Dobry deň, prosim vás o radu. Dcéra študuje na gymnáziu v Košiciach a veľmi túži ísť študovať kriminálne právo na Karlovy univerzitu. Známi jej poradili nech si zaobstara sios testy. Prosím Vás,viete mi poradiť ako sa k nim dostať ? Sú nejaké testovbice ktoré sa dajú zakúpiť aby sa mohla pripravovať na prijímačky ? Ďakujem vopred za všetky pomocné rady.
@perthes prosim vedela by si mi poradit, kedže moja dcéra je podobne zamerana.. s tymto studijnym odporom je uplatnenie len v ČR (každá krajina má svoj právny systém) alebo ide o nejaký medzinárodný odbor. vdaka
odborom🙂
@zuzinabila konkrétne právo študovať v inej krajine je také no neviem..
@zuzinabila Dcéra vyštudovala právo a kriminologiu v UK. Zamestnala sa tam. Právo je taký špecifický odbor. Čiže nech si to dieťa dobre rozmyslí, kde chce študovať.
@perthes nie je to to isté, ako keď niekto študuje v Amerike či Anglicku. Medicína je všade na svete rovnaká. Pretože ľudské telo je všade rovnaké. Aj štúdium archeológie či fyziky je všade rovnaké. Ale právo je v každej krajine iné, pretože zákony sú v každej krajine iné. Takže s právom z Karlovej univerzity môže vykonávať právo v Českej republike. Označím právnikov, nech napíšu, ako to je s právom vyštudovaným v ČR. @draik @natalienka12
@abbey1 presne pre toto sa pýtam.
@melanta presne toto som mala na mysli ked som sa pytala. viem od známych, ktorí študovali právo v iných krajinách, že môžu pôsobiť len v danej krajine potom.dakujem
@perthes pockaj, a ty teda nevies, ako to je?🙂 myslela som, že už v tom máte jasno.
@zuzinabila popravde nevedela som to. Myslela som že diplom z KU je platný vo svete a Že v danej krajine si urobí nejaké skúšky ešte. Dcéra chce žiť v Amerike ale štúdium práva je tam nereálne pre nás;je to veľmi drahé. Tak sme mysleli že a Praha je prijateľná a odišla by po štúdium do Ameriky. Ona žiaľ nechce ani počuť o tom aby ostala študovať na Slovensku
@perthes tak v USA a Europe je uplne iny system prava..
S pravnickym diplomom z KU bude v Amerike maximalne obracat burgre v mekaci. Nehovoriac o tom, ze USA pozostava zo statov, kde kazdy stat ma svoje vlastne zakony. Nejaky pravnik z Kalifornie predsa nemoze robit pravnika v Texase. Takto to nefunguje.
Pravo je okrem ineho velmi siroke spektrum a viaze sa k legislative danej krajiny. Jedna vec je EU-pravo a medzinarodne pravo, ale na to sa treba specializovat. Druha vec su klasicke pravne odvetvia, ktore sa viazu k ustave CR. Co chce akoze s ceskym pravnickym diplmom mimo EU? To je ekvivalent nicoho. Bude bez vzdelania. Ak chce robit EU-pravo, uplatni sa v inej krajine EU unie, ale to su roky driny, kym sa specializuje. Myslim si,ze mate s dcerou tak trochu naivnu predstavu.
Nehovoriach o jazykovych znalostiach, ktore pravo vyzaduje. Ak sa aj bude specializovat na EU pravo v cestine, ak pojde do Holandska, bez pravnej anglictiny a holandciny si neskrtne. Cestina nikoho zaujimat nebude. Mate velmi vzdialene predstavy od reality obidve.
Všetko závisí od toho, čo a kde chce absolvent po skončení štúdia robiť. Titul ako taký, získaný v ČR či SR, je "len" vstupenka do vyššej ligy pre pôsobenie v jednej z týchto krajín. Venovať sa iba bežnej právnickej agende v druhej krajine ako v krajine štúdia by bola skôr zbytočná študijná námaha s handicapom.
Navyše si treba ešte uvedomiť, že mnohé zaujímavejšie právnické profesie sú viazané na občianstvo, takze ani s diplomom z Karlovej univerzity by dcéra nemohla robiť trebárs sudkyňu alebo štátnu zástupkyňu v Česku. Robiť akúkoľvek právnickú profesiu v USA s vyštudovaným českým právom je úplne nereálne.
@deborahzelenkava dcéra hovorí plynule troma jazykmi. Anglicky, taliansky a francúzsky. Ak aj premýšľa o štúdium práva na UK, tak v Anglickom jazyku, keďže to fakulta umožňuje. Každopádne , pre mňa ako matku je krásne vidieť, ako na sebe maká, chce, má drive na rozdiel od niektorých svojich rovesníčok, ktoré nemajú ani tušenie čo chcú študovať. A ďakujem za podrobný výklad, rozšírili ste mi obzory
@perthes drzim palce, spravne ti vsetci pisu. V USA si s UK ani neskrtne, maju svoj system skusok a licencii pre vykon prava, ktore su nesmierne drahe a nic z EU jej neuznaju. Pravo je tak specificka vec aj na jazyk (fakt musi byt native, kedze tam zalezi na kazdom mikroslovicku a mikroformulacii), aj na doveru klientov (US klienti notoricky doveruju len US skolam v tychto sferach), ze takto to bude mat neuveritelne tazke prerazit, ak to vobec je mozne. Mnohe pravne imstitucie navyse naberaju absolventov len niekolkych ich prestiznych skol, v statnej sprave ako non citizen nema sancu. V USA dbaju na vsetko pravne stonasobne viac ako u nas, je to este viac competitive ako u nas a tie palky, co tam lietaju za kazde nespravne alebo nedostatocne dobre pouzite slovicko v hocakom popise (pracujem v US firme), tak to sa nam ani nesniva. Ak to chce robit tam, nech to tam aj vystuduje, bohuzial inak to nepojde, pravo byva neprenosne.
@perthes To, ze vystuduje v Prahe pravo v anglictine, to jej v USA nepomoze, ale pravdepodobne bude mat studium (na rozdiel od studia v cestine) spoplatnene.
@dskjhfdlkdjhl presne. Dalej, uz len klasicky pripad - ja ako slovenka by som si ako pravneho zastupcu nikdy nevybrala neslovaka, pravo je tak neuveritelne o jazyku, ze proste by som nedoverovala - najma ak mam kopec native alternativ.
@perthes Tak ale pozor, právo v Amerike a celkovo celý ich systém je iný, ako v Európe na kontinente, nie celkom si to viem predstaviť.
No a na druhej strane právo ako právo, závisí, či chce robiť neskôr v advokácii, či má ambície v súdnictve (potom odporúčam zvážiť na štúdium krajinu, v ktorej sa chce usadiť), alebo má iné predstavy v odbore.
So studium v Prahe nech hoc aj v cinstine ho vystuduje a nie len v angline bude aj tak sa moct uplatnit len v CZ...a ak bol plan ze odide stymto vystudovanim do Ameriky pracovat tak si tam neskrtne ale ze absolutne v oblasti prava ...nedali by jej ale ze vobec ani sancu ani prilezitost ...aby niekto kto absolvoval CZ pravo isiel ho aplikovat do americkeho systemu ktory vobec nepozna a este ktomu zastupovat ludi tam so slovenskym obcianstvom....a aj keby mala peniaze na to studium a vsetky tie procesy okolo toho mala by stym tak ci tak problem ako osoba nenarodena do ich systemu a pokafrala by si da sa povedat zivot lebo potom by sa ani na SK ani CZ nemohla absolutne uplatnit reverzne aj keby ovladala americky system.....
tak nech si poda prihlašku na školu v USA, a ked dostane štipendium, môže študovať aj tam
@karolinakr vidím to tak, že rôzne jej to vysvetlíme. Nepateime ku Slovákom ktorí majú na ite kontá, takže nech sa prikryje s takou perinou na ktorú máme.
Ale o prehodnotí štúdium a vyberie si cestu cudzích jazykov, keďže na jazyky má hlavičku
@perthes ešte mi napadlo, či Poznáte niekoho osobne, kto študoval právo? A aj robí v odbore? Či má predstavu o súčasnom stave, aby ste sa vedeli poradiť... Právo znie stále lukratívne, len iné to je potom to robiť. V BA je situácia samozrejme iná, ale iné miesta u nás už horšie. V Čechach je to asi iné. Akým smerom by potom plánovala ísť? Advokácia, súdy, či niečo iné?
https://www.scio.cz/