Štúdium na veterinárnej vysokej škole

barbora546
10. mar 2021

Dobrý deň, mám 16 rokov a už dlhšie rozmýšľam nad veterinárnou vysokou školou v KE, lenže chémia a taktiež angličtina mi moc nejde, je to vôbec možné aby ma zobrali? Nakoľko biológiu mám rada a zvieratká milujem. Poprípade vedel by mi niekto povedať na čo sa najviac zamerať popri štúdiu a čo by mi najviac pomohlo? 😊

jaga18
10. mar 2021

Bez chémie to určite nepôjde. Máš len 16, máš ešte čas na rozhodnutie. Až sú budeš istá aj v 3. ročníku gympla, treba vyhľadať súkromného doucovatela, ktorý ťa pripraví a v 4. ročníku by si sa mala prihlásiť na prípravné kurzy, ktoré väčšinou každá škola robieva, keď by košická nerobila, treba poguglit, kde sa robia. Robia ich aj online. Učivo gymnázia na prijímačky určite stačiť nebude, treba si to žiaľ všetko včas zabezpečiť na vlastne náklady.

1xenia1
10. mar 2021

Máš ešte veľa času neboj. Univerzita vydáva testovnice k prijímačkam a stačí sa naučiť otázky čo sú v nich. Určite sa ešte neplaš s učením. Na veterinu nie je taký problém sa dostať to skôr vyštudovať.

caroline37
10. mar 2021

@barbora546 to že máš čas je síce pravda ale nikdy nie je príliš skoro začať. Ja som vo štvrtom ročníku na gymnáziu a veľa spolužiakov ešte nevie čo robiť a kam vôbec ísť na školu takze je super že premýšľaš dopredu. Na stránke školy si prečítaj podmienky prijatia - možno nebudeš potrebovat chémiu stačí biológia, možno ti pomôže priemer známok. Každá škola ta ma inak . Ak by si potrebovala aj bio aj chem tak ti asi neostáva nič iné iba sa drtiť a učiť.🙂 škola by ta mala na prijímačky pripraviť poprípade si vieš potom individuálne zaplatiť doučka. Poprípade ešte zohráva rolu kam na školu chodíš či odborná alebo gymko pretože na gymku si voliš voliteľné predmety do tretieho a štvrtého ročníka. Tam samozrejme máš semináre z bio, chce ktoré ti základy dajú . Držím prsty

littlebubble
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
littlebubble
11. mar 2021

A o aký odbor máš záujem?

barbora546
autor
11. mar 2021

@littlebubble všeobecné veterinárske lekárstvo, no neviem či to nie je príliš náročné, rozmýšľala som aj nad niečim ľahším ako zootechnik alebo podobne.

barbora546
autor
11. mar 2021

@caroline37 som na 8 ročnom gympli 🙂

littlebubble
11. mar 2021

@barbora546 Na veterine je všetko ťažké 🙂.Všeobecné veterinárske lekárstvo je najťažšie.
Ide len o to čo naozaj chceš a koľko tomu chceš obetovať.Poznám ľudí z tejto školy a štúdium zvládli.Trebalo sa učiť, učiť a učiť.

barbora546
autor
11. mar 2021

@littlebubble mohla by som sa prosím spýtať na veterinárnu sestru/asistenta ak by ste mi vedela poradiť? Treba na to vyštudovať odbor kynológiu? presnejšie v Ke. 🙂

margaretka_
11. mar 2021

Mam skoncenu veterinu v KE. Chémiu treba ako k prijimackam, tak aj na skole dalej bola dost narocna. Ako chemia, neskor biochemia.
A fakt ako nado mnou pisu, je to naozaj narocne studium, ktoremu treba obetovat vela. Kolko krat clovek nemal ani letne prazdniny poriadne, ked sa nepodarili skúšky skor.

arcanne2
11. mar 2021

@barbora546 ahoj, ja som tam studovala, na prijímačky sme mali knihy, z ktorých boli zostavené otazky, dalo sa to zvládnuť. Prijímačky ako také ťažké neboli, brali veľa ľudí, ale počas štúdia bolo poriadne sito. Ale veľa ľudí to zvládlo. Chce to sebadisciplinu, ale da sa to podľa mna. Ak ta to baví, choď do toho. Učiť sam treba veľa, veľa. Ale mňa to veľmi bavilo, čiže to akosi prirodzene šlo. Boli to pre mňa najkrajsie roky. To štúdium je veľmi zaujímavé, často výjazdy, praxe. Ak mas zvieratá rada, bude ta to určite baviť. Ak si na gympli, je ti škoda ísť na kynologiu alebo na vet.sestru. Držím palce 🙂

ibrunova
11. mar 2021

@barbora546 dcérina spolužiačka je prváčka na kynológii, ale to je len Bc.

littlebubble
11. mar 2021

@barbora546 Manžel študoval kynológiu.Áno s kynológiou sa dá robiť veterinárneho asistenta kedže počas štúdia mali stáže v ambulancii 🙂
Ale dopredu ti napíšem, že pracuje v inej oblasti.Čo sa týka uplatnenia ti neporadím ale čo sa týka štúdia tak sa treba zaprieť.Výhoda oproti lekárstvu je, že sa učíš len o 🐶.
Všetko sa týka psíkov takže ak ťa to zaujíma je to veľmi zaujímavé štúdium.Aj keď ťažké, ale každá VŠ je ťažká 🙂.

barbora546
autor
12. mar 2021

@littlebubble Ďakujem za odpoveď, dala by sa kynológia zvládnuť aj napriek tomu že psíka nemám a veľa o nich neviem? 😅

margaretka_
12. mar 2021

@barbora546 urcite sa da zvladnut kynologia ak nemas psa 🙂

littlebubble
12. mar 2021

@barbora546 Určite áno 😂 aj keby si psíka mala tak sa s ním latinčinou rozprávať nebudeš takže veľa vecí sa dozvieš až na škole.Aj choroby atď...

littlebubble
14. mar 2021

Opýtala som sa čo bolo na štúdiu najťažšie.
Anatómia a choroby.Chémia vraj bola celkom zvládnuteľná ale len na kynológií.Oni nemali biochémiu.Angličtina vraj bola taká, že bola :D
Lenže to čo je pre jedného ľahké, nemusí byť pre druhého.

barbora546
autor
14. mar 2021

@littlebubble Ďakujem 🙂