Štúdium na vysokej škole - ošetrovateľstvo

danney1
15. jan 2021

Zdravím všetkých,
Potrebovala by som radu, chcela by som ísť budúci rok na vysokú školu ošetrovateľstvo, no nemám zdravotnícku strednú školu, a mám strašný guláš v tom, viem že externe nemôžem keďže nemám zdravotnícku strednú ale dá sa na dennú či kombinovanú formu? Čítala som tu pár diskusii ale mám z toho ešte väčší guláš, kamarátka mi radila ísť na obyčajné dvojročné pomaturitné ale ja by som chcela VŠ, no neviem že v týchto prípadoch ako to funguje, chcela by som asi do Nových Zámkov keďže to mám najbližšie. Ďakujem za každú radu.

ivkazba
15. jan 2021

Keď pôjdeš na ošetrovateľstvo, budeš zdravotná sestra. Ak pôjdeš na 2 ročne pomaturitné, tak nebudeš zdravotná sestra ako pri VŠ. Takže odpoveď je jednoduchá. Ak chceš byť sestra, choď na ošetrovateľstvo.

danney1
autor
15. jan 2021

@ivkazba ďakujem pekne za odpoveď, chcela by som sa ešte opýtať mám hotelovú akadémiu. Ako na vysokú školu? Jedine denne že? Alebo môžem aj kombinované štúdium? Chcela by som do Nových Zámkov pretože to mám najbližšie tam je iba kombinované pokiaľ sa nemýlim a neviem či tam môžem, potom je denná forma v NR a Trnave.

ivkazba
15. jan 2021

@danney1 kombinované štúdium je pokiaľ viem externé. Na externé môžu chodiť len tí, čo majú zdravotnú resp. pracujú v zdravotníctve (ak mám správne informácie). Takže denné. V každom prípade, držím palce, som bývalá zdravotná sestra, viem teda, o čom je tá práca a vážim si každého, kto to chce robiť. Je to náročná ale krásna práca.

lenja123
15. jan 2021

@ivkazba nie je to pravda. Na zdravotníckych školách sa po maturite študuje diplomovaná sestra, po jej skončení je zdravotná sestra. Ale teda myslím, že je to 3 roky, nie dva.

danney1
autor
15. jan 2021

Ďakujem Ivka za info, čiže jediné Trnava alebo Nitra nevadí tak si privstanem 🙂 rada by som aspoň to Bc nech mám, tiež si myslím že veľmi pekná práca. Lenja123 áno dá sa po maturite ísť na diplomovanu sestru ale to by som musela mať zdravotnícku skolu čo veľmi ľutujem ze vtedy som prestúpila zo zdravotnej na hotelovú, žiaľ mladosť pochabosť, chcela som mať viac času a ľahšiu školu ale práca sestry by ma bavila, veľmi pekná práca. Ďakujem @ivkazba za info 🙂

lenja123
15. jan 2021

@danney1 nemusíš mať zdravotnícku školu, stačí mať akúkoľvek strednú školu ukončenú maturitou.

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenja123
15. jan 2021

@tomyhardy samozrejme som si to overila. Asi pred 5 minútami. Na stránke zdravotníckej školy, ktorá ponúka toto štúdium, spolu s podmienkami prijatia. Či kde ešte si to mám overiť?

saimaa
15. jan 2021

dalo sa studovat aj externe napr. v tt, a nemusis byt zdravotnik, tento rok dokonca aj v nr (buduci rok neotvaraju vraj),: to, ze to je externe, samozrejme je to ako "kombinované", ze musis chodit niektoré tyzdne (blokovo) hlavne prve semestre aj do skoly , plus prax.... ako ivkazba píse, ak pojdes na zdravotku, to 2ročne vecerne studium, to nebudes zdravotná sestra, ale "praktická sestra", co sice znie ako sestra, ani nie je to to isté, solídna sestra budes naozaj az po skonceni osetrovatelstva, aspon Bc. .... Si si istá, , ze v NZ je iba externe? bývalo aj denné....neriesila by som, sla by som do zámkov, ked je to blizko...

saimaa
15. jan 2021

teraz na tej stránke Fakulty zdravotn., Nové zamky, akosi nic neviem, najst, nejaké to maju premazané, ale mne sa zdá, ze tam osetrovatelstvo bolo denné...

lenja123
15. jan 2021

@saimaa dievčatá, ja som už ako papagáj, čo ma nikto nečíta 😄? Praktická sestra sa študuje normálne po ZŠ ako klasické denné štúdium. Niektoré školy ponúkajú praktickú sestru aj pomaturitne. Ale DIPLOMOVANÁ SESTRA je LEN pomaturitné 3ročné štúdium, po ukončení ktorého si NORMÁLNA ZDRAVOTNÁ SESTRA. Študuje sa na strednej zdravotníckej škole, nie na VŠ.

luccija
15. jan 2021

@lenja123 co vykonava prakticka sestra!

luccija
15. jan 2021
lenja123
15. jan 2021

@luccija asi nerozumiem tvojej otázke

saimaa
15. jan 2021

@lenja123 no vsak ja som to iste pisala. rozumieme si.

lenja123
15. jan 2021

@saimaa nie celkom, píšeš, že zdravotnú sestru vyštuduješ len VŠ, čo nie je pravda, aj na SŠ môžeš - ako diplomovaná sestra. A budeš taká ista sestra ako s Bc.

saimaa
15. jan 2021

ok, ale ja tomu rozumiem, ..mohla som sa zle vyjadrit, ale pisala som o tej moznosti studovat externe.... tu prakticku sestru na zdravke vs. osetrovateltvo na vs... o dipl.sestre som nepisala....
@lenja123 a co by si ty skor odporucila, denne 3r. dipl.sestry alebo vš (1.stupen)? vdaka

lenja123
15. jan 2021

@saimaa no ja určite Bc. Má to viac dôvodov, napr. ak si neskôr dorobíš špecializáciu, si vo vyššej platovej triede ako s dipl. sestrou, s Bc. si dorobíš ešte 2 roky a si Mgr. S dipl.sestrou by si musela študovať ďalších 5 rokov. A s Mgr. už môžeš zastávať aj vedúcu funkciu. A ak by si sa niekedy rozhodla robiť mimo zdravotníctva, tak máš VŠ, a veľa pozícií v súčastnosti vyžaduje VŠ bez ohľadu na to, akú. A myslím, že aj v zahraničí sa ako sestra skôr uplatníš s Bc.
Ale ako matka s malými deťmi, už viac rokov po škole by som si móóžno vybrala tu diplomovanú, keďže mi pripadá ľahšia. Ale to by som si dopredu pozisťovala, rozvrh, množstvo praxe (je jej neuveriteľne veľa), možnosť individuálneho/externého štúdia atď.

danney1
autor
15. jan 2021

Ďakujem pekne kočky, to je to že ja akosi neviem kamarátka chodila na fyzioterapiu do Nitry odtiaľ viem že tam je denné a že tam aj dosť berú, Trnavu som vygooglila že aj tam je denné no a teraz tie Nové Zámky presne tak ako píše @saimaa na oficiálnej stránke toho veľa napísané nieje aj by som tam zavolala ale teraz majú dištančne, ale na tej stránke toho tiež veľa není spomína sa tam o kombinovanej výučbe niečo ani neviem čo to je a neviem či z hotelovou akadémiou by som mohla, presne na diplomovanu sestru by ma nevzali lebo tam po novom treba strednú zdravotnícku skolu ktorú ja bohužiaľ nemám, Bc nad tým rozmýšľam už dlho pretože mám hotelovú ale nebaví ma to momentálne pracujem v sklade pickerku nehovorím že to je zlé ale chcela by som radcej v zdravotníctve než s krabicami chápete 🙂 Ďalšia vec nebola som zas úplne najhoršie na tom so známkami ale ani najlepšie, strednú som dosť flákala a teraz si to vyčítam že som nevydržala na zdravotke, teraz praktická sestra ( za mojej éry zdravotnícky asistent) je niečo ako výpomoc sestry, viac práce, menší plat a ja by som chcela ísť robiť na oddelenie ako je rehabilitačné alebo detské, proste tam kde sa neoperuje a tam väčšinou sú iba sestry, tam je pomenej zdravotníckych asistentov. Ako hovoríš @saimaa chcela by som do NZ mám to asi vlakom necelých 15minut a bolo by to fajn lenže nič o tom neviem ako alebo čo je kombinované, či tam majú denné asi keď sa otvoria školy tam zavolám, pozisťujem

lenja123
16. jan 2021

@danney1 tu máš uvedené, že pre absolventov stredných škôl s maturitou. Nie pre absolventov zdravotníckej školy. Na ostatných zdravotníckych školách je vyslovene uvedené, že pre absolventov akejkoľvek SŠ s maturitou, tak iste Nitra nebude výnimka. Osobne poznám dievčatá, ktoré tam išli z gymnázia, zo strednej dopravnej a dali to bez problémov, končili minulý rok. O známky sa neboj, je nedostatok zdravotných sestier a aspoň na našej zdravotke už berú takmer všetkých zaradom.

orni
5. mar 2023

@danney1 ahoj, mozem sa opytat pre ktoru skolu si sa nakoniec rozhodla? Ja som z NZ a rozmyslam ci ist na osetrovatelstvo do NR alebo ci si spravit prakticku sestru v NZ. Je tu aj moznost vysokej skoly v NZ cez nemocnicu? Dakujem

aja453
5. sep 2023

@orni ahooj, ja som sa tiez rozhodovala či budem študovať oše v NR alebo NZ a nakoniec som sa rozhodla pre NZ dennú formu, pretoze to mam bližšie a viac mi to celkovo vyhovuje. Smiem sa spytat, ako si sa rozhodla nakoniec ty? Dikii

monika35a
21. jan 2024

@aja453 ako casto máte vyučovanie a prax?