Štúdium sociológie

20. jan 2024

Máte niekto skúsenosť so štúdium sociológie? A oplatí sa to u nás na Slovensku? Viem si predstaviť prácu vo výskumnej oblasti, myslím, že by ma bavila, ale neviem či to je reálne.

Maturujem z matematiky a ekonómie. Druhá možnosť, čo by som išla študovať je ekonómia alebo matematika/štatistika.

Viem si predstaviť prácu skôr s ľuďmi, bavilo by ma robiť rôzne prieskumy, predikcie. Čo by ste išli študovať na mojom mieste?

ivangeline
20. jan 2024

To druhe by som studovala.

timilv
20. jan 2024

@autorka ja som študovala sociológiu, mám aj PhDr. a PhD. Chvíľu som učila ako odborný asistent na katedre, ale inak som potom okolo sociológie pracovne ani nešla. Škola ma veľmi bavila, ale zamestnať sa a zostať v odbore je ťažšie. Mala som možnosť sa zamestnať na SAV, ale bolo to tam celé zvláštne a hlavne v začiatkoch vtedy ponúkali strašne nízky plat, tak som potom išla do úplne inej oblasti a podarilo sa mi rýchlo vypracovať, tak som tam zostala 🙂
Ja keby si teraz vyberám školu, idem radšej ekonomickým smerom. V sociológii síce je dosť štatistiky, práce z excelom, ale neviem či by mi to v súčasnosti stačilo
Inak, z nášho ročníka a o ročník vyššie čo boli tak nikto nezostal v odbore...

autor
20. jan 2024

@ivangeline aj ja tak zatiaľ uvažujem, len je to také, že neviem čo presne by som z toho chcela robiť a či by ma to 100% bavilo

autor
20. jan 2024

@timilv ak sa môžem spýtať, kde robíte teraz? Prípadne väčšina vašich spolužiakov?

ivangeline
20. jan 2024

Nevieš,co budes robit. Absolútne nevies. ;D Je mnoho povolani v oboch sferach..

timilv
20. jan 2024

@autorka ja mám aktuálne hlavnú náplň práce personalistiku. Ale to mám momentálne len ako home office počas rodičovskej dovolenky. Pred rodičovskou dovolenkou som bola na manažérskej pozícii a viedla tím ľudí (na tú pozíciu sa budem vracať aj po RD).
Spolužiaci sa prevažne orientovali na rôzne kancelárske práce - niektorí išli smerom IT, niektorí skončili v štátnej správe alebo v rôznych firmách prevažne na personálnych oddeleniach alebo marketingových. A pár spolužiačok sú ženy v domácnosti

talbotko
24. jan 2024

Tiež som vyštudovala sociológiu,ale už je tomu pár rokov 😁 za mňa najkrajšie roky, štúdium ma veľmi bavilo a rozhodne neľutujem výber.. avšak strednú školu mám ekonomickú,tak som mala na výber pri hľadaní si práce. Fakt je ten,ze nerobím v sociológii..v čase keď som doštudovala sa v odbore dalo reálne zamestnať iba v Bratislave a tam som žiť nechcela. Pár mojich spolužiakov,co robia v odbore, žijú v BA. Inak sme sa uplatnili všade možne.