Štúdium Sestra na externé Mgr.

elisebah91
3. apr 2022

Ahojte, ja len tak orientačno-informačne.
Som vyštudovaná bc.sestra (Martin denné štúdium). Ale keďže som už vyše 5 rokov na MD stratila som prehľad ako zas pomenili tu SZS čo bol zdr.asistent co som končila v 2010 do rovnocennosti študovanie na VŠ. Čo vlastne teraz som, ako sa nazývam?
A kde by som mohla študovať externé Mgr. A oplatí sa mi to v tejto situácii? Nie je lepšia špecializácia na už konkrétny odbor?
Čo vy na to, skúsené sestry/nesestry?
Len uvažujem urobiť si ešte nejakú VŠ kým som na MD, oplatí sa ísť do Mgr v odbore, alebo radšej dáky iný (pedagogika, sociálna...).
Vďaka za odpovede, skúsenosti, postrehy..
Fakt len čisto teoreticky, neviem či by som to dala a mojou prebiehajúcou kojodemeciou.

janinah
4. apr 2022

Po bc.mas prax či rovno md? Odporúčam špecializáciu radšej ako vs.....ak potrebuješ titul.tak z ošetrovateľstva nie zo socialnej práce.

lilianka28
4. apr 2022

Keďže máš ukončené Bc. štúdium ošetrovateľstvo, tak si sestra. Ak chceš VŠ len kvôli titulu, tak určite pokračuj Mgr. ošetrovateľstvo. To sa ti môže zísť v budúcnosti, ak by si zastávala nejakú vedúcu pozíciu.
Ak plánuješ zostať na svojom pracovnom mieste aj do budúcna, tak po skončení MD si urob špecializáciu vo svojom odbore. Po jej ukončení budeš aj platovo vyššie ohodnotená.

anika
5. apr 2022

@elisebah91 nemyslim, ze by zrovnopravnili zdravotnickeho asistenta s bc v odbore osetrovatelstvo, platovo vsak na roznych pracoviskach sa vyskytnu rozdiely, niekedy v tabulke minimalne, zavisi od zriadovatela, specializacia je mozna az po odrobenych rokoch, vacsinou sa uvadza 3 roky neprerusenej praxe v odbore, z ktoreho ides robit specializaciu, mgr studium je samozrejme vec osobnych preferenci, ci ti staci bc alebo mas vyssie osobne ambicie, cas, peniaze, chut

elisebah91
autor
5. apr 2022

@janinah
@anika
@lilianka28 vďaka za koment 😉

mám 2 roky na chirurgii, ale špeciálku si akurát vtedy robili pracovné staršie sestry. Nemám žiadne miesto kam sa vrátiť, ale asi viac ma to ťahá na špecializáciu. No toto Mgr.vymyslam len v rámci materskej(asi mi je dobre keď vymýšľam 😁 tretí vyzerá byť za odmenu)...len má napadla otázka, do budúcna....bude problém sa uchytiť v inom odbore než mám špecializáciu? Nezvazuje má len na daný odbor?

janinah
5. apr 2022

@elisebah91 to nie je ,že špacka napr. pre očné,gyndu a pod,ale je to inak,tu je zoznam
https://www.sksapa.sk/obsah/co-je-sustavne-vzde...
ak si z chirurgie a len trochu máš vzťah k operačke,tak odporúčam inštrumentovanie,s tým budeš mať robotu vždy,len treba predtým prax na sále ako operačná sestra bez špecializácie,plat dostaneš až po špecke
alebo potom oš. starostlivosť o dospelých,toto platí tiež skoro všade /ide o plat,prácu sestry budeš robiť tú istú,len budeš mať nižší plat ako kolegyne so špeckou/ na toto už vlastne prax aj máš

elisebah91
autor
5. apr 2022

@janinah vďaka za stránku... som v obraze...no hmm
tá inštrumentárka, robota je istá(ci mám vztah k tomu neviem)ale keď ja potrebujem aj ľudsky kontakt s človekom to ľudské teplo ..sama neviem, mám ešte tri roky MD pred sebou ..ale tá specializacia na starostlivosť o dospelých, vyzerá to dobre, to som vôbec nevedela..
Ak sa môžem opýtať, ty si sestra ?

anika
6. apr 2022

@elisebah91 este k tej specializacii, musis pracovat, cez matersku si specialuzaciu neurobis, vacsinou sa ide podla poradia, kolko si odrobila na danom pracovisku a kolko sestier su schopni mat na specke, to znamena napr. ze niekde idu naraz dve, niekde len jedna rocne, zavisi od pracoviska, plus, ci si to robis sama alebo cez zamestnavatela, tym padom vies mat preplacane aj cestovne naklady- cestak, mas volno kvoli skole, lebo inak si to rovbs cez odcerpavanie nadcasov, dovolenky
Mgr si vies urobit aj pocas materskej

janinah
6. apr 2022

@elisebah91 som dipl.operacna sestra a mám aj špecializáciu ošetrovanie dospelých chirurgický smer ( bolo aj ďalšie pre internistov vtedy)

janka95
23. aug 2024

Ahoj. Šla si nakoniec študovať osetrovatelstvo Mgr? 🙂 mňa by zaujímalo či sa oplatí? Ide plat hore alebo ostanem na tom istom ako Bc. ? 🙂 neviete prosím niekto ?

elisebah91
autor
23. aug 2024

@janka95 ahoj nie nešla som, urobím si špecializaiciu keď nastúpim do roboty od januára...

janka95
24. aug 2024

@elisebah91 ja rozmýšľam či ísť či neísť. Prijali ma na mgr. V septembri je zápis .Ale stále váham či sa to oplatí. Zas obetovať 2 roky života a kopu peňazí. 🙂

anika
24. aug 2024

@janka95 podla mna kazda skola zmysel ma, ak si ju robis v odbore, v ktorom pracujes, aj kredity mas za studium pre komoru, aspon zopar

elisebah91
autor
24. aug 2024

@janka95 ak ti to má pomôcť(nemyslím len školu aj všetko okolo teba, zapracuješ na sebe, získaš nové konakty, budeš mať väčší prehľad, zlepšiš možno komunikaciu, posunieš svoje osobné pohodlie pre niečo vyššie )ak sa v tom cítiš komfortne určite chod do toho 👍🏼😉