Študovať DPŠ alebo 2.st. VŠ?

sheila72
1. apr 2020

Ahojte kočky, áno, viem že tém ohľadom doplňujúceho pedagogického štúdia je tu dosť, avšak staršieho charakteru... Odvtedy sa už pár vecí v legislatíve zmenilo a preto by som sa chcela opýtať (najmä našich pani učiteliek alebo tých, ktorí si štúdiom pedagogického minima prešli), ako to vlastne je...
Aby som vám priblížila moju situáciu, mám vyštudovaný 2.stupeň technického smeru. Oplatí sa v praxi vyštusovať DPŠ, alebo ma pošlú z každej školy do hája?
Neviem ako je to tu, ale napr. v Čechách sa dá študovať až od druhého stupňa, ak už máte jednu VŠ za sebou. Keďže sa však jedná o učiteľstvo, radšej by som to absolvovala na SR. Je možné prípadne študovať odbor učiteľstvo v kombinácii len 2 roky?
Rovnako navštevujem jazykovú školu (zatiaľ štátnice nemám) a preto by ma zaujímalo, na akej úrovni je treba urobiť štátnice v prípade, že by som chcela niekedy v budúcnosti učiť jazyk.
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede a prajem veľa zdravia! 🙂

pininka1
1. apr 2020

Ak máš technický smer a urobis si len dpš, určitozes iba predmety z ktorých si mala promocie, teda tie technické.

vulka
1. apr 2020

@sheila72 Ak si zameraná na techniku, tak s DPŠkou by si nemala mať veľký problém sa zamestnať. Odborné školy stále zápasia s nedostatkom technikov.

sheila72
autor
1. apr 2020

@pininka1 áno, ďakujem za info. V podstate, ak tomu dobre rozumiem, s dpš môžem učiť len na SOŠ. Je to tak?

sheila72
autor
1. apr 2020

@vulka naozaj? To som nevedela... Práve že počúvam z každej strany, že je to nedostačujúce vzdelanie. Ide mi o to, že nechcem do toho vraziť čas aj peniaze a potom zistiť, že ma s tým nikde nevezmú. Pracujem vo svojom odbore skoro 6 rokov, ale táto práca ma veľmi nebaví. Nevadilo by mi ani horšie platové ohodnotenie.

pininka1
1. apr 2020

@sheila72 možno by si mohla skúsiť osloviť v okolí nejaké technické školy a popýtať sa či by mali zaujem. Ja si teraz robím doplnkové kvalifikačné štúdium k vysokoje škole, keďže robím b špeciálnej škole.

gemerka17
1. apr 2020

@sheila72 áno s DPŠ môžeš učiť len na strednej škole a predmety a smer z ktorých máš ty ukončený druhý stupeň vysokej školy. Ak chceš učiť na výške potrebuješ urobiť 3 stupeň VŠ.

matapo
1. apr 2020

...s DPS a VS technickeho smeru ucim chemiu a fyziku ako kvalifikovany ucitel na ZS, mozem aj na SS...

sheila72
autor
5. apr 2020

@pininka1 tak to Ti držím palce, musí to byť naozaj drina v špeciálnej škole. Vidím že sa vyznáš, preto by som sa Ťa ešte chcela spýtať na jednu vec... Pozerala som všetky tie školy kde sa dá študovať učitelstvo. Avšak pre 2. stupeň ZŠ (ktorý by som najviac preferovala) sa nedá nič študovať externe. Natrafila som preto len na primárnu pedagogiku, DPŠ a rozširujúce pedagogické štúdium a neviem čo to je... To je už pre učiteľov, trebárs možno ako Ty, ktorí majú pedagogické vzdelanie ale v inom obore? Ďakujem Ti za tvoj čas. ❤️

sheila72
autor
5. apr 2020

@matapo Wow, naozaj? Úprimne si ma potešila, keďže akurát tu špekulujem čo by bolo lepšie... Externe sa dá študovať len pedagogika pre primárne vzdelávanie a DPŠ. Mne by najviac pasoval druhý stupeň na ZŠ, lenže to sa dá študovať na VŠ len denne a z toho, čo som doteraz čítala, by som mohla s DPŠ učiť len to z čoho mám štátnice. Moja otázka teda znie: nemusím mať ako kvalifikovaný učiteľ s pedagogickým minimom štátnice z konkrétnych predmetov (napr fyzika a chémia)? S programom pre primárne vzdelávanie by ma na 2. stupeň nepustili? To už sú 2 otázky... 😁 Ďakujem za pomoc 🌷

sheila72
autor
5. apr 2020

@ matapo Ešte som si všimla ďalšiu vec a to že aj každá škola ponúka iný "dpš program". Môžem sa spýtať, kam kde si si to robila Ty? Ja mám totižto najbližšie DCA a ZA. V Dubnici to je pre SOŠ a v IPV ZA to nepoznám.

pininka1
5. apr 2020

@sheila72 áno to rozširujúce je už pre učiteľov,moji spoluziaci sú všetko učitelia rôznych predmetov a robia si rozširujúce studium specialnej pedagogiky.

ajuga
5. apr 2020

@sheila72 mam dps a ucila som na zs, mozem aj na ss. Mam ale biologicky smer. Tiez sa stotoznujem s nazorom, ze si najdes skor uplatnenie na technickych skolach 🙂 smelo do toho, drzim palce 🙂

sheila72
autor
5. apr 2020

@ajuga ahoj, ďakujem za príspevok 🙂 nevieš mi poradiť, na aký program dpš sa mám zamerať? Donedávna som bola totiž v tom, že tento program je rovnaký na všetkých školách a sú tam predmety ako pedagogika, psychológia a pod. (s tým, že potom môžem učiť svoje štátnicové predmety). Lenže teraz vidím, že každá škola má iný "podnázov programu". Príklad : na jednej škole je DPŠ so zameraním na odborné technické predmety (čiže SOŠ)- čo chápem. Na inej škole je ale zase výber predmetov... Napr: biológia alebo chémia (ale žiadny popis k tomu, pre koho to je určené, na aké školy-predpokladám teda že ZŠ alebo gympel). Bola by som rada, keby mám oprávnenie aj na SŠ+ZŠ a týmto pádom neviem, čo to pre mňa znamená. Ovplyvňuje tento "Podnázov programu" to, na akej škole sa môžem uplatniť a na akej nie? Alebo by ma mohli teoreticky zobrať na ZŠ aj s programom pre SOŠ? Mám toľko otázok.. Čím do toho dlhšie pozerám, tým som z toho väčší magor 😁

heln
5. apr 2020

@sheila72 ahoj, ja chodím na DPŠ do BB, študujú s nami ja z IVP Žilina. Tu sa to volá Doplňujúce pedagogické štúdium (pre učiteľov, vychovávateľov a pedagogických asistentov). Väčšinu prednášok sme mali spoločne a potom podľa odborov a zamerania sme mali jednotlivé didaktiky.
Najlepšie by bolo informovať sa na študijnom oddelení príslušných dpš, kde by ti mali povedať presne tieto informácie(na základe toho aké máš štátnicové predmety a kde a čo s nimi môžeš po doštudovaní učiť), aby si zbytočne neštudovala niečo, čo ti bude nanič.

sheila72
autor
5. apr 2020

@heln ahoj, videla som, že napr. KU v Ružomberku to má tak, že sa prihlásiš najprv na základné dpš a potom ideš na špecializáciu. Ale na väčšine škôl je to tak, ako si napísala. Snáď mi poradia. Ale dobre vedieť, že tie predmety sú všade viac - menej rovnaké... Vďaka za info 🙂 dúfam že mi (nám) to na niečo bude, keďže na VŠ sú učiteľské smery až dvojodborové.

matapo
5. apr 2020

@sheila72 ja som robila v Dubnici ale detas. pracovosko mali v ZA, takze som chodila v Ziline vzdy v sobotu doobeda. Vobec to nikde neriesia pre aky typ skoly, ucim ako kvalifik. ucitel na ZS.

matapo
5. apr 2020

@sheila72 ...ja tiez nemam statnicu vyslovene z chemie a z fyziky, staci ze je statnica z podobneho obsahoveho predmetu, ja som studovala materialove inzinierstvo. Takze kvalifikaciu som splnala, hned ako som zacala ucit som presla este adaptacnym vzdelavanim pocas prveho polroka.

matapo
5. apr 2020

@sheila72 ...a s odstupom casu som si dorobila aj rozsirujuce studium, dala som si ANJ. Tak ked budrsat dps, mas vlastne pedagog. vzdelanie a mozes si dorobit este nejaky predmet cez rozsirujuce studium, tiez dialkovo, vacsinou dvojrocne a ziskas kvalifikaciu na dalsi predmet aj na ZS aj SS.

sheila72
autor
16. máj 2020

@matapo ahoj, prepáč že neskoro píšem, nezachytila som príspevok. Veľmi si ma potešila, keďže ja mám tak isto vyštudované materiálové inžinierstvo a chcem ísť na koniec do Dubnice na DPŠ pre stredné školy s tým, že možno neskôr by som si dorobila nejaké rozširovacie štúdium. Akurát som nevedela, či mi to bude platiť aj pre ZŠ, keďže je to zamerané pre odborné predmety na SOŠ. Navyše mi bolo povedané, že v podstate aj tak nemôžem ísť na inú didaktiku, nakoľko sa musí zhodovať s mojim vyštudovaným odborom. Môžem ti napísať súkromnú správu? 🙂

matapo
16. máj 2020

@sheila72 jasne napis 🙂

ivna78
5. júl 2020

@sheila72 ahoj! Ja som koncila minuly rok DPŠ v Dca na DTI. Ak by si mala otazky ohladne studia, kludne napis. Mam aj nejake materialy k studiu.

mackousko78
11. júl 2020

Ahojte, vedel by mi tu niekto poradit prosim. Vystudovala som predprimarne vzelavanie zamerane na vekovu kategoriu 0-8rokov na universite v Anglicku. Potrebujem si urobit este statnicu z anglickeho jazyka, keby som ho chcela ucit? Cele studiu som vystudovala v anglickom jazyku. Popripade ake uplatnenie mam s tymto na Slovensku. Rada by som isla opat ucit. Mam prax v skole ale v UK. Dakujem za vsetky odopovede.

ivna78
13. júl 2020

@mackousko78 neviem, ci odpoviem uplne spravne, ale podla mna si najskor musis nostrifikovat diplom (vysvedcenie) a potom uvidis, co za studium a vzdelanie Ti vlastne uznalo nase ministerstvo.

apip42
17. mar 2022

@sheila72 ahoj prosim ta ako si s tym studiom a zaroven uplatnenim dopadla? Planujem totiz nieco podobne a tiez ma zaujima ci sa dostanem aj na ZŠ alebo len Sš so statnicou co mam🤔 dakujem

zusqa
21. okt 2023

@ivna78 Ahoj pisala som Ti spravu ohladom DPS na DTI 🙂 mala by som pár otazok.