Štúdium slovenčiny jednoodborovo

emmamal
12. nov 2021

Ahojte, je tu niekto, kto študoval alebo študuje slovenský jazyk a literatúru jednoodborovo (najlepšie na FIF UK)? Ak áno, aký máte celkový názor na toto štúdium? Je to náročné?

lucik194
13. nov 2021

@emmamal chces ist robit ucitelku? tak smelo do toho...
. lebo inak uplatnenie cisto slovensky jazyk je nulove
najdi si k tomu este nieco, inu kombinaciu
ci si predstavujes ze budes robit?

simsalabim
13. nov 2021

@emmamal studium slovenciny bolo vzdy narocne, vela literatury, narocna gramatika a syntax. A suhlasim s
@lucik194 , uplatnenie nie moc dobre, ak uz trvas na slovencine, skombinuj to s niecim (anglictina, historia...).

emmamal
autor
13. nov 2021

Učiť práveže nechcem, chcela by som byť skôr jazykový redaktor alebo jazykovedec, lingvista. Viem, že dopyt po takýchto profesiách je veľmi malý, preto rozmýšľam, či sa to vôbec oplatí študovať.

zuzuliennka1
13. nov 2021

@emmamal ale to je potom skor studium jazykovedy, nie slovenciny

lucik194
13. nov 2021

@emmamal sama si si odpovedala, mat len titul aby si ho mala ..... osobme fakt ked chces slovencinu tak to kombinuj s niecim inym...,

gemerka17
13. nov 2021

Holt tiež odporúčam predtým ako sa dáš na štúdium, pozrieť pracovné ponuky na dane miesto. Už teraz vieš že je dopyt veľmi malý. Čiže realita potom takýchto odborov je ze učíš sa 5 rokov - robíš skúšky, štátnice, nakoniec získaš titul. Realita je taká pri týchto odboroch, že nemáš nič co by trh práce zaujalo. Čiže budeš s najväčšou pravdepodobnosťou robiť niečo iné. Ak sa budeš hlásiť na menej kvalifikované pozície (predavačka, praca v sklade) tam aj tam môže byť problém sa dostať lebo už si prekvalifikovana. Záleží v akej časti Slovenska ziješ.

simsalabim
13. nov 2021

@zuzuliennka1 u nas je studium jazykovedy sucastou studia jazykov - vsetky obsahuju fonetiku, morfologiu, syntax, vyvin jazyka, semantiku. Neviem, ci sa u nas da studovat samotna jazykoveda.

zuzuliennka1
13. nov 2021

@simsalabim mas pravdu.. potom sa da ale len v 3. stupni studia, ako PhD. uz