Štúdium psychológie

17. mar 2024

Ahojte,
zvažujem štúdium psychológie..študoval tu niekto z vás psychológiu? Viete dať nejaké rady? Pre a proti..študujem učiteľstvo jedného predmetu (nechcem konkretizovať, mám pocit, že to nie je ono. A ide mi predmet psychológie celkom slušne, prosocialna vychova a tieto veci ma bavia.. ďakujem vám za rady

kaktusik007
17. mar 2024

vies o tom ze psychologia v ramci ucitelstva na pedagogickych fakultach je uplne odlisna od psychologie ako vedneho odboru, vsak?

autor
17. mar 2024

@kaktusik007 nie, som tupá ako tágo.

autor
17. mar 2024

@kaktusik007 Nijak si neporadila. Nemôžeš vedieť aké mám predpoklady. Ja som si pýtala rady a teda od niekoho kto to študoval. Na základe čoho si spravi názor potom človek po strednej keď chce ísť študovať psychológiu? Proste viem, že mám na to filipa. Len som chcela počuť názor niekoho kto to študoval.

barka1
18. mar 2024

Myslím, že to vobec nebol zlý dotaz. Toto je všeobecný omyl.
Máš predstavu, ako by si sa po studiu uplatnila? Akym smerom sa vydat? Pretoze to, že ti "idú" nejake základy psych.alebo vyvinova psych.este vobec nic neznamená.

kaktusik007
18. mar 2024

absolutne nerozumiem preco si vztahovacna a urazliva - som na specke, kde tej psychologie logicky mame vyrazne viac ako bezni ucitelia, a teda MNE je uplne jasne ze aj tak to berieme oproti psychologom fakt okrajovo. Tvoj uvodny prispevok je o tom ze studujes ucitelstvo predmetu, a ze psychologia ti ide. Cize to je vseobecna, vyvinova, mozno patopsychologia s psychopatologiou.... Ale silno pochybujem uz o zakladoch psychodiagnostiky....... a toto mas len styri predmety, na ktorych si spravis nejaky prehlad..... to ma od studia psychologie naozaj daleko

pelopeia
18. mar 2024

Ahoj. Ja som to mala veľmi podobne - počas štúdia učiteľstva som sa v rámci jedného predmetu dostala k psychológii. Zaujala ma natoľko, že som sa po doštudovaní prvej výšky dala na druhú - jednoodborovú psychológiu. Bolo to najlepšie rozhodnutie aké som spravila. Štúdium psychológie v rámci učiteľstva a ako jednoodborový smer je úplne niečo iné. V rámci učiteľstva je to naozaj len nepatrný zlomok - to, čo sa tam preberá celý semester, je len nepatrný zlomok z jedného predmetu.

kast
8. jún 2024

@pelopeia Mozem sa spytat, ako velmi je studium psychologie narocne? A co po VS? Ake skusky alebo co musi absolvent urobit, aby napr mohol mat vlastnu prax? Dakujem pekne za info.

pelopeia
10. jún 2024

@kast urcite to nepatri k tym najjednoduchsim odborom, ale nie je to nieco, co by sa nedalo zvladnut. Je to narocne hlavne na mnozstvo uciva.. je toho jednoducho vela (vela faktov, psychologickych smerov, skol.. miesa sa do toho filozofia a biologia).. Po skole je to potom na kazdom, ako sa rozhodne.. niekde nepotrebujes dodatocne vzdelavanie, niekde ano.. ako klinicky psycholog potrebujes vzdelanie aj v zdravotnictve.. ak chces poskytovat aj terapie, tak psychoterapeuticky vycvik.. ten je niekolkorocny a financne dost nakladny..

kast
10. jún 2024

@pelopeia Dakujem pekne. A ked chce mat clovek vlastnu prax, tak musi riesit ten terapeuticky vycvik, ci da sa aj bez toho zacat pracovat a postupne ho urobit? Dakujem.

pelopeia
10. jún 2024

@kast vycvik si urcite vacsina ludi robi popri zamestnani (bud niekde v nemocnici alebo v ambulancii u ineho psychologa)

autor
10. jún 2024

Ja napr by som chcela študovať psychológiu zo zvedavosti, nie z cieľom uplatnenia ale ako niečo plus keďže už teraz mám dobrú prácu a príjem

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. jún 2024

*s

kast
11. jún 2024

@pelopeia Dakujem. Cize bez praxe u niekoho ineho sa neda zacat pracovat? Dobre to chapem?

pelopeia
12. jún 2024

@kast prax je uz pocas studia, takze skoncit psychologiu bez praxe sa neda.. po skonceni skoly sa da zamestnant u niekoho ineho.. len kompetencie budu trosku obmedzene.. ale prave toto je najlepsi zaciatok podla mna

kast
12. jún 2024

@pelopeia mne ide o to, ze jednu VS mam davno za sebou, aktualne som 2.raz na rodicaku. Pred rodicakmi som vola szco, takze ma vobec nelaka pre niekoho pracovat. Psychologia ma velmi zaujima, citam co sa da, a preto ma napadlo, urobit si na to aj VS a venovat sa tomu. Lenze nechcem byt zamestnanec. V tomto kontexte sa pytam, ci je mozne mat hned po VS vlastnu prax (ordinaciu).

jaaty
12. jún 2024

@kast nemôžeš byt psychoterapeut vo vlastnej ambulancii, ak nemáš terapeuticky výcvik. Bolo by to neprofesionálne .