Ahojte, šiel niekto študovať nemčinu na vysokú školu aj keď mal minimálne až žiadne znalosti? Dala som si len tak prihlášku na výšku na nemčinu a zobrali ma. Chcela by som sa spýtať či sa to dá zvládnuť... A či je ešte niekto taký trafený ako ja. 😁😁😁
@lejkaaa otazka je ci to chces aj dokoncit to studium robila si prijimacky ? kedine sa treba ucit sa ucit sa ucit sa
Ja som mala z NJ maturitu a išla som na Nemecký jazyk v odbornej komunikácii externe, potiahla som v prvom trimestri som nejako skúšky dala a po druhom trimestri som už na skúšky ani nešla. Možno na dennom štúdiu je to iné.
Ja som mala len stredoškolsku NJ, vzivote som s nikým originál v nemčine neviedla rozhovor okrem nejakej odpovede ale tu na vysokej sa vlastne všetko už vyučovalo v Nemčine. To som nedávala....
Na stránke školy by určite malo byť napísané, na akej úrovni by si mala byť pre úspešné zvládnutie štúdia... Na FIF UK viem, že je v rámci prípravy na štúdium nutná B2-C1, kamarátka tam študovala a viem, že po maturite z B2 mala cez leto ešte nejaké doučká a keď začala študovať, bola rada, že sa tomu venovala navyše...
Studovala som nemcinu a uz na zaciatku bolo vidiet rozdiel v urovni jazyka, na VS sa neucis jazyk ale v jazyku rozne predmety, takze nie po prvom rocniku si skoncila. My sme mali profesorku, co urobila na gramatike sito v prvom polroku a par ludom povedala, ze u nej skusku nikdy neurobia a mala pravdu, u nej bol zazrak prejst:.. ale sukromnu mozno ano,platis a postupujes dalej.
@loginexistuje jasne ze chcem, nejdem tam stratiť roky. Nerobila som prijímačky
@lejkaaa ja som ukončila VS v odbore nemecky jazyk a dejepis. Mala som take skúsenosti, že na VS všetci predpokladajú, že jazyk ovládaš. Nikto nebude vysvetľovať akú predložku treba pouzit, ako sa časuje sloveso atd. Sú tam odborne predmety (morfológia, syntax, literatúra atd) a očakáva sa istá znalosť. Ak si jazykovo zdatná, smelo do toho 🙂
Ta B1 vypoveda o kvalite studia... A ze potom preco jazykari su taki aki su a z nemciny az celkom... Ak chces byt naozaj kvalitny pedagog, tak treba makat. Nie je to nezvladnutelne... Len rozmyslam, ze co vedie cloveka k tomu, si dat hlavne studium nieco, o com nema ani paru...
No rozhodne nič nepokazíš tým, keď na sebe začneš už teraz makať, budeš to mať len a len do plusu, držím prsty v štúdiu 🙂
@guiseppinka mala som nemčinu na SŠ, chodila som na odbornú, nemčinarka sa s nami len hrala, nemala som motiváciu sa učiť lebo ona na nás netlačila. Nevravím, že nemám páru, dokážem viesť základnú konverzáciu ale maturovať by som z nej nešla.
@lejkaaa z nemciny si nematurovala, lebo, z toho co pises, mam pocit, ze ju teda az tak dobre neovladas. Ako ta teda mohli prijat na VS na nemcinu? Nerypem, len ma to zaujima.
Ono zvladnut sa to da, je polka jula, poobzeraj sa po nejakych kurzoch a vo vl. zaujme sa nemcine venuj teraz cez prazdniny
@zuzuliennka1 brali podľa priemerov z profilových predmetov. Z Nemčiny som mala stále 1tky lebo naučiť sa 4 slovíčka nie je problém.
@lejkaaa tak znalost nemciny na urovni “zakladna konverzacia” je na VS malo. Ale nic nie je stratene.
Najdi si nejake kurzy, pozeraj serialy v nemcine, vzdelavaj sa.
Lebo ako pisala @olimuc - to uz nebudes studovat jazyk, kde aka predlozka, co sa ako povie, ale budes v nemcine studovat - teda po nemecky vsetko. Kde sa uz predpoklada, ze jazyk ovladas.
@lejkaaa aj ja som mala taku nemcinarku, ze 2 tyzdne nam kvakala o sehenswürdigkeiten in münchen... Potom som dosla do rakuska a ver tomu, ze som mala sakra problem... A hlavne ty ju budes vyucovat... Vezmi si, ze by tvoje deti ucila taka nemcinarka, ktora by vedela viest taku beznu konverzaciu, ale aj o urovni beznej konverzacie pochybujem...
@lejkaaa ak naozaj si presvedcena o tom, ze tam chces ist, tak nie je problem... Odporucam ti pozriet lydku machovu a jazykovy mentoring a ist podla nej. Za 2 mesiace do nastupu na vysku budes prekvapena, ako velmi sa posunies... Odporucam ti ju z vlastnej skusenosti.
@karhuu ak by som nemala motiváciu sa učiť len ak nadomnou nestoja s trstenicou nemala by som priemery 1... Zle som sa vyjadrila. Prvý rok som sa učila normálne lenže učiteľka bola taka, nevysvetlila, hrajkala sa s nami stále ceruzkove známky opravy pisomiek na 5x tak ako každý stratí motiváciu a keď vidím ze tu 1 dostanem tak ci tak. Ak by som študovať nechcela tak nepôjdem.
@guiseppinka ďakujem ale asi ostanem pri angličtine ta mi ide podstatne lepšie
@lejkaaa ak chces studovat NJ ako ucitelstvo, tak to budes mat vsetky predmety v nemcine - gramatiku, historiu, morfologiu, geopoliticku situaciu nem. hovoriacich krajin, literaturu, citat knihy alebo uryvky musis v nemcine a na hodine ich rozoberat atd...proste vsetky predmety. Ak by si mala ozaj dobru uroven, chod do toho, ale ak nie, vyber si nieco ine. Studovat jazyk na VS neznamena naucit sa ho, ale uz priamo s nim pracovat.
@nikdenikto na VS su semestre, trimestre su v tehotenstve,
Ja som tak sla....NJ som sa ucila ako samouk...jazyky mi vzdy sli lahko, samo mi to skakalo do hlavy😀 takze pred nastupom na VS som trochu zamakala a v pohode..zvladla som ju externe popri 3-4 malych detoch....ak sa ucis jazyky bez problemov, tak za chvilu budes sprechovat 😀
@lejkaaa len anglictinarov je riadne... Ak mas taku uroven, ze sa dohovoris aj s rakusanom, tak podla mna to das...
@lejkaaa studovala som ucitelstvo NJ na Komenskeho. Prijimacky boli sice lahke, v pohode na uroven B1-B2, ale samotne odborne predmety boli v NJ - a nikoho nezaujimalo, ci niekto vyucujucemu rozumie alebo nie. Ja mam NJ uroven C1, spoluziacka mala slabsiu B2 - trapila sa cele BC studium, statnice nespravila. Mgr. studium nas dokoncilo par. Odporucam doucit jazyk, gramatiku, zvysit uroven, ak chces prejst prvym rocnikom.
Mam vystudovane ucitelstvo NJ, urcite na studium treba nemcinu ovladat. Nie je to jednoduche, mali sme jedneho co nevedel a ten nepresiel ani do druheho semestra.
Pokial nemáš aspoň b1, vysokou školou neprejdes. To nie je ucenie jazyka od nuly.
ak sa ju zacnes poctivo ucit, tak ano