Štúdium medicíny, keď mám depresie a úzkosti

20. sep 2023

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či tu je niekto, kto má skusenosť so štúdiom medicíny a jeho zvládaním pri týchto diagnózach a užívaní antidepresív. Prípadne vie niekto poradiť, či sa pri takomto náročnom a stresujúcom štúdiu vie zdravotný stav pri týchto diagnózach zhoršiť? Je v tomto prípade reálne školu dokončiť? Ďakujem za každu radu, skúsenosť.

sara07
20. sep 2023

za mna s touto dg by si ani nemala byt lekárom , teraz je napr na denniku N popisuje lekárka čo za svinstvo je neurol , svoje skusenosti , je to horšie ako závislost na alkohole
budeš mat zlý den alebo tažší stav, vyššiu dávku liekov zle určíš dg a niekomu zničíš život tým alebo dietatu , ano ty to dieta už nemusíš nikdy vidiet ale ten rodič sa nan musi divat , žit s ním cely život

nikolca
20. sep 2023

Podla mňa tiež nie určite nie s takouto psychikou určite ani študium nezvladneš

zuzana76
20. sep 2023

Pozri si ten odkaz, to je študentka medicíny, ma Crohnovu chorobu, bola dosť chora, operácie a zvládla to, depresia závisí aj na stave: ľahká? Ťažká? Ako zvládaš bežný zivot?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eliska13
20. sep 2023

@sara07 ale, keď lekári berú lieky to je v poriadku?🤔

lucia147852
20. sep 2023

Kamaratka bola hospitalizovaná s depresiou tuším v 3 ročníku na medicíne. Zvladla to nakoniec ale bolo to náročné. Je to velmi ťažké štúdium a veľké nároky

ahyt
20. sep 2023

Absolutne NE.Studium je neskutecne narocne,jsem Dr,takze vlastni zkusenost,6 let uceni,na 1 zkousku i 3000stran,naucit se doslova,napr.farmakologie,to je jako se naucit telefonni seznam zpameti.Dokud jsem sama nestudovala,neverila jsem,vzdyt ja to prece zvladnu.A pro cloveka i jen se slabsi psychikou nerealne.Nikdy jsem nemela deprese,vzdycky jsem byla optimistka a nyni- jsem i ja na antidepresivech.Narocne studium a jeste mnohem narocnejsi lekarska praxe.

hladamematku
20. sep 2023

na toto nie je spravna odpoved, nikdy nevies co sa stane s tvojim organizmom, moze ta to naplnit, anspumpovat, zrealizujes sa, uzkosti skoncia...moze to byt cesta do pekla lebo studium akekolvek na solidnej skole je vzdy stres...ja som mala na vs velky stres lebo bola v zahranici, kazdy den prace, kazdy druhy den pisomky, denne precitat desiatky, stovky stran manzel na sk stihal chodit chlastat a na akcie....ak si to mozes dovolit skus...ja som v zivote za vystupovanie z komfortnej zony iba vdaka tomu som tam kde som, ale na druhej strane nejdem levovi rovno do tlamy, ak chapes....NITKO TI TU NEPORADI DOBRE, LEBO NIKTO TO NEBUDE VEDIET

hladamematku
20. sep 2023

@sara07 AHA a v inych diagnozach mozu byt dusevne chori ludia? nazor hodny minuleho storocia, upalme vsetkych z depresiou...ja som spnzala dvoch alebo troch lekarov na antidepreisvach, jeden bol tento tyzdne v tv, stale su to spickovi lekari...uzprosim vas nerobte z dusevnych chorob strasiakov....VZDELAVAJTE SA

anavixy
20. sep 2023

Ano, da sa aj s takymi dg studovat aj vystudovat medicina. Otazne je ci sa da povolanie aj vykonavat. Poznam osobu kde to je problem a je to obrovska skoda. Premysli si to velmi dobre, aby sa ti tak narocne studium naozaj oplatilo. My nepozname tvoj stav, porad sa s lekarom, s rodinou…

kornelies
20. sep 2023

@sara07 Preco by nemohla byt lekarkou? Nemusi pracovat s pacientami, ale napriklad ako revizna lekarka v ZP popripade na hygiene.

kiki68
21. sep 2023

Urcite nevhodne studium, radsej si vezmi nieco ine studovat, ale nie taketo cosi. Mam dojem, ze ked sa to ofiko prevali, tak to ani nebudes moct dalej studovat. Aspon viem, ze na zdravotnej skole je to prekazka v prijati vobec na studium. Medicina je tazka a vzdy to bude velky stresor. Mozno niekde genetiku a byt v labaku, alebo bio inzinierstvo. To je tiez labak/ kancelaria.

zofizulka
21. sep 2023

Porad sa s rodičmi, psychológom/psychiatrom, oni poznajú lepšie tvoj stav, osobnost, diagnózu... ponúknu ti na to objektívnejší pohľad. Štúdium ako také ak ťa to zaujíma a naozaj baví, nemusí byť až také náročné, ale skúšky zatlačia na psychiku každému, tam je ten psychický tlak veľmi veľký. Ale to bude na každej VŠ počas skúšok... niektorí ľudia aj bez diagnóz to nezvládnu... Na druhej strane však si myslím, že človek sa musí naučiť žiť aj s týmito diagnózami, alebo to aspoň skúsiť. Mám kamošku učiteľku na gympli, má depresiu a napriek tomu je úžasná učiteľka. Ďalšia je napríklad úžasná masérka. Ak aj sa nerozhodnes nakoniec pre tu medicínu, je kopec odborov, kde môžeš urobiť veľa užitočného pre druhých. A možno ťa práve to trochu.z.tej depresie vytiahne.

simca06022011
21. sep 2023

Nie len štúdium ale ani práca lekára podľa mňa nie je vhodná pre teba.

sara07
22. sep 2023

@eliska13 je to iné a je snád rozdiel brat neurol a nurofen

sara07
22. sep 2023

@hladamematku ked ti spacká zlou diagnostikou dieta potom si pokecáme, dobre , ja v tom rozdiel vidím , samozrejem že každy ma lahšie obdobie aj tažšie u lekara je o to horšie že vie v čom môže "plávat" myslí si že to má pod kontrolou no nemá teda časom určite nie
ked niekto zle upečie chleba ide max do koša , a najhoršie ked sa pomyli lekár nik ti to nikde nepotvrdí nenapíše max povzdychne, žiadna zodpovednost žiadna odškodné aby si mohla zaplatit následné iné terapie aby sa z toho človek dostal , ked lekar zle dianostiku odskáče si to pacient
ja ked urobím chybu v práci, si ju zaplatím aj sa ospravedlnim od lekarov sa nečaka vôbec nič pretože je ich malo a robí sa tu klut božstva namerny

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sara07
22. sep 2023

@hladamematku mne nevadí depresia tu mávame predsa každy
mne vadí uživania antidepresív ,právaže som čítala pár článkov od lekárov na denniku N kde to rozoberaju čo spôsobuje dlhdobé uživanie, na akej báze sú atd a uprimene radšej som mala len základné znalosti , tiež tam píše lekárka ktorá sa liečila zo závislosti od neurolu - citujem cez januar vysadila reálne začal vnimať a rozmyšlat cez oktorber

sara07
22. sep 2023

@kittykat22 príklad nevrthavaj z kontextu
sú predsa aj iné profesie kde môže pracovat a liečit sa a uživat antidperesiva
ked sa ty zveríš takému lekarovi do ruk prosim ja ti nebraním , u lekára mám problém keby bol napr fotograf, ale uradnik atd nemám problém

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sara07
22. sep 2023
sara07
22. sep 2023
zuzana76
22. sep 2023

@sara07 si na omyle, depresiu nemava kazdy. Praveze clovek, co uziva lieky by mal byt na tom viac menej ako clovek zdravy. Praveze clovek, ktorý depresiu ma, ale nevyhlada lekara, moze byt "nebezpecny" - davam do uvodzoviek, lebo tito ludia su zvacsa nebezpecní sami pre seba. Ty ani nemusis vediet, ze dotycny ma depresiu.

zuzana76
22. sep 2023

@sara07 ani nevies, ktory lekar sa lieci. Ak to nie je naozaj velmi tazka depresia, ani to nezistis.

sara07
23. sep 2023

@zuzana76 práveže to nezistíš , lekár si myslí že to má pod kontrolou, predpíše si sám lieky alebo na pacienta, prehliadne niečo a doplatíš pacient na to hlavne

zuzana76
23. sep 2023

@sara07 napísala som to iste, že to nezistis, či sa nejaký lekár lieči na psychiatrickú diagnózu