Štúdium práva po 40tke

gemelos
1. nov 2021

Ahojte, chcela by som si podať prihlášku do Trnavy/externe budúci rok. Je tu niekto to skúsil štúdium po 40tke? Dá sa to zvládnuť popri rodine a práci?

roztlieskavacka
1. nov 2021

Dá sa to zvládnuť samozrejme ALE škola sama o sebe ti nic nedá hlavne prvé 3 roky, ak mas o študovanie zákonov zaujem a vieš sa tomu venovať z vlastnej iniciatívy vo voľnom čase, tak odporúčam viac to.

janka_266
1. nov 2021

@gemelos zvládnuť sa to určite dá, ale nevidim v tom zmysel.

denkatn
1. nov 2021

ja som mala spoluziacku, ktora mala skoro 50. Dala to v pohode, mala aj kamosov. zalezi od toho na akych ludi nadabis, ci ta budu aj brat do kolektivu. studium urcite zvladnes,

kacena4
1. nov 2021

ja mam 45 a som v 3r. specialna pedagogika ked dostudujem budem pracovat v tomto odbore ja v tom mam jasno. a sa sa to ak ti muz pomoze s mladsumi detmi

gretuska77
1. nov 2021

@gemelos Ahoj, mám 45 a tiež sa s touto myšlienkou pohrávam, dokonca rovnako ako ty právo a TT 🙂 mám VŠ, externe a mala som aj starších spolužiakov s deťmi, ľahké ti určite nemali, ale končili s nami. Držím palce 🙂

elizabet173
1. nov 2021

@gemelos tiež v tom veľmi nevidím zmysel, myslím, že absolventov tejto školy je viac ako dosť.

denkatn
1. nov 2021

@roztlieskavacka to je blbost, sama sa nenauci tak ako v skole, lebo napriklad zakony su take ze jeden je nadradeny druhemu a ak si odporuje niektore ustanovenie, musis vediet ktora pravna norma je subsidiarna, napriklad obciansky zakonnik je nadradeny obchodnemu, ak si odporuju a pod. byt dobry pravnik znamena aj mat za sebou kopu teorie, rozumiet ako vznikaju pravne normy, mat trochu aj rozhlad o teorii prava a statu, ake pravne systemy maju ine krajiny, to ti da len skola. je vela takych pravnikov samoukov, ale k tomu sa vyjadrim tak, ze tak to aj potom vyzera na uradoch a v parlamente. niektori maju titlu JUDr. kupeny, to uz ani vobec nemusi citat tie zakony. naco?

denkatn
1. nov 2021

@elizabet173 mozno chce spravovat svoj biznis, ona sa vas nepyta ci to ma zmysel, ona sa pyta ci sa to da zvladnut.

yoxinka
1. nov 2021

Ahoj, ja som mala 43 ročnú spolužiačku na dennom štúdiu na vysokej. Nie právo síce, ale teda, ona mala už odrastené deti a muž jej super zarábal, tak si povedala, že pôjde na výšku. Zvládala to super. Ona k nám úplne super zapadla, kamošila sa s nami a teda, ju to fakt aj bavilo, nie že len tak pre titul, dokonca pracuje vo vyštudovanom odbore.

luccija
1. nov 2021

@gemelos ako máš veľké deti?

elizabet173
1. nov 2021

@denkatn to je fakt, ale taká odpoveď jej je tiež k ničomu, lebo niektorá to zvládne, iná nie. Len ona sama vie, či má podporu v rodine, či jej deti vezmú pred skúškami a pod.

missdiva
1. nov 2021

@gemelos ahoj som pravnicka (hoci som studovala na dennom), zvladnut sa studium urcite da. Otazka je co od toho ocakavas? Lebo ak chces robit nieco viac ako podnikoveho pravnika (advokat, notar, sudca atd. -vzdy potrebujes velmi dlhu prax, kde uz to je s rodinou tazko zlucitelne. Cize za 6rokov (neviem kolko sa studuje externe, tusim 6) ked dostudujes mozes zacat koncipientsku prax dalsich 3-5rokov, podla toho co sa rozhodnes robit. Tuto prax ti nikto zadarmo nedaruje a zahrna to pracu od rana do noci... a popri tom sa musis ucit na tazke skusky, ktore ani nebyvaju casto cize sa to moze natiahnut o dalsie 3roky vpohode...

zmrzlinka2021
1. nov 2021

@elizabet173
nie je dolezite, kolko je absolventov. Podstatne je, kolko je sikovnych pravnikov, ktori vedia podavat vykony, makat. Ti sa vedia velmi krasne uplatnit, ci v advokatskych kancelariach, firmach, statnej sprave. A dnes je velmi tazke najst sikovnych ludi. "pocet" je abstraktna velicina v tomto smere, dolezitejsie je cislo tych schopnych a to je nizke, preto vzdy staci robit viac ako ten "zvysok" a clovek sa dokaze krasne uplatnit

zmrzlinka2021
1. nov 2021

@gemelos
1. chod to studovat, iba ak to chces robit, inak ti to je k nicomu
2. pravdaze sa to da zvladnut, ak mas normalneho partnera. Kolke zeny tu podprouju muzov, co studuju, rovnako by za zenou mal stat aj jej manzel

denkatn
1. nov 2021

este ma napadlo, ved sa da aj prerusit studium, ak nebudes koli detom zvladat, a mas casu kolko chces kym neprecitas co potrebujes a nebudes sa citit pokracovat. okrem toho prihlasku podaj a mas cas rozmyslat dalej a potom aj prve mesiace uvidis ci budes zvladat. k teme praxe sa chcem vyjadrit, mozno autorka netuzi byt notarka, sudkyna, advokatka, ta moja spoluziacka co zacala v 50 tke mala s niekym obchod na prepravu a sama si chcela robit zmluvy. okrem toho na kazdom urade by potrebovali pravnika, uplatnenie najde. mozno nie za take peniaze ako keby robila ako pravnik od rana do vecera, ale to pri detom aj tak nejde, tak kludne moze robit pravnicku.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
1. nov 2021

@zmrzlinka2021 myslím, že @nikolka1986 a najmä @missdiva na to odpovedala dokonale

zmrzlinka2021
1. nov 2021

@elizabet173
@nikolka1986
dievčatá, z praxe, máme v práci problém nájsť šikovné a pracovité právničky, ktorým to dobre analyticky myslí, sú ochotné v práci makať, pričom plat právničiek začína od 2 tisíc v čistom vyššie.
Vo všeobecnosti bez ohladu na druh VS, vela ludí ide na VS, že sa niekde zašijú v kancelárii s minimálnou zodpovednostou a vysokým platom. Títo ludia su na drobných pozíciach neuplatnitelní. Ale ak niekto vyštuduje, čo ho baví, je šikovný, je ochotný makať, má sa obvykle královsky a nemá problém sa uplatniť, lebo je reálne žiadaný.

elizabet173
1. nov 2021

@zmrzlinka2021 teta, ujo, aj sesternica môjho partnera sú právnici, tak viem, v akej rovine sa asi ich platy pohybujú. Aj moja sesternica má dcéru právničku, momentálne na MD. Na druhej strane sama dobre vieš, že skončením štúdia sa nikto dobrým právnikom nestáva. Pani má vyše 40 rokov, ak ju to láka, nech do toho ide, to, že školu skončí, ešte neznamená, že bude vyhľadávanou právničkou. Kým sa k tomu dopracuje, bude mať okolo 50. Viem, nie je to telesná vada, ale...

janka_266
1. nov 2021

@elizabet173 súhlasím, v tom veku je to na práve premrhaný čas, radšej zvážiť inú školu. Keď aj školu skončí, robiť si prax za pár EUR dalších 5 rokov, mne by sa to určite už nechcelo. Vlastne to som nechcela ani po škole v 23 rokoch, nie to ešte v 45 🤷‍♀️

roztlieskavacka
1. nov 2021

@denkatn ok 🙂 užite si “svoju pravdu” a nepíšte na názory ostatných ze je to blbosť

oblecenie99
1. nov 2021

Som právnicka, aj v tejto oblasti aktívne robím od školy a môžem napísať, že ak máš vytrvalosť, tak štúdium nebude absolútne žiadny problem. Otazka je, čo chceš ďalej s tým diplomom robiť? Ja som skončila školu v roku, kedy zaviedli povinnú 5 ročnú prax koncipientov (už to znova skrátili odvtedy na tri), ale v dôsledku toho mam veľmi veľmi málo bývalých spolužiakov, ktorý sa vydali cestou advokácie, a ešte menej spolužiačok, lebo toto už nebolo lukratívne pre ženu, ktorá chce aj robiť, aj zarábať konečne (lebo začiatky v advokácii nie sú o vysokom plate, mnohí by sa čudovali, koľko zarabaju začínajúci koncipienti) aj rodiť.. Čiže ak sa chces venovať pravu aj po skončení štúdia, tak otázka znie, čo konkrétne chceš robit. Kým sa z vystudovaneho absolventa právnika stane skutočný právnik, ktorý na seba aj zarobí, a vie, čo robí, tak to potrvá. Plus málokto to aj vie robiť.. na pravo treba mať cit, analytické myslenie, chuť na sebe pracovať a študovať ďalej, aj na úkor svojho voľného času, a je to práca, ktorá nezostane na pracovisku po zatvorení dverí.. Tym nemám na mysli to, že často aj do noci študuješ nejaký judikat alebo sa pripravujes na pojednávanie, ale aj keď aktívne doma na ničom konkretnom nepracujes, hlavou si často inde,.. Ja som už vstavala aj z postele v noci, lebo mi niečo napadlo práve vtedy ku konkrétnemu prípadu a potrebovala som si to overiť v zákone.. Nadčasy sú samozrejmosťou, aj sedenie v kancli do noci a od skorého rána, klientom si často k dispozícii aj cez víkendy, či na dovolenke, tam úplne nikdy nevypnes.

Ak si doteraz robila niečo s právom, napr. vyšetrovateľku, aktívne, dlhé roky, bavilo ta to a si v tom dobrá, a chceš to doštudovať a byť trestným právnikom, tak napíšem super, why not,dobry nápad. Ak to chceš študovať, lebo ta to zaujíma, ale nemáš nejaké predstavy, čo ďalej, ale napr. máš inú robotu alebo chlapa, ktorý dobre zarába, tak tiež nie zlý nápad, ak to chceš mat len ako školu. . Ak chceš, aby ta právo ďalej aj zivilo, tak veľmi si treba rozmyslieť, či sa to oplatí, ako to je s ponukami a platom v tomto odbore tam, kde bývaš a ktorá oblasť práva , čo ťa zaujíma (darmo zarobia niekde na obchodnom a fúziach dobre, ak k tomu nemáš vzťah a teba by bavili rozvody ci písanie plaťákov na súde). A to všetko platí na ten odbor celkovo, bez ohľadu na vek. Je to zaujímavé, znie to dobre, ale realita je iná, konkurencia vysoká, prežiť majú problém aj väčšie kancelárie, treba to mat rad, vedieť to robiť, nabiflit sa stačí len na skúšku, pre pravo v praxi treba mať cit a rozumieť mu. A skutočne dobre najmä v začiatkoch, zarobí málokto, ja konkrétne takého nepoznám, ani jedného jediného,ktory by mal tisícky po skole, lebo bol húževnatý a dobrý. Netvrdím, že nie sú, že je to nemožné, ale je otázne, aká je pravdepodobnosť sa na také miesto dostať.

monka105
1. nov 2021

@zmrzlinka2021 súhlasím s prvou časťou, že je problém nájsť kvalitných zamestnancov, zas na druhej strasne od čerstvého absolventa alebo od niekoho, kto pracoval v úplne inej oblasti práva, nemôžete očakávať, že bude hneď vynikať. Ale ten plat si prosím ťa skade nabrala? 🙈😂😂 Ja som právnička a teda už nie čerstvá absolventka, ale senior právnik v korporáte (keďže mám seniorskú pozíciu pred 30, dovolím si povedať, že som asi celkom šikovná), sťažovať sa rozhodne nemôžem, ale tá suma, ktorú si napísala je blud. Kolegovia, ktorí pracujú vo firme viac ako desať rokov nemajú taký plat. A to si spomínam pár rokov dozadu, keď pokladníčka v Lidli zarobila viac ako ja a ja som sa pritom lopotila v advokátskej kancelárii od rána do večera. Samozrejme, ak si sa nepomýlila a nemyslela si na advokátky. Tam sa tie mzdy pohybujú v takých číslach.

oblecenie99
1. nov 2021

@monka105 Spomínam si, ako sa moja bývalá spolužiačka rozculovala, ako málo zarába ako začínajúca učiteľka, a ja, čerstvá absolventka práva po skole som ju počúvala s otvorenými ústami, že Wau, má super plat, kiežby som taky začiatočným aj ja mala 😅🙈 áno, právo ponúka možnosť krásne sa posunúť ďalej kariérne a s tým ide ruka v ruke vyššie aj plat, ale to chce ROKY štúdia, a nemám na mysli školu, ale pracovať na sebe ďalej a potom sa pripravovať na skúšky, advokátske, justičnej, prokurátorske, príprava na ne zaberie reálne aj pol roka aktívneho sedenia nad knihami, praxe a vytrvalosti.

monka105
1. nov 2021

@oblecenie99 áno, ja s tým úplne súhlasím. Ako si písala sama vyššie, ja som sa tiež budila uprostred noci, pretože mi šli ešte aj v spánku hlavou paragrafy a možné riešenia aktuálneho prípadu. Musela som vstať, otvoriť si spis, otvoriť si zákon, komentár a judikáty, lebo mi to veľakrát nedalo spať. 🙈😄 aj teraz som mnohokrát počas svojho voľna hlavou v práci. Proste to tak raz funguje, ak chce byť niekto naozaj dobrý právnik, musí svojou profesiou (ani nie prácou) žiť. V bežnom živote mám tiež veľakrát profesionálnu deformáciu, napr. dnes som pri objednávaní pizze napomenula zamestnankyňu pizzérie, ktoré povinnosti podľa zákona o ochrane spotrebiteľa porušujú. 🙈😂 Ak chce niekto študovať právo len preto, že si myslí, že bude zarábať veľké peniaze, tak sa veľmi mýli. Možno raz, po rokoch driny a praxe.

denkatn
1. nov 2021

@roztlieskavacka nepisala som na cely tvoj nazor ze je to blbost, prepac nechcela som ta urazit, ale viem ze doma sa vo volnom case nedaju nastudovat zakony tak ako v skole, da sa mozno jeden zakon s ktorym prave robis, ze ho poznas, ale nie kontex s ostatnymi, takze to mi prislo blbost.

macik166
1. nov 2021

@kacena4 môžem vedieť, kde študuješ špeciálnu pedagogiku?

denkatn
1. nov 2021

@monka105 ani advokatky, nezarabaju, ak maju deti a musia vyberat deti zo skolky, co sa aj mne stalo, ze skolka stale zavreta, neda sa brat klientov, ked nevies kedy sa dostanes k praci a kedy budes doma ucitelka, kucharka a pod. neda sa budovat karieru ze obidvaja rodicia, ak nemaju v tom meste babku, dedka a obrovsku podporu rodiny. ale aj tak ak niekto citi, ze chce byt pravnik, tak nikdy nie je neskoro. ale suhlasim s tym, ze pravnik nie je synonym vela zarabajuca osoba.

gemelos
autor
1. nov 2021

Aby som to upresnila. Mám rovných 40 rovkov a 20 rokov pracujem v advokátskej kancelárii ako asistentka. Deti mám 13r. a 5 r., manžel je v pohode, podporu v ňom mám. Prišla som práve k životnému zlomu, kedy mám pocit,že sa potrebujem niekam posunúť. Práca v kancelárii ma baví a na 80% dokážem robiť právnickú-kancelársku robotu, no určite viem, že byť advokátkou by som nechcela. Skôr by som rada mala širšie možnosti po skončení školy..bola by som právnik..nie však advokát, notára atď.. po tom netúžim. Možno raz sa vidím na úrade kde a riešia nehnuteľnosti alebo v banke kde sa pripravujú zmluvy ohľadne nehnuteľností, realitná činnosť ..atď. Tých možností ako "právnik" by som mala určite viac. TEraz skôr zvažujem, či ísť do toho (keďže 20rokov v advokácii vidím ako veľkú výhodu), alebo sa po 20rokoch zamerať na úplne iný druh práce a nájsť si inú práci, kde sa tiež budem musieť učiť niečo nové.. Je mi ľúto zahodiť to všetko čo som sa naučila a videla v kancelárii a začať trebárs s účtovníctvom alebo mzdami.. (mám strednú ekonomickú), ale na druhej strane sa obávam, že je to veľmi dlhý čas čo som bola v škole a tak sa bojím, či to dám.

missdiva
1. nov 2021

@gemelos ked robis 20r v advokatskej kancelarii tak sama vies co ta praca obnasa a isto to externe zvladnes, korona ti hra do karat. Mala som kolegynu, ktora si tiez takto zacala robit skolu externe po rokoch praxe a pocas korony tam takmer vobec nemuseli chodit, vsetko maju online a to sa da lahsie zvladnut...