Štúdium zubného lekárstva vo vyššom veku

8. júl 2024

Pozdravujem všetkých 🙂

Chcela by som vedieť Váš názor a absolútne perfektné by bolo, ak by ten názor písali hlavne tie/tí, ktoré/í tým prešli, resp. poznajú niekoho, kto tým prešiel.
Mám absolvovanú VŠ, ktorá nemá nič spoločné so zdravotníctvom, no stále ma prepadá čoraz väčšia túžba po štúdiu zubného lekárstva. Skrátka, myslela som si, že pred rokmi boli tieto moje myšlienky len “chvíľkovou avantúrou”, ktorá prejde. Neprešla…
A moje otázky znejú nasledovne:
1. je 29 rokov neskoro? (Keď si pomyslím na to, že do dôchodku mám ešte minimálne 40 rokov…)
2. poznáte niekoho, kto vyštudoval zubné alebo všeobecné lekárstvo popri materskej?
3. fungovali ste tak vy alebo poznáte niekoho, kto popri taktomto štúdiu pracoval napríklad na polovičný úväzok?

Ďakujem za Vaše odpovede, prípadne užitočné poznámky z vlastných skúseností.

Pozn. To, že si VŠ budem platiť, že sa musím živiť (našťastie s podporou) mi je jasné. 🙂

natalienka12
8. júl 2024

Ano, poznam zenu, ktora zacala medicinu v 30-ke. Je to velmi velmi narocne studium, urcite popri medicine nezvladnes pracovat ani na polovicny uvazok, ked budes na klinickych predmetoch, musis byt v nemocnici cele dni, kde vas aj skusaju a prebieha vyucba. Popri materskej by sa to mozno s odretymi usami aj dalo, ak mas pomoc. Toto nie je socialna praca na katolickej univerzite 😂 na jednu skusku budes mat bezne 1500 stran narocneho odborneho textu. Si vo svojom veku pripravena sa ucit povedzme 5-6 tyzdnov od rana do neskorej noci?

ktochytavzite
8. júl 2024

Poznám dievča ale slobodne,kt študuje medicínu a pracuje na plný úväzok,v práci jej vychádzajú v ústrety,už je v 3 ročníku.Je to v Ba na zdravotníckej fakulte.

palicka
8. júl 2024

@ktochytavzite medicína na zdravotníckej fakulte? Nie je to ošetrovateľskej alebo záchranárstvo?

palicka
8. júl 2024

Autorka, predstav si, že mozno ani nebudeš najstaršia v ročníku. Na zubarinu sa niektorí dostanú na 3. či 4.krat. Tým, že najprv prechádzas vseobecnou medicínou, aj odstatnicujes, k tomu zubárske predmety, neviem si predstaviť popri tom pracovať. Toto je 6 rokov driny. Pozitívum- už potom nemusíš atestovat. Zubári už nemusia, všeobecní musia…

dorottka
8. júl 2024

Na medicinu by som povedala, ze nie, na zubarine trosku zavaham, lebo toto sa 40 rokov asi az tak hravo neda robit, predsa len u zubara je dolezity zrak a neviem ako to povedat, ale netrasuce sa ruky, ktore casto koreluju s vekom 🤔 O tom, ze je to aj fyzicky narocnejsie, to asi netreba spomimat. A ja by som k 60rocnemu zubarovi uz nesla… teraz je trochu ina doba ako kedysi, ze bol taky silny tlak na kvalitu, takze dovolit si ordinovat mohli aj riadne stari zubari.

palicka
8. júl 2024

@dorottka ou, tak to si mimo. Moja 60- ročná si nedávno urobila ďalšiu atestáciu na zákroky, ktoré robí asi málokto v kraji. A teda pokiaľ bude mať také meno a výsledky, aké má, myslím, že ešte dlho robiť bude…

trema
8. júl 2024

@dorottka ty vymenis svojho zubara za mladsieho, ked bude mat 60?

zuzana76
8. júl 2024

poznam, najskor skoncila pravo, potom sa vydala, mala dcerku a v 30-tke zacala studovat medicinu, ale nepracovala

dorottka
8. júl 2024

@palicka ano, anekdotalne podme generalizovat. Nehovorim, ze sa take nemoze udiat, ale co ja poznam zubarov uz neskorsich 40tnikov, tak sa citia dost dodrbane. Moja ex zubarka bola tiez vychytena spicka v mladosti, doniesla tu vela toho noveho, neskor po 60tke uz ale robila chybu za chybou, bolo to vidno aj na recenziach a ohlasoch, na vsetko volala sestru pozriet sa, ona na to aj napriek zvacsovakom az tak nevidela. S tvarmi zubov sa uz ani zdaleka tak nehrala, ostavali previsy, vobec sa to nedalo porovnat s jej fungovanim a preciznostou roky predtym, aj napriek ochote.
@trema nehovorim, ze ho vymenim v den jeho narodiek, ale po hore uvedenych skusenostiach, by som urcite necakala tak dlho ako naposledy, dost penazi by som si usetrila. Ale on sam vravi, ze po 60tke uz dufa nebude musiet robit. Potom si samozrejme vyberiem mladsieho. Jasne, ze sa neda total zovseobecnovat a toto vobec nie je agizmus, ale zubarina je riadne o manualnej zrucnosti a ta vo vseobecnosti proste vekom upada.

ktochytavzite
8. júl 2024

@palicka no to netuším. Daj rkto

palicka
8. júl 2024

@ktochytavzite nerozumiem

eri84
9. júl 2024

@palicka môžem otázku..môžu zubári po skončení štúdia už rovno pracovať samy vo vlastnej ambulancii?

laurita285
9. júl 2024

@dorottka ja budem k môjmu zubárovi chodiť do jeho posledného dňa a keď už bude končiť tak mu poviem že nech mi ešte dá implantáty všade pretože ja u iného zubára papuľu už nikdy neotvorím pri tom akí sú všetci šuflikanti :D

dorottka
9. júl 2024

@laurita285 😄 Uplne ta chapem, clovek ked uz konecne dobre najde, tak sa drzi doslova zubami nechtami 😄

mery333
9. júl 2024

Tento rok medicína Martin - 1050 záujemcov, brali 230 ... okrem biológie a chémie sa robil aj test všeobecných predpokladov (30 minút - 30 článkov k tomu xy otázok). Známej syna tam zobrali a celý rok chodil intenzívne na doučovanie, taxa 20€ na hodinu. Dievča z 8-ročného gymnázia, tiež pravidelné doučovanie, vravela, že ak sa 5 dní tento rok neučila, tak je veľa, do MT nevzali ale do Čiech áno. Toť čerstvé info z môjho okolia,

eri84
9. júl 2024

@mery333 tento rok v bratislave sa tiez robili 1krát scio testy a klasika biológia a chémiaz testovníc ...dcéru prijali na všeobecné a aj zubné lekárstvo, kde berú len 40 ľudí..učila sa 2 mesiace pred prijímačkami popri dennom štúdiu farmácie..a spravila si všetky skúšky a prijali ju na obe lekárstva bez doučovania...minulý rok mala doučovanie od Lazora, ktorý je inak super..treba si určite nájsť systém učenia, ale najlepšou motiváciou je veľmi chcieť a dá sa to aj bez peňazí a známostí..tak do Martina na scio sa dá horšie pripraviť, ale veľmi pomôže keď sa napíšu všeobecné predpoklady na vysoký percentil 🙂..dcéra to dala na percentil 93 a predbehla v poradí aj tých, ktorí mali plné počty bodov z bio a chémie 🙂

dorottka
9. júl 2024

Mozno este zaujimava info na zvazenie - ak chces mat istotu prace na forever, potrebujes mat vlastnu ambulanciu. Ta je nenormalne draha, cize budes potrebovat vysoky uver. Otazka je teda aj to, ci banka ti bude ochotna dat taky rozsiahly uver aj v neskorsom veku.

eri84
9. júl 2024

myslíš, že banky sa v tom budú predbiehať..však nie každý práve vyštudovaný zubný lekár si otvára vlastnú ambulanciu hneď..či aká je realita?

dorottka
9. júl 2024

No nie, ale prave o to ide, dostuduje, bude robit pod niekym nejaku dobu kvoli praxi a ked bude ready na vlastnu ambulanciu, tak to uz bude mat dost rokov… zivotne nie, ale pre banku to bude mozno neskoro. Nehovorim, ze tak musi byt, stalo by za to si to mozno pozistovat.
Stale je moznost ist na specializaciu ako ortodoncia, to je mozno najlahsie aj co sa tyka nakladov aj veku v tomto pripade. Akurat este tazsie sa dostat neskor.

eri84
9. júl 2024

@dorottka ja sa to snazim prave zistovat, lebo dceru prijali aj na VL aj na ZL..na 90 % je presvedcena ist na zubné a chce sa práve venovať zubným strojčekom..ale na to je myslim ešte nejaké špecializačné štúdium..ale to som presne neskúmala..iste je to asi trošku ľahšia práca

zazka666
14. júl 2024

29 rokov nie je veľa na štúdium. Mám kamošku dve, čo študovali popri práci a malých deťoch. Jedna začala v 35, druhá v 45 a pokračuje ďalej v úplnom inom odbore ako teraz pracuje. Čo sa týka platenia za štúdium. Informácie o VŠ nemajú Univerzity prepojené. ak nepriznaš už školu , ktorú si už absolvovala, nemajú to ako zistiť.

zazka666
14. júl 2024

@zazka666 popri práci
Tá druhá už má pubertiacky a skončila akurát toho roku, má 50 a pokračuje v špecializacii v Prahe. Držím palce 😃

natalienka12
15. júl 2024

@zazka666 medicinu????