Štúdium medicíny vo Viedni

13. aug 2023

Ahojte😊, je tu prosím vás niekto, kto študuje/študoval medicínu vo Viedni, príp. vaše deti? Syn bude druhák na gymnáziu a zvažuje, že by šiel do Viedne na medicínu. Čo sa týka nemčiny, učí sa ju zatiaľ len v škole, úroveň B1… Myslíte si, že je reálne to dobehnúť aj po jazykovej stránke? Ďakujem.

mamina7070
13. aug 2023

urcite potrebuje uroven C1 inak nema velmi sancu zvladat prijimacky a studium ktore je narocne i v materinskom jazyku

autor
13. aug 2023

@mamina7070 C1? Mne sa zdá, že stačí B2..

zuzana76
13. aug 2023

@autor nemám síce skúsenosť, ale podľa mňa tiež potrebuje mať znalosti na úrovni C1, asi nemusí mať cwrtifikat, to si treba zistiť na študijnom oddelení danej fakulty, ale podľa mňa bez adekvátnej jazykovej úrovne nie je možné štúdium a to podľa mňa úroveň B 2 nie je, určite veľa veľa hodín nemčiny treba dovtedy

mamina7070
13. aug 2023

potrebujes mat oficialny certifikat a B2 je malo ved nech syn studuje a uci sa a ty mozes setrit na naklady
si uvedom ze tam vude odborne studium predmetov v cudzom jazyku plus v latincine a este aj anglictina je povinna

drake122
13. aug 2023

Najprv nech uvažuje, či by medicínu v rodnom jazyku dal. Druhák na strednej ešte veľmi netuší, čo ho čaká.

simsalabim
13. aug 2023

Treba C1, synovec studoval, sice nie medicinu, ale pravidla su podla mna rovnake.

patus_2
13. aug 2023

Na konkrétnej univerzite si zisti, akú úroveň musí mať a aké certifikáty potrebuje. A síce mimo tému, ale prečo do Viedne? Štúdium je náročné aj v materinskom jazyku, neuvažuje o štúdiu na Slovensku, prípadne v ČR?

autor
13. aug 2023

Tak tá C1 za tri roky zo školskej B1 vyzerá celkom nereálne… ale ďakujem za rady.

@patus_2 Láka ho už len krajina ako taká, je tam iný spôsob výučby, kombinovaná predklinická s klinickou a, samozrejme, vyššia úroveň aj ako v ČR.. to asi najviac.

mamina7070
13. aug 2023

asi nemas spravne informacie ale uroven v CR je vyssia ako v Rakusku ak sa bavime o studiu mediciny

hlavne ako je na tom s chemiou a vy s financiami a samozrejme ta nemcina (odborna)

autor
13. aug 2023

@mamina7070 Čím je úroveň v ČR vyššia? Pretože čo čítam, tak všade, že pokým je možnosť mimo SR/ČR, aj keď „len” do susedného Rakúska, tak nech mladí ani neváhajú… a to tvrdia práve absolventi samotných škôl aj v ČR…
Syn je nadaný, idú mu prírodné vedy, z matematiky chodí aj na olympiády, s ostatnými predmetmi zatiaľ problém nemal, práve naopak. A financie problém nie sú.

vroni
13. aug 2023

@mamina7070, zle informácie máš ty. Práve medicína je vo Viedni na špičkovej úrovni, ostatné fakulty také celkom špičkové nie sú.
@autorka, ale tiež je na medicínu šialený natresk a zabijacke prijímačky. Takže B2 celkom určite stačiť nebude. Zato bude treba aj odbornú terminológiu v biológii, fyzike a chémii... Podľa mňa by musel už teraz začať veľmi intenzívne makať na jazyku, aby to dal. Ale mozne to určite je.

basulaak
13. aug 2023

Som z bilingvalneho nemeckeho gympla a viacero spoluziakov slo na uni vo W. A z toho co som pocula od nich (mame vsetcia rakusku maturitu) boli jazykovo slabsi oproti domacim a museli dobiehat nejake roky kym sa s porozumenim a vyjadrovanim dostali na domacu uroven, to sme mali pritom fest dobru nemcinu a narocnu. Takze je to na zvazeni. Skusit moze. Mam tam vystudovanych spoluziakov ako na medicine, tak na WU aj na technickej.

vroni
13. aug 2023

@mamina7070, kukla som to štúdium medicíny, medicínska fakulta vo Viedni je v svetovom rebríčku na mieste 66, Karlova v Prahe na 428 a Masarycka na 1789. Takže dosť ťažko bude výučba na vyššej úrovni.

mia_von_prag
13. aug 2023

Na stránkach Medizinische Universität Wien su podmienky pre cudzincov C1 nemčina a treba doložiť aj certifikat (nie starší ako 3 roky)

vilma7
14. aug 2023

Ak.nie sú financie problém, nájsť špičkového učiteľa nemčiny a potom bude o dva roky aj na C2, nielen C1.