Štúdium na vysokej škole a bábätko

27. máj 2021

Ahojte, nájdem tu takú mamičku čo študovala počas toho ako mala malé bábätko alebo si myslite že je lepšie štúdium odložiť o 2-3 roky ? Som z toho zmätená, rada by som študovala a zároveň neviem či sa mám do takého niečoho pustiť, momentálne som tehotná.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kika86
27. máj 2021

Študovala som VŠ počas materskej, už ako zamestnaná som štátnicovala. Mala som diaľkové štúdium. Všetko sa dá zvládnuť, ak ti má kto pomocť s dieťaťom.

maryah
27. máj 2021

Môj synovec má s priateľkou 3,5 mesačné bábätko a jeho priateľka si robí doktorát. Pokiaľ máš okolo seba ľudí, ktorí by ti bábätko postrážili, povarovali, tak to skús. Externé štúdium sa dá zvládnuť. Držím palce.

anjelicek26
27. máj 2021

Studovala som este popri prvej dcere, dotiahla to do konca, ale bolo to fakt narocne, mozem povedat, ze skuskove (a jej zuby) sme si odplakali obe, nevyspata, unavena s dietatom na prse drtit knihy bolo dost...je to dvojita zataz, nehovorim, ze nezvladnutelne, ale potrebujes podporu rodiny a sirokeho okolia, predsalen do skoly treba aj postrazit aj ked ides externe, to neznamena, ze tam nechodis nikdy.

autor
27. máj 2021

Ja naozaj neviem ako sa rozhodnúť, mamina mi rada pomôže ale tiež už sama tak nevládze ako voľakedy( je už staršia) a tiež by som jej nerada pridávala záťaž a zároveň si myslím že ak by som to odložila na neskôr že už sa do toho nikdy nedokopem.

lindous
27. máj 2021

a čo by si chcela študovať ? 🙂

juliet86
27. máj 2021

kolko mas rokov? a ako bude vediet pomoct partner? zvazujes denne ci externe? vies dobre fungovat aj na male spanku? ono zalezi aj ci budete obaja zdrabi ci bude spac ci bude kojenie atd

katulka1992
27. máj 2021

napíšem ti moju skúsenosť so školou s bábätkom...na VŠ som začala chodiť ako bezdetná...lenže tento stav sa rýchlo skončil po 1,5 roku....musela som školu prerušiť a nastúpiť externe, keď staršia dcéra mala 10 mesiacov....keď som bola v 3. ročníku VŠ som porodila druhú dcéru....takže som štátnicovala s 2-ročnou dcérou a 4 mesačnou dcérou...VŠ som skončila minulý rok, keď staršia mala 4 a mladšia 2...všetko som v pohode zvládla....práce do školy som písala počas toho ako spali alebo keď boli s jednou alebo druhou starkou...samozrejme, že aj s manželom...všetci mi pomáhali...chcelo to zaťať zuby, pozbierať všetky sily...hoci som často padala nahubu od únavy, ale išlo to...ak chceš môžeš napísať internú poštu

nafka0483
27. máj 2021

Mala som spoluziacku, otehotnela na 2. rocniku v letnom semestri. Do 3. rocnika nastupila s bruskom, chodila cely zimny semester. Pocas vianocnych sviatkov porodila a v januari/februari prisla na skuskove. V letnom semestri sme uz mali len zopar predmetov, zvykla s nou chodit mamka alebo svokra, kocikovali malu pred skolou, kym ona odsedela prednasku/cvicenie. Cez prestavku vybehla von a malu nadojcila. Bakalarske statnice urobila, pracu obhajila.
Na magisterske studium s nami nastupila tiez, o malu sa jej starala mamka a svokra, ale nejaky predmet is prenasala, cize magisterske nestatnicovala s nami, ale o rok neskor.

elenita
27. máj 2021

Ja som bola tehotna v 4.roc.VS (studovala som denne), rodila som koncom 4.roc. Mala som individualny studijny plan. V 5.rocniku som uz len pisala diplomovku - do piatej rana som pisala, vzapati sa mi budili deti 😁 Na statnice som sa ucila so skriptami na streche kocika, citala som ich, kym som kocikovala. Promovala som s rocnymi dvojickami, s cervenym diplomom 😊

elenita
27. máj 2021

A teda, samozrejme, bolo to narocne, deti mi nikdy nespavali naraz...ja som v prvy rok ich zivota spavala hodinu denne. Ale nelutujem, boli planovane, hoci sme netusili, ze sa podari hned dvojmo 😁❤ Ked sa chce, vsetko sa da 😊

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinka2290
27. máj 2021

Mam spoluziacku ,ta mala takeho 2.5 r ze akurat nastupil do skolky,studium externe sme mali na 4r bakalarsky stupen.skolu sme mavali piatky a soboty.musela si vzdy zaistit niekoho kto zavedie a vyzdvihne dieta zo skoly z rodiny alebo manzel bol s nim,ked sme mali piatok a sobotu tak sme si zhanali ubytko na prespatie lebo cestovat bolo zbytocne.cestovat sme museli od pol 5tej rana aby sme o 8mej boli v skole a takisto skola trvala do 18tej.dost zalezi ci mate skolu v meste,narocnost studia,ci tam su nejake seminarky alebo tazke skusky.ja chodim do skoly popri praci a pre mna to bolo narocne aj bez dietata,ale uz koncim nastastie.volny cas venujete skole

123bublinka
27. máj 2021

Ja som otehotnela v 3.ťom ročníku v novembri a štátnice som mala v júni, čiže už s celkom veľkým bruškom. Potom som si dala rok odklad aby som sa mohla naplno venovať malej a som rada, že som mala ten odklad pretože prvé mesiace som spala max 2 hod. denne a ani si neviem predstaviť ako by prebiehalo krmenie, keďže malé babätká sa zvyknú budiť na mliečko aj každú hod. Ale po roku som nastúpila do školy a práve končím 4.tý ročník, ktorý bol celý online, čiže sa to dalo aj keď nás teda vôbec nešetrili. Čiže ja som to stále tak cítila, že mám niečo nedokončené vo svojom živote ( škola) tak som sa nato dala a tým, že som to tak veľmi chcela tak sa mi aj po tom roku chcelo znova nabehnúť na učenie.

ajka0207
27. máj 2021

Ak som správne pochopila, tak zatiaľ do školy nechodíš. Ak chces študovať denné, tak by som počkala kým malé nebude mať aspoň rok. Predsa len je iné keď už na škole si, mnohí učitelia to pochopia, vyjdú v ústrety, určite sa to dá. Ale začať chodiť do školy vo vysokom štádiu tehotenstva alebo s novorodencom, to asi nie je najlepšie.

raffaella
27. máj 2021

Jadro otazky je: co chces studovat? Lebo naroky na VS su diametralne odlisne, neda sa porovnavat nejaka socialna praca s technickymi alebo ekonomickymi smermi.

autor
27. máj 2021

Mám 20 rokov a chcela by som študovať technické zameranie, samozrejme je to zložitejšie ako iné školy ale zase tiež to nie je medicína. A určite by som študovala externe. A teda cez víkendy by určite aj priateľ postrážil alebo poobede po robote by tiež mohol on ale cez deň by som ho mohla nechať jedine mamine lebo ona nepracuje. Najskôr som teda zvažovala že to odložím o 2 roky keď už bude dieťa väčšie, lenže sa bojím že zo studia veľmi vypadnem a už bude oveľa ťažšie sa do toho opäť dostať a ísť študovať. Tiež som rozmýšľala že neísť študovať vôbec, ale zase premárnim príležitosť na lepšiu pracovnú pozíciu do budúcnosti.

katulienka85
27. máj 2021

Dá sa to. Nečakaj. Ak toho bude na teba veľa, vždy si môžeš požiadať o odklad. Si mladá, nad možnosťou neisť študovať ani nepremýšľaj. S pomocou od rodiny to dáš🙂

ajka0207
27. máj 2021

A dá sa ten tvoj odbor študovať externé? Pri technických odboroch to až také bežné nebýva, ale zas záleží čo. Za mňa to externé je "zradné" v tom že je to jeden alebo dva dni v kuse (aj 10 hodín) čo teda na dennom tak často nebýva. A moje deti teda 10 hodín bez mňa nezvládajú, tie štyri doobedu a štyri poobede boli v pol roku schopné zvládnuť, ale v kuse to nie.

elizabet173
27. máj 2021

na tvojom mieste by som to skúsila, prinajhoršom sa na to vykašleš, ak by bolo bábätko veľmi náročné. Tiež si myslím, že za dva roky z toho vypadneš a ťažšie sa ti bude do toho dostávať. Mňa po maturite nezobrali na VŠ, išla som na rok pracovať a o rok išla na prijímačky znova, ale učenie na ne bolo oveľa zložitejšie, ako keď som išla hneď zo školy.

frederika21
27. máj 2021

Ja som študovala externe v 2019 a som zostala tehotná. Chcela som prejsť na iný odbor, ale som si povedala, že radšej počkám 2 roky ako študovať tehotná a potom s malým bábätkom a som rada, že som tak spravila. Neviem si predstaviť, že ako prvorodicka by som musela sa ešte učiť na skúšky a aj o bábätko starať... By som to nedala ani fyzicky ani psychicky. Teraz v marci som si podala prihlášku a od septembra idem znovu na to, malý bude mat toho času už 1,5 a bude to omnoho lepšie, keďže vie vydržať s druhými, nebude na mne závislý, nebude dojceny, takže byť na tvojom mieste urobím to takto. Takto si ani to malé neuzijes absolútne... Ja som spokojná, lebo som si malého užila a teraz mi dobre padne keď raz týždenne sobotu pôjdem na 5h preč 🙂

maximilie
27. máj 2021

Ak mas skolu vo svojom meste a vies odbehnúť nadojcit ulozit... tak je to ok. Ale ak ma byt dieta cely den v skole na chodbe a čakať na teba tak toto NIKDY nepochopím. Akoze ....
Tiez ak mas cestovať a byt prec od rána od 6 a prísť vecer o 8 tak určite nie.
Ja som mala skolu 5min od domu. Rano som obliekla, nakrmila, odbehla som do školy, cez obed som prišla opäť nakŕmiť, ulozit... keď trebalo, tak som zdrhla aj skôr.
Ja som na to pozerala tak , ze som s dieťaťom 6dni v týždni a ten jeden deň nech si to uzije ocino.
Keby som nastúpila do prace, tak prakticky mam čas na dieta 1den v týždni- nedeľu. Lebo cez týždeň- práca a škôlka.

alexandraala
29. máj 2021

ja študujem externe a neviem si predstavit ako by som kojila male babatko. Ktore potrebuje ustavičnu pozornosť a to už mam odkojene jedno dieťa. Celkovo je VŠ dosť na psychiku a natlak. Takze ja by som sa v tomto obdobi nechcela stresovať aj babetko aj VŠ naraz.