Štúdium slovenského a francúzskeho jazyka na vysokej škole

terezulik11
5. mar 2022

Ahoj dievčatá,

študovala niektorá z vás tlmočníctvo-prekladateľstvo na UK v Bratislave? Konkrétne slovensky jazyk a kultúra a francúzsky jazyk a kultúra? Vedeli by ste pozdieľať svoje dojmy, názory zo štúdia týchto odborov, prípadne kde ste sa uplatnili v praxi? Dosť by mi to pomohlo ❤️ Ďakujem.

kittykat22
5. mar 2022

@terezulik11 nie zo SR ale z CR ti mozem napisat. Moja lektorka studovala fr. gymnazium aj vysoku skolu a ma s uplatnenim problem. Celkovo robia pre nejake mensie fr firmy ktore su v CR ale inak je tu dost francuzov ktori tu prichadzaju pretoze vo Francii nie je praca. Neviem ako na SR ale v CR je tych francuzskych firiem velmi malo. Moja lektorka si hlada pracu uz 3/4 roka. Vedia ze uchadzacov ktori maju vystudovanu fr je vela, davaju male platy. Vzdy niekoho chytia. Teraz uci francuzstinu vojakov ktori chodia na misie.

zuzahajdulka
5. mar 2022

@terezulik11 ja som studovala na tejto skole tento smer, ale ine jazyky. S franinou sa uplatnis u francuzskych firiem na SK trhu (Pegueot, Mazars, Veolia, atd.). U francuzov je pri vybere zamestnancov rozhodujuci ich jazyk, a az daleko za tym skusenosti v odbore 😃.

vevesh
5. mar 2022

Fr je ovela lepsi jazyk na pracu ako nemcina. Uplatnenie- hlavne diplomacia- vsetky eu institucie, nato, eu parlament, osn, a potom v sukromnom sektore francuzske/svajciarske/africke firmy na sk, ucitelstvo/lektorstvo/cestovny ruch alebo zahranicie vo veeelmi vela krajinach...

majlo1234
5. mar 2022

Studovala som FR v kombinacii s AJ pred 10 rokmi a uplatnenie po skole bez problemov, aj ked som nebola spokojna s pracou par krat, vzdy bol dostatok ponuk na trhu(bratislava a okolie).

terezulik11
autor
5. mar 2022

@kittykat22 ja mám tiež už dokončené bilingválne gymnázium, ale neuvažovala by som nikdy o jednoodbore práve kvôli tomuto. Tvoja lektorka mala 1-odbor alebo ešte niečo k tomu?

terezulik11
autor
5. mar 2022

Ďakujem za všetky info dievčatá ❤️ Trochu som sa bála, že či sa dá rozumne uplatniť len s vyštudovanýni jazykmi, ale už som pokojnejšia. Tak hádam to vyjde a bude to fajn 🍀

kittykat22
5. mar 2022

@terezulik11 neviem - spytam sa jej. Ale ma problemy najst pracu. Uz je to skoro rok. Teraz brala fr ambasada v Prahe a dala taky smiesny plat, ze by z toho ani najom garsonky nezaplatila. Neviem, ci si myslia, ze pracovat pre nich je pocta a clovek vyzije zo vzduchu.

kofa77
5. mar 2022

@terezulik11 a nechchela by si pravo? pravo v kombinacii s fr.j je vyborna vstupenka do eu institucii,

terezulik11
autor
5. mar 2022

@kofa77 Právo ma nikdy nelákalo, takže nad ním neuvažujem. Ale poznám ľudí, ktorí vedia dobre frj a sú právnici, a pracujú na Slovensku a so slovenským právom, takže nie vždy kombinácia frj+právo automaticky znamená prácu v európskych inštitúciách.