ak sa to nezlepsi ani v druhom rocniku, tak uz mysli na to, ze v zime si musis podat prihlasku na inu VS, aby si dalsi rok mohl nastupit, teda ak chces studovat. Stratis sice dva roky, ale je to stale menej, akoby si sa mala na tej skole znicit alebo potom v zivote robit nieco, co ta nenaplna.
@velnori2345 porozmýšľaj, či to chceš v živote skutočne robiť. Čo pre to chceš obetovať svoju mladosť, mať s veľkou pravdepodobnosťou 1-2 deti aj to horko ťažko pomedzi rôzne atestácie. Keď teraz je toho na teba veľa, čo bude potom?
To nie je hanba ísť na inú školu, alebo proste si nájsť prácu, kde nebudeš mať taký stres a normálne žiť. Sama musíš porozmýšľať čo chceš robiť a aký chceš mať život. 🙂
@velnori2345 vykašli sa na spolužiakov, kto kedy akú skúšku urobil.
kde študuješ?
Keď ja som študovala, žiadne súťaženie som necítila, skôr to, že každý bojuje ako sa dá 🤣.
Ja ti poradím, ešte vydrz,uvidíš bude lepšie. Kľudne ak by si sa chcela nieco spýtať, napíš.
Co sa tyka ucenia, uci sa mi urcite lepsie nez ked som nastupila, to je pravda, hladam si nejaky ten system, ale stale ma prepadnu take myslienky ze na to nemam, ze to nedam. Na strednej som nikdy nebola premiant, takze urcite nemam potrebu byt najlepsia, znamky chcem mat, nemusia to byt acka, hlavne aby boli :Dd Lekarkou chcem byt, ale citim sa ako na horskej drahe, urobim zapocet, vsetko je fajn a potom pred dalsim zapoctom mam zas tie myslienky, ze by som sa na to najradsej vykaslala. Snad sa to zlepsi. Dakujem za vsetky mile komentare a rady, snad to bude uz len lepsie🙂
@velnori2345 urcite zostan. Medicina je extremne narocna a bola studia, kde hlasovali studenti mediciny a 70% z nich ma psychicke problemy a depresie z narocnosti studia a pocitu, ze to tam nema zmysel. Takze v tom urcite niesi sama. Co mozes prehod do dalsieho rocniku a ked to nepojde, tak budes v medzirocniku. Nevzdavaj to. Ja studujem aplikovanu informatiku a spoluziacka dostala mrtvicu a spoluziak skoncil v blazinci. Prestupil k nam chalan z CVUT a jeho spoluziak spachal samovrazdu skokom z okna. A rovno ti pisem, nema zmysel sa trapit. Zostan, sprav co treba a ked tak prehodis predmety alebo pojdes do medzirocniku a mozes si zobrat extra predmet alebo dva z vyssieho, aby si to potom mala lahsie.
Nemaj pocit, ze si v tom zufalstve sama. Vela studentov ma pochybnosti. Hladaj sposoby ako to zvladnut s co najmensou ujmou. Daj sa dohromady s ludmi ktori su v pohode, zisti co je na pisomkach, skusaj xy terminov. Ono to dopadne.
@velnori2345 Bohužial o tom je prvý ročník, že si musíš nájsť systém a náročné predmety ako je anatómia a histológia tomu nepomáhajú. Za mňa bol jednoznačne najhorší a už by som si to zopakovať nechcela. Učenie na patológiu, patofyziólogiu aj farmakológiu v 3.ročníku bolo oproti 1.ročníku lepšie, pretože už si zvykneš. Od 4. máš intenzívnejšie klinické predmety a tam to už bude iná atmosféra. Pocit, že to nedáš budeš mať aj pred poslednou štátnicou. Ak by si s niečim potrebovala poradiť, kľudne napíš správu.
Moja sesternica takto nechala medinu v druhaku na konci. Zistila, ze to neni pre nu. Potom spravila inu VS
@velnori2345 pokracuj a nedaj sa udeptat
Po prvych 2 mesiacoch na medicine som nasim volala z internatu sedela som na balkone a revala, ze chcem ist domov a ze to nezvladam a nech po mna pridu, moja prva znamka bola fx mimochodom z histologie ( skusku som nakoniec spravila na konci semestra na A) mamka ma utesovala otec mi povedal, ze nemam vymyslat a ze po mna nikto nepride
Som MUDr., vystudovala som, som na seba hrda, ze som to nevzdala a nasla som si odbor, ktory ma bavi a bavi ma aj prava celkovo, som rada ze vtedy po mna nikto neprisiel a nasi ma tam na tom intraku jednoducho nechali
Vydrz, ponadavaj si, pozeraj na seba nie na ostatnych a co ze niekto ma A a niekto C mas tu skusku ? Mas, ides dalej
Prve tri roky boli otrasne, ak vydrzis tie dalsie su uz v pohode 🙂
Tiez byt lekarom nebol moj sen teraz by som uz rozhodnutie nemenila
Bojuj. Viem o čom hovoríš som chemický inžinier...u nás bolo obrovské sito, žiadna pomoc, súťaženie. V druhaku sme mali všetci drpky. Skončil každý deviaty. Ja som dokonca bola zo strednej školy úplne iného zamerania, učiteliaa šikanovali, že to nedám...lebo nie som z gympla alebo strednej chemickej. Dala som to a dokonca od tretieho ročníka s výbornými známkami...nabehla som na správny štýl učenia ale mám aj dobre technické predpoklady.
Moja mamka bola lekárka, tiež spomínala, že drpky sú bežné u medikov.
Nekončí bez boja, sú opravné termíny a dá sa aj opakovať. Držím ti palce. A možno ani nebude treba nič opakovať 😆....výška je boj a medicína ešte väčší, nikto to bez boja nedá.
@velnori2345 ja suhlasim s @foxxie27, vypocuj si ten podcast, hovoria v nom 2ja uz lekari a studentka mediciny.
Je to nové, prechod zo strednej, človek musí nabehnúť na iný systém, daj tomu ešte čas, treba si zvyknúť. A netreba mať vždy, všetko dokonale, ani známky len výborné.
@velnori2345 myslím si, že to len chce systém v učení, kľud, bez stresu a pomaly to pôjde. Ak skúšku neurobíš na prvý krát, môžeš opakovať. Zatiaľ to nevzdávaj sama od seba, čas ukáže, či ideš správnou cestou. Držím ti palceky 👍
Možno máš pochybnosti preto že to berieš naozaj vážne. Ono to niekedy tak funguje, že si len človek neverí. Proste uvidíš počas skúšobného a potom sa rozhodni. Inak ja mám prácu náročnú na premýšľanie a vedomosti a doteraz sa cítim ako úplné tupelo tam. Absolútne si v tom neverím aj keď ma chvália a ani nemôžem odísť lebo by som to finančne nezvládla keby som šla inam., tak z toho ,počas depkujem. A poznám chalana čo sa na medicíne učí vždy dopredu, na každú prednášku príde už naučený a tam si to len upevní. Kým neprišiel na toto tak tiež bol v panike že to nedá. A teraz tú školu miluje.
Nariekala som na výške po prvej prednaske chémie, keď som otvorila doma asi 600str.knihu😃 Mama sa smiala,že vitaj v reálnom študentskom svete. Aj také chvíle bývajú. Úspech ta podporí, náročné chvíle preveria tvoju vytrvalosť. Rasties tým, ako odborne aj ľudsky. Mrzí ma to nepomáhanie si navzájom. Každý sam za seba...skoda. Mne to na škole tiež prekážalo, ale mala som veľa fajn spolužiakov, spolu sme prvy náročný rok a "sito" zvládli ľahšie. Už z prejavu znies ako múdra milá dáma, budes isto skvelá lekárka 🍀
Ahoj. Na základe toho ako sa popisujes vychadzam z toho ze na to máš. Treba si zvyknúť na ten systém a kvantá uciva, ale potom to už pôjde nájdi si kamošku s ktorou si budete pomáhať pri vypracovaniach. Vykašli sa na tých co si chcú niečo známkami dokazovať.
Je to krásne povolanie a spoločnosť ich veľmi potrebuje
Dzim palce nevzdávaj to máš na to. 😘
@velnori2345 priprav sa na minimalne 3 roky takychto pocitov hore dole....je to na nervy...potom by to malo byt lepsie, minimalne sa uz tolko nevyhadzuje, ucit sa treba denne vela ..hodiny...je to narocne, ale treba vydrzat...pamatam sa presne v 2.rocniku pred anatkou, prva top skuska, ako som si do zrkadla chodila kontrolovat vlasy, lebo som si seriozne myslela a citila ako sediviem 😂
.
ak nájdeš v medicine odbor ktorý ťa bude napĺňať, je ich naozaj veľa rôznorodých, zvládneš to, medicina je krásna a všetko sa dá ak sa chce, mám atestaciu aj rodinu aj 4 deti, ale ak to nebude tvoja cesta tak je to tiež v poriadku, počkaj aspoň prvé skúškové a uvidíš, najväčšie sito je naozaj v 2.ročníku, od 3. už budete chodiť do nemocníc, uvidíš ako to chodí, držím palce
Dodnes si pamätám na moje štátnice 🙂. Ráno som sedela na záchode a nariekala na že nič neviem , nič si nepamätám a takú hanbu čo si dnes urobím...zadok ma bolel , hemeroidy som mala vysedené na zadku , -5 kg počas tohto obdobia. Štátnice som urobila na čisté jednotky ( 1998 rok ) , obhájila diplomovku pred vtedajším guvernérom NBS, ale ten čas tesne pred tým mi bolo na odpadnutie a s vedomím že dnes skončil môj život som vstupovala do prednáškarne , kde bola skúšobná komisia. Štúdium som ukončila s červeným diplomom , ktorý síce mám , ale to skutočné sito ukázal až život , kto sa presadí a kto nie .
Keď ťa prijali a zatiaľ nevyhodili až tak zle na tom nebudeš. Počkaj aspoň na skúškové či zvládneš všetky skúšky a potom porozmýšľaj. Možno by ti bolo lepšie na inej fakulte?