Dobry den😊, je tu, prosim, niekto, kto ma skusenost so studiom prava na tejto VS a vedel by mi zhodnotit svoju (ne)spokojnost, prip. ci by ste sli znovu studovat inam? Dakujem.🙂
Paneurópska vysoká škola je len vysoká škola a nie univerzita. Nemá dobrú povesť, chodia tam tí, ktorí majú síce peniaze, ale nezobrali ich inde. Radšej to prehodnoť a skús napríklad právo na UK, prípadne sa ešte dá študovať v Trnave (ak sa nemýlim).
Náš známy tam vyštudoval právo popri práci a rád sa tým titulom hrdil. Dokonca to mal uvedené aj na FB. Keď sa rozvádzal, musel si najať právnika, aby ho exmanželka neobrala komplet o všetko. Toľko k získaným vedomostiam. Je to síce hnusné, ale všetci sme sa na ňom zabávali.
@heleninamama a bol advokátom?
normálne sú z tej školy advokáti 🙄 rovnako pohoria alebo uspejú ako z iných škôl. na koňovi zase vedia prvé komentáre všetko najlepšie 🙈 tých skvostných absolventov čo školy púšťajú von je vlastne úplne jedno či je z UK, TT, PEVŠ alebo z kade 😀 aj tak závisí všetko na praxi po škole.
Aj sudcovia. Niele advokati. ;D To nie je o skole len. To je aj o schopnostiach a cieloch daneho jedinca. ;D
@lucia147852 Inak, to sa da? Rovno do inzeratu napisat, aby sa absolventi z danej VS ani nehlasili? Neviem preco, pride mi to take pod uroven zamestnavatela. A to si neobhajujem PEVS ani ziadnu inu, len ma to tak zaujalo.
@janka608 Dakujem. Chcem ist do Trnavy, no premyslam este nad druhou. Najprv som chcela UK v BA. No pred nejakym casom som sa zarozpravala s jednou babou, ktora tam chodila a vydrzala prvy rok, vraj to bolo hrozne. Narocne, vyhadzovali ich zo skusok vraj na malickostiach a nebolo tam prijemne prostredie. Tak presla na PEVS a tam sa jej dari, lepsi pristup, atd… Tiez som nikdy nebola zastanca sukromnych skol, ale od tohto rozhovoru som nad tym zacala premyslat, ze ci neskusit aj takuto cestu…
@zuzanka.zuzu dakujem. Mas pravdu, ze zavisi od praxe… Len ma zaujimaju nejake osobne skusenosti ludi, ktori studovali tam… aby som sa vedela zariadit do buducna.😅
@lienka.7 Hm, to si ale nepochopila moj prispevok. Mna len uprimne zaujimaju skusenosti ludi so studiom tam, pre moju osobnu info.. Proste si chcem vybrat a chcem mat preto co najviac info, ale takych z realnych skusenosti, nie ze si otvorim stranku skoly a citam profil absolventa..
Autorka, právo bude určite náročné, ale ak si odhodlaná a šikovná, dostaneš sa aj do Trnavy a zvládneš to. Ja som študovala síce na UK a nie právo a vysokoškolskí učitelia sú všade takí aj takí. Vždy sa nájde nejaký exot, ktorý má záľubu vo vyhadzovaní študentov, ale všade sú aj dobrí učitelia.
Ja sa pohybujem v právnickom prostredí dosť dlho a áno, sú voči tejto škole predsudky. Žial, veľakrát odôvodnené. Ale tak isto sa môže nájsť hlupák s vychyrenou VŠ rovnako ako šikovný človek s "pofidernou" školou. Len to má ten druhý omnoho ťažšie.
Neviem, kto sú aktuálne vyučujúci, to by asi pre mňa bolo dosť veľké kritérium. Rovnako aj úspešnosť absolventov. Ja osobne by som dala prednosť Trnave a prípadne Bystrica, ak nechceš UK, resp. UPJŠ Ti je asi ďaleko.
@sasa1310 Mal absolvované magisterské štúdium práva, ale nevedel z neho takmer nič. Všetko vždy riešil cez právnikov - kúpne zmluvy, prenájmy... A ten rozvod jeho právnickú kariéru zaklincoval. Ale tak, on bol a je povolaním syn, takže si proste kúpil titul. A táto škola je na to ako stvorená. Myslím, že na normálnej univerzite by sa niečo naučiť musel, prípadne by ju tak úspešne neskončil.
@heleninamama tak ale zasa žiadny právnik by sa nemal zastupovať sám 🙂
@lienka.7 Este raz. Ako som pisala, cakala som, ze sa tu najdu nejaki sucasni alebo byvali studenti a napisu realnu skusenost so studiom. 😉😉
@mirka2418 To áno, ale význam štúdia vidím aj v tom, že si sama dokážem urobíť veci, za ktoré by som inak musela tvrdo platiť. A viem, čo je pre mňa výhodné, nebudem ako figúrka na šachovnici odkázaná na cudzie rozhodnutia.
v 2015 mali pozastavenú akreditáciu na právo
Paneurópska vysoká škola prišla o akreditáciu na právo
https://www.trend.sk/spravy/paneuropska-vysoka-...
https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/skandal-...
Zoznam vysokých škôl podľa rebríčka UniRank 2020
https://www.startitup.sk/toto-su-najlepsie-vyso...
@heleninamama mojim spolužiakom na VS bol syn jedného politika, ktorý na štátniciach ani hubu neotvoril a myslíš ze si ho z UK nebodaj dovolili vyhodiť? Cize s výrokmi "povolaním" syn, dcera a pod.by som bola opatrná. Taktiež spoluziackou mojej kamarátky na EUBA bola tiež jedna expoliticka. Nikto nikdy ju v škole nevidel a skončila s červeným diplomom. Cele štúdium jej "bolo zaplatené". Bolo vtedy verejným tajomstvom, aké taxy boli za skúšky. takže tak 😉
@heleninamama tak určite, ale zastupovať v súdnom spore by sa nemal sám a zasa koľko je takých ktorí vyštudujú právo a nerobia priamo právnikov
@zuzanka.zuzu boze konecne normalny nazor.
Ja som hrda absolventka pevs, masmedia. Ja aj moji spoluziaci sme uspesne zamestnani v marketingu a mediach napriec celym slovenskym medialnym prostredim.
Na pevs spoznas vela zaujimavych ludi, ktori poznaju ludi. A na pohovore je jedno, ci mas titul z pevs, uk, alebo ucm. Ide o to ako sa predas, co vies a c9 mas uz pocas studia za sebou.
PS: zaujimalo by ma, kolko z tych, co tu osocuju pevs, ma aspon bakalarsky titul. 🙂
@queen_mary Tak už len to, že nemá akreditáciu je výkričník, ale samozrejme, že jej absolventi sa budú biť za to, aká úžasná “vysoká škola”.
@janka608 mne je sumak ze nema nejaku akreditaciu. Mam vdaka tej skola top job, pracujem v odbore, ktory som vystudovala a mozem prehlasit, ze svoju pracu milujem. A dostala som sa do nej vdaka stazi, ktoru ponukala len pevs.
Ahoj, už je asi neskoro, keďže si tento príspevok písala koncom júla 2023, takže predpokladám, že si sa medzitým definitívne rozhodla, buď na tej škole neštudovať alebo už tam študuješ, ale vzhľadom na množstvo absolútne nepravdivých, až scestných informácii ako v tejto téme, tak všeobecne na Modrom Koníkovi som sa rozhodol založiť si dnes konto a uviesť veci na pravú mieru raz a navždy čo sa týka PEVŠ. Bude to o kúsok dlhšie než bežné príspevky na tomto fóre, ale snažil som sa to poňať komplexnejšie.
Poporadí:
"Paneurópska vysoká škola je len vysoká škola a nie univerzita."
- absolútny nezmysel, náš právny poriadok pozná len Zákon o vysokých školách, neexistuje zákon o univerzitách. Tento zákon následne hovorí, že vysoké školy člení na vysoké školy medzi univerzitné vysoké školy, začlenenie vysokých škôl medzi odborné vysoké školy a začlenenie vysokých škôl, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy alebo medzi odborné vysoké školy podľa predpisov účinných do 31. októbra 2018, sa zrušuje; názvy vysokých škôl, ktoré vyjadrujú ich začlenenie k 31. októbru 2018, zostávajú zachované.
Vysoké školy sú
a) verejné vysoké školy so sídlom na území Slovenskej republiky,
b) štátne vysoké školy so sídlom na území Slovenskej republiky,
c) súkromné vysoké školy podľa § 47 a
d) zahraničné vysoké školy.
PEVŠ sa radí medzi c) súkromné vysoké školy, ktorým súhlas udeľuje samotná vláda a musí byť rovnako akreditovaná a spĺňať rovnaké podmienky ako ktorákoľvek iná fakulta práva na Slovensku (UK, Trnava, UMB ...).
"tak ale zasa žiadny právnik by sa nemal zastupovať sám"
- ďalší absolútny nezmysel. Práveže naopak, pokiaľ je právnik, tak sa práveže môže zastupovať sám, pretože podmienka právnického vzdelania je daná v zákone najmä tým, že náročnosť zdôvodnenia dovolania či žaloby pri skúmaní zákonnosti rozhodnutia správneho orgánu je už vyššia. Nemohol by sa zastupovať sám, ak by právnické vzdelenie nemal.
"chodia tam tí, ktorí majú síce peniaze"
- bavíme sa o externom štúdiu, externé štúdium je rovnako spoplatnené aj na verejnej vysokej škole. Keď si porovnáte školné z UK a školné na PEVŠ za externé štúdium (verejná informácia, ktorú nájdete na ich stránke za pár minút), tak zistíte, že rozdiel je len pár stoviek eur, čo v Bratislave nehrá takmer žiadnu rolu.
https://uniba.sk/studium/skolne-a-poplatky-spoj...
https://www.paneurouni.com/uchadzaci/zakladne-i...
"Viem, že niektoré firmy mali rovno v inzeráte, aby sa im absolventi z tej školy nehlásili."
- viete, že toto je protizákonné? Navyše ja som to v žiadnom inzeráte nevidel, takže sa bavíme o možno 0,1% firiem. Zvyšných 99,9% je OK s PEVŠ, a neviem kto z nás by chcel dobrovoľne pracovať u toho 0,1%, keď taký zamestnávateľ porušuje zákon už pri nábore nového zamestnanca v inzeráte... ako to asi musí vyzerať priamo na pracovisku?!
"Ja sa pohybujem v právnickom prostredí dosť dlho a áno, sú voči tejto škole predsudky. Žial, veľakrát odôvodnené. Rovnako aj úspešnosť absolventov. Ja osobne by som dala prednosť Trnave a prípadne Bystrica."
"Pozri si rebríčky škôl, ako sú na tom absolventi."
- stačí 10 minút na Google a dopracujete sa k aktuálnemu hodnotenia fakúlt práva na Slovensku.
1. Trnava
2. UK
3. PEVŠ Fakulta práva
4. Košice
5. UMB Banská Bystrica
6. Sládkovičovo
Áno, s Trnavou to je pravda. Tamojšia fakulta práva je hodnotená najlepšia už dlhodobo. No spájať do jednej vety Trnavu a Banskú Bystricu svedčí buď o tom, že "v právnickom prostredí" sa dotyčná buď nepohybuje alebo zámerne zavádza. UMB, bohužiaľ, klesá rokmi a jej fakulta práva nie je nijako vychýrená, skôr naopak. Dokonca množstvo prednášajúcich práve z UMB chodí zároveň prednášať do Sládkovičova.
PEVŠ je aktuálne hodnotená ako tretia na celom Slovensku. Tie predsudky sú z minulosti o čom sa rozpíšem nižšie. Ale áno, fakticky je Trnava a UK lepšia ako PEVŠ. Len nemám rád argument typu "PEVŠ je zlá", keď je v TOP 3 a od nej sú horšie, napríklad tá UMB / Sládkovičovo ani nepočítam.
"v 2015 mali pozastavenú akreditáciu na právo"
- Áno, mala, to je pravda a škola problémy v minulosti nijako nepopiera. Ale jednak to je 8 (!) rokov stará informácia a po druhé si už málokto dohľadá čo nasledovalo po odňatí akreditácie.
Je to súkromná škola, takže jednak po tejto kauze zmenila majiteľa, vymenili sa všetci vyučujúci (ktorých tam škola dostala práve z UKčky, o tom nižšie) a zaviedol sa nový system kvality. Odvtedy si buduje reputáciu a medzi zamestnávateľmi v BA úplne normálnu povesť ako každá iná fakulta práva. Študovali tú súčasní sudcovia, advokáti, notári, normálne sa dá uplatniť, pokiaľ ste šikovní a právo vás zaujíma a venujete tomu čas (pokiaľ nie, tak je jedno, kde právo vyštudujete).
"je tu, prosim, niekto, kto ma skusenost so studiom prava na tejto VS a vedel by mi zhodnotit svoju (ne)spokojnost, prip. ci by ste sli znovu studovat inam?"
- čo sa týka samotného štúdia, tak prebieha tak ako aj všade inde. Externé štúdium v piatky a soboty (od cca 08:30 do 19:30 bez prestávky na obed!). Skúškové cca 6-8 predmetov v priemere a náročnosť ako všade inde podľa typu predmetu, či je to povinný predmet (tam sa pripravte na štúdium 300-500 stranových kníh a prevažne ústne skúšky, kde sa ťahá otázka z cca 60-80 otázok na odpoveď) alebo voliteľný predmet (tam o niečo menší rozsah,ale taký predmet je jeden za semester).
Vyučujúci sú ako kto, ale sú to dlhoroční odborníci, dám pár príkladov.
prof. JUDr. Pavol Kubíček, CSc. učí Obchodné právo - Patrí medzi popredných odborníkov na obchodné právo a dlhé roky pôsobil práve na UK.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Pavol_Kubíček
prof. JUDr., Ing. Branislav Cepek, PhD. - jeden z najväčších odborníkov na Správne právo (čo je štátnicový predmet na bakalárskom štúdiu), taktiež dlhé roky pôsobil na UK. Na ňom dokonca stojí celé štúdium na prvom stupni, čiže takýto človek by si svoju reputáciu dobrovoľne nekazil na PEVŠ, ak by bola takú zlá. Stačí si pozrieť jeho životpis - prvý odkaz na tomto linku:
https://www.google.com/search?q=branislav+cepek...
prof. JUDr. Anton Dulák, PhD. - profesor ústavného práva, kandidát na Ústavného sudcu, na PEVŠ učí Občianske právo
https://www.sme.sk/os/167015/anton-dulak
to je len príklad, pokiaľ si myslíte, že vám títo dajú skúšky zadarmo, tak odporúčam sa na tú školu nahlásiť a skúsiť to. No fakt je ten, že z 80 študentov, ktorí nastúpili do prvého ročníka so mnou je v treťom ročníku cca 20. Ostatní neodišli dobrovoľne, ale neurobili skúšky. To nehovorím preto, lebo na tejto škole práve teraz študujem (lebo presne komentáre takého typu čakám ako reakciu) ja si túto školu robím už len z radosti, nakoľko mám vyštudované iné 2 vysoké školy na Slovensku. Len ma iritujú reči na Modrom Koníkovi od niekoho kto buď žiadnu VŠ nemá alebo ledva dokončil bakalára v Dubnica nad Váhom, že to je "kúpený titul".
Áno, tá škola má nejaké problémy ako každá iná, ale nič tu nie je zadarmo, študuje sa to abslútne normálne a fér. So zamestnaním nebudete mať žiaden problém, to možno budú mať tí ktorí namiesto investovania času do akéhokoľvek štúdia a sebarozvoja investujú čas do hejtovania na Modrom Koníkovi.
Len sa pripravte na to, že pokiaľ si túto školu chcete robiť ako "bokovku" / "popri deťoch" a pod., tak určite neodporúčam. Skúškové obdobie si vyžaduje na práve množstvo čítania, času a prípravy. Sám to niekedy časovo ledva zvládim popri práci sa po večeroch dlhé hodiny učiť.
Áno, bolo tu množstvo takých aj v mojom ročníku, ktorí sa na PEVŠ prihlásili presne kvôli tým rečiam na internete typu "idem sem, veď zaplatím si a vyštudujem" a práve preto nás je teraz v ročníku už len 20 a nie stále 80 😉 - opäť ľahko overiteľná informácia pre trollov na internete, stačí si pozrieť koľko študentov končí do roka štúdium práva na tejto fakulte a nie sú to 100vky, ktorí sí ten titul zaplatili.
Ak chcete akákoľvek bližšie a konkrétnejšie info, pokojne napíšte súkromnú správu.
Tiež ma zaujala táto téma a tiež ju čítam dosť po funuse, no nedá mi nereagovať na komentár e typu pofiderna škola, kupovanie titulov a pod. A nehanbím sa a rovno sem tresnem, chodím na právo v Sládkovičove a teraz poďte do mňa. Kto si myslí, že seriózne štúdium práva je lusknutim prsta, je na veľkom omyle. Absolútne nezáleží na skole, ale len a len na ľuďoch a ze sa všade nájdu zlí, svätá pravda a rukolapné dôkazy na konikovi. Každý jeden študent práva a všeobecne, vysokej školy, vie veľmi dobre, o čom hovorím. Kto chce vyštudovať, musí aj krv potiť. A že sa nájdu čierne ovce? Neexistuje škola ani žiadna iná inštitúcia, kde by tento jav bol výnimkou. Takže stačí sa spoliehať na sedliacky rozum a školu vyberať podľa bydliska, napríklad, podľa preferovaných cudzích jazykov, lebo sa líšia, podla typu výučby atď. A kto sa chce učiť, dokáže všetko.
no zaujímavé čítanie, dcéra si ide dávať akurát prihlášky, tak jej to dám prečítať 🙂
Nestudovala som na nej, ale keď som pracovala v ba, tak tá škola nemala dobrú povesť. U nás vo firme boli veľké predsudky voči titulom z tejto školy a viacmenej už dopredu bol ten človek odsúdený na neúspech. Viem, že niektoré firmy mali rovno v inzeráte, aby sa im absolventi z tej školy nehlásili. Ja by som určite volila právo na normálnej vysokej škole