Štúdium medicíny po 30ke

slovenka753
29. okt 2022

Ahojte, je tu niekto kto sa odhodlal na tento krok po 30ke? Jednu VS už mám vyštudovanú, pracujem v odbore ale nejako ma to nenapĺňa. Deti zatiaľ nemám. Rozmýšľam ze by som skúsila aspoň prijímačky. Mam dobru pamäť, som zvyknutá aj na kvantum učiva - ale čo je kvantum na medicíne? Koľko strán na jednu skúšku? Koľko skúšok za semester?

marianarem
29. okt 2022

@slovenka753 Ja mam kamarata, u ktoreho bola medicina az tretia VS 🙂 Skoncil ju, ked mal 40 alebo 41. On chcel velmi chodit na misie, aj chodil a tam zistil, ze lekarske vzdelanie by sa mu zislo. Tak.si ho spravil, zvladol to a teraz pomaha na Ukrajine.

martinmmartin
29. okt 2022

Aku mas VS vystudovanu? Medicina nieje o schopnosti sa nieco naucit a potom to vediet zopakovat. Uz len ta otazka ze kolko stran na jednu skusku mi nahana zimomriavky....

slovenka753
autor
29. okt 2022

@martinmmartin prečo zimomriavky? Vždy sme skúšky odratavali podľa počtu strán. 😅 Je predsa rozdiel 500 a 1000. Logické myslenie mam, chémia na stredoškolskej úrovni mi išla, ale bolo by ju treba oprášiť. Skončila som právo.

aniss257
29. okt 2022

@slovenka753 moja sesternica chodí na medicínu a musím povedať, že keď má niejaku ťažšiu skusku tak aj mesiac sa nanu učí a to tak, že pomaly nevytiahne ani päty z domu. Ale ak máš velke odhodlanie a snahu tak určite do toho chod.

nwnw
29. okt 2022

@slovenka753 nenechaj sa odradit nicim. Za pokus nic nedas aspon s tymi prijimackami. Kamaratka vystudovala v zahranici technicku uni po 30 a slobodna matka 😍. Normalne chodila s dietatom v kociari na prednasky. Ked mali praktika, tak jej prisla mamina pomoct s detmi..
Drzim palce.

yoxinka
29. okt 2022

@slovenka753
No, len ono musíš rátať 5rokov denného štúdia všeobecného lekárstva a potom ešte pár rokov atestácia. Ak máš na to čas, nemáš deti (ja som sa popri deťoch ani jazyk nedokázala učiť, nie ešte medicínu študovať), viete toto obdobie ako rodina finančne pokryť, ak nejakú máš, alebo aj keď si sama, treba mať z čoho žiť tie roky, tak sa na to daj. Na výške som mala dve veľmi dobré kamošky medičku a farmaceutku … čo tie osoby dávali, to bolo nad môj pochop a to celý ich život bolo len učenie, iné starosti nemali.

aimee77
29. okt 2022

@slovenka753 Som Dr.Preco nie..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oskorusa
29. okt 2022

@slovenka753 pokiaľ máš našetrené na 6 rokov dopredu, smelo do toho. Nerátaj, že počas štúdia budeš môcť normálne pracovať, možno nejaká brigáda občas, alebo keď spravíš všetky skúšky v predtermíne, tak sa dá pracovať počas skúškového a kým nie je letná prax, tak aj v lete. Od 4.ročníka je to v podstate práca na plný úväzok, ale bez platu. Myslím, že za ďalšiu vysokú školu sa platí a niekde sa platí aj za letnú prax. Tým len chcem povedať, že naučiť sa je najmenej z toho celého. Lekárov však potrebujeme. Držím palce.

89michaela89
29. okt 2022

@slovenka753 mozno na inych VS sa skuska meria poctom stram ale urcite nie na medicine…ucila som sa kolko som zvladala a z viacerych zdrojov

yoxinka
29. okt 2022

@slovenka753
Ešte k tým stranám ti napíšem … spomínaš logické myslenie a chémiu. A čo biológia? Z anatómie mal panický atak každý medik 😂. A veľmi podstatná vec, kus treba mať na to aj povahu. Ako budeš zvládať krv, pitvy, operácie, pôrody … si s takými vecami v pohode? Kamošku som stretla raz na intráku, že musí sa ísť prezuť, ja na ňu kukám, že prečo … a ona že, ále, mám mokré boty od plodovej vody 😂🤪. A legendárna je jej hláška keď sme boli spolu von a kamoš na ňu kydol pivo, začal sa ospravedľnovať a ona len kývla rukou “ja som bola ovracaná, ošťatá, mala som na sebe krv, mozog, hovno, plodovú vodu, myslíš, že ma nejaké pivo rozladí?” 😂😂😂.

89michaela89
29. okt 2022

@slovenka753 je to 6 rocne denne studium, ktore si podla mna vyzdaduje cely tvoj cas…ja som skoncila po 6 rokoch sle mala som spoluziakov, ktorym sa studium natiahlo…dalsia vec je,ze ked skoncis si nestestovany lekar, atestacia trva vacsinou 5-6rokov rokov, ja ju napr este stale nemam a to som skoncila pred 8 rokmi nakolko sa mi to prerusilo materskou …do doby atestacie budes mat pokial budes robit v statnej nemocnici len tabulkovy plat, ktory je maly…nechcem ta odrazdat, len ti pisem aka je realita

slovenka753
autor
29. okt 2022

No asi skôr dostanem odpovede na moje otázky naštudovanim si osnou ako tu. Tak nič ženy... Ak by sa predsa len našiel niekto kto išiel študovať po 30ke prosím napíš mi súkromnú správu.

Áno financovanie mam vyriešené. Ano viem ze platí dokonca viem aj koľko. A áno telesne tekutiny mi nerobia problém.

Dakujem.

yoxinka
29. okt 2022

@slovenka753
Ale čo sa urážaš? Veď ti tu bolo normálne napísané, čo to bude vyžadovať a koľko to bude trvať a že keď si s tým v pohode, tak choď do toho 🤷‍♀️.

89michaela89
29. okt 2022

@slovenka753 ak este mozem, denno denne budes travit cas s ludmi, ktori skoncili strednu, niekedy aj do vecera, a urcite je to ine ako na inych VS, kde je menej praktickej vyucby…ja osobne si to uz po tridsiatke neviem predstavit, ale toto je len moje subjektivne vnimanie a nie je to urcite rozhodujuci dovod, ak by si to naozaj chcela…v rocniku som neregistrovala nikoho, kto by bol starsi..o nieco starsich mas medzi zahranicnymi napr z izraela, ale oni su specialna kategoria,kedze si cele studium platia

palicka
29. okt 2022

@yoxinka a to sa kamoska neprežívali a neprezliekali na cviká?

palicka
29. okt 2022

@slovenka753 chod do toho. Nemáš záväzky, pokial to máš v hlave nastavené tak, že toto ta bude napĺňať, vyskúšaj. Čo ta to bude stať? 50€ za prihlášku? A to, že posedíš nás knihami do prijímačiek- aspoň sa dozvieš niečo nové, rozšíriš si obzor…nemáš čo stratiť! Ja by sim si ale na doučovanie aspoň rok dopredu niekoho našla, myslím, že Martin je špecifický, oni robia svoje kurzy a je známe, že bez absolvovania sa nedostaneš… nie kvôli korupcii, ale testovanie majú nastavené inak, na kurzoch to preberajú s potencionálnymi uchádzačmi. Drzim palce!

yoxinka
29. okt 2022

@89michaela89
Ja som študovala úplne iný odbor, ale mala som 42 ročnú spolužiačku. Mala deti na strednej, muža, ktorý parádne zarábal a podporoval ju. Chodila s nami na denné štúdium a mohla nám byť mama pomaly, ale úplne zapadla do partie. Bola veľmi v pohode, nemudrovala, vystresovaná bola to všetkého ako my, ona úplne zapadla. Keď sme vyvádzali sprostosti, tvárila sa, že nič nevidí 🤪 … Takže, dá sa, ale treba byť na to taký človek. Mňa by to s 20+ ročnými celé dni v škole nebavilo 🤷‍♀️.

yoxinka
29. okt 2022

@palicka
Ale hej, prezliekali. Toto bola nejaká špeci situácia, tam sa toho stalo viac vecí v ten deň, bola okolo toho celkom sága, ja už si to presne nepamätám, bolo to pred 15rokmi, ale tie topánky dodnes spomenieme.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
29. okt 2022

Pitvanie mrtvol a anatomia su podla mba tie zaujimavejsie aspekty studia mediciny. Membranove potencialy, medzibunkova komunikacia, imunologia, expresie genov, teratologia , fyzikalna chemia, medicinska statistika su chutovky na ktorych sa lieta a tam ti nepomoze sa nieco ucit na spamat, skor ta to uplne diskvalifikuje.

drake122
29. okt 2022

Ak to rátaš v počte strán knihy na skúšku tak tam ani nechoď.🤣

aeruginosa
29. okt 2022

@chiaraaaa Mozem vediet, odkial mas informacie, ze vacsina studium nedokonci a bud im preskoci, alebo zostanu na antidepresivach?

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slovenka753
autor
29. okt 2022

@chiaraaaa no neviem. Mali sme v ročníku na SŠ 10 co vyštudovali medinu. Prijímačky na prvýkrát. Všetci dokončili. Žiadne extra stresy nemali (na vravím ze nemali žiadne ale nič mimo bežného stresu zo skúšok). Nevravím ze to nie je ťažká škola, ale mam pocit ze najmä slabší študenti to štúdium demonizuju.

aeruginosa
29. okt 2022

@chiaraaaa Pre mna to teda celkom novinka je, pretoze medicinu sama studujem a u nas rocne neskonci tak cca do 1/3 z celkoveho poctu studentov, co rozhodne nie je vacsina… A aj to s tymi antidepresivami a prepnutim si riadne prehnala. Nehovorim, su aj taki, ale urcite to nie je vacsina, preboha. Najprv si zisti relevantne informacie a nesir bludy aspon.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovenka753
autor
29. okt 2022

@bilberryday hladám niekoho kto sa na takéto štúdium odhodlal...

maranta_leuconeura
29. okt 2022

Priprav sa, ze nebudes mat ziadny volny cas. Potrebujes nie len niekoho, kto ta bude financovat, ale aj niekoho, kto ti bude varit, prat a upratovat, lebo popri medicine to asi nezvladnes. Po 30ke uz mozog starne a tazsie sa uci, budes to mat teda narocnejsie ako spoluziaci. Ak si bola na prave zvyknuta na pocet stran, tu sa priprav na pocet 1000 stranovych knih. Nikto sa nedokaze naucit/precitat na skusku vsetko, ale je to tak naschval, aby si si dokazala za obmedzeny cas nastudovat to podstatne. Pretoze aj v praxi sa budes musiet rozhodovat na zaklade obmedzenych informacii a rychlo. Ak si myslis, ze to das ako pravo biflovanim, tak to vobec, kazdy predmet sa prepaja na iny (a skusajuci si to radi overuju, ak nevies v tretom rocniku nieco z anatomie z prveho, to je koniec) a ak tomu nerozumies, len nieco recitujes, poletis. Skoncis aj s atestaciou po 40ke. Ak do toho chces ist, odporucam ti CR, tam je to aspon trochu zreformovane a ucis sa a na praxi vidis celosvetovo aktualne veci.

laurita285
29. okt 2022

Kamarátka sa v Ostrave učí na jednu skúšku z 2 osemsto stranových knižiek, väčšinou sa na jednu skúšku pripravuje 3 týždne a býva tých skúšok cca 6 za semester.

Hlavne sa treba učiť na prijímačky kedže napríklad do takého Martina sa reálne dostane len pár študákov, dobrá polovica je "dohodnutých" a vyberajú si testy z inej kôpky 😂