Štúdium medicíny bez podpory. Zvládnem to?

28. nov 2023

Medicína je moja srdcovka už od detstva. Chcela by som to skúsiť ale bez podpory neviem ako to zvládnem. Ako riešiť ak nemám podporu? Pracovať pri medicíne neviem, rodina ma psychicky ani finančne nepodporuje. Môžem žiadať sociálne štipendium ale nemusia mi ho schváliť. Čo ešte?

melanta
28. nov 2023

Môžeš žiadať prostredníctvom súdu k výživné. Pokým študuješ denné štúdium, čo medicína je, vyživovacia povinnosť tvojich rodičov trvá až do konca štúdia. Čiže súd stanoví rodičom výživné adekvátne tvojim potrebám a ich zárobku. Iná možnosť asi nie je. Možno nájsť si nejakú prácu, ktorú zvládneš popri škole. Napríklad online doučovanie. Mrzí ma, že nemáš podporu rodiny. Držím ti palce aby si to zvládla.

sss777
28. nov 2023

Ahoj. Ja som tiež nemala finančnú podporu, ale pracovala som počas celého štúdia. V šiestom ročníku to bolo trochu zložitejšie, ale inak sa to dalo zvládnuť.
Veľmi držím palce, medicína je nádherná. Štúdium síce nie je ľahké, ale stojí to za to.

mamina7070
28. nov 2023

treba si vybavit vyzivne od oboch rodicov ak nie tak nahradne vyzivne plus pridavky oslovit skolu ohladom stipendia oslovit nadacie pracovat cez leto v zahranici

autor
28. nov 2023

Uvažujem vybaviť si internát, ktorý je lacnejší než cestovanie. Štipendium, využijem možnosť žiadať výživné (aj keď mi je ľúto ťahať rodičov po súdoch) a možno zvládnem brigádu popritom. Pred školou si ešte zarobiť čo najviac aby som mala rezervu

matkahelka
28. nov 2023

rodicia pracuju? kolkych mas surodencov? pretoze socialne stipendium zavisi od prijmu rodiny- posudzovane su vsetky osoby zijuce v spolocnej domacnosti.to, ze ty uvedies, ze ti rodicia nedavaju financie, zial nestaci. jedinu cestu vidim ako bolo vyssie spomenute, sudom ziadat vyzivne od rodicov. ak to bude velmi nizke, vtedy ti schvalia socialne stipendium. a mozno nejaku brigadu. i ked neviem, popri medicine si to celkom predstavit neviem. drzim ti silno prsty!

marci77
28. nov 2023

a v ktorom meste planujes studovat? v Bratislave? ak ano, bude vela prilezitosti na brigady, aj ked neviem, ci budes stihat popri skole....ale mozno nejake cez vikend

pripadne cez leto ist do zahranicia, zarobit si tam nejake peniazky a potom z nich zit cez skolsky rok
okrem toho toho, co radia dievcata vyssie

a socialne stipendium, to sa myslim posudzuje podla prijmu rodicov, treba ist na studijne oddelenie sa informovat

velmi drzim palce🍀

nin12345
28. nov 2023

No to je tazke hlavne v prvych dvoch rocnikoch by som uplne neratala s tym ze budes mat moznost brigadovat tam je toho naozaj vela.. intraky v BA su teraz tiez dost drahe a aj strava intrakova uz stoji takmer 6€/obed. Cize ak mas este cas skus si nasetrit dopredu aspon daco na ten prvy rocnik a potom uz ked tak hladat brigadu na par hodin tyzdenne. Ak je to BA nemusis sa bat tam je kopu brigad na kazdom rohu a dobre zaplatene!

kacena4
28. nov 2023

rodičia sú povinny sa o teba starať ak študujes na dennom studiu, dostavaju napr. na teba aj rodinne pridavky... takze dohodnut sa s nimi na nejakej pausalnej sume ak nebudu suhlasit tak im oznam ze budes ziadat cez sud drzim palceky nadsenych lekarov potrebujeme

martul
28. nov 2023

Ako ďaleko od školy bývaš? Budeš mať vôbec nárok na internát? Takisto pozri to štipendium to závisí od príjmu rodičov, či má na to nárok.
Inak ja toto nepochopím, že ťa nepodporia, ja by som si aj ruky nohy zodrala aby moje dieťa mohlo študovať a dupľom medicínu. Moja dcéra študuje ,, len " slovenčinu a dejepis ale som jej povedala že čo treba zaplatím spravím, len nech mi povie. A keď chce brigádovať ok, nech si sporí alebo za svoje nech si kúpi čačky.
Držím ti veľmi palce.

vkatush
28. nov 2023

Kamarátka, už teraz lekárka, počas štúdia mala niekedy naraz aj 3 brigády. Proste pokiaľ chcela jednak žiť (nájom, strava, základné potreby), ale aj si trochu užiť život (dosť cestovala a plus chodila na lekárske konferencie už počas štúdia, ktoré si tiež platila), tak sa musela zaťať.

Záleží, aký si typ človeka, čo všetko zvládneš. Zvládnuť sa to dá, ak človek chce a vie.
A štipko sociálne, ak sú doma zlé pomery. Poriešiť minimálne rodinné prídavky s rodičmi. A ak budeš veľmi šikovná, tak môžeš dostať aj prospechové štipko, ale to sa musíš fakt dobre učiť.

mimirka32
28. nov 2023

U nas v praci brigaduje chalan co studuje medicinu, takze myslim, ze sa to zvladnut da. Mozes si najst brigadu, kde sa da robit aj online. A cez prazdniny odrobis viac hodin a usetris nieco. Tiez mas moznost poziadat o socialne stipendium, ak rodicia nezarabaju dost.

mimi3008
28. nov 2023

No, necitala som vsetky komentare, medicinu mam za sebou. Nespoliehaj sa na to, ze budes moct pracovat cely cas, aby ta to uzivilo. Prilezitostna brigada na prilepsenie sa da. A k tomu vyzivnemu...kolko mas rokov? Si teraz rovno po strednej? Lebo zda sa mi, ze to vyzivne je do 26, rokov, ci nie?

autor
28. nov 2023

@mimi3008 áno výživné je do 26. 22 budem mať keď začnem študovať. Celé štúdium mi to nepokryje ale aspoň pár rokov

aeruginosa
28. nov 2023

Mam spoluziacku v rovnakej situacii. Riesi to tak, ze po kazdom semestri ide pracovat na mesiac do zahranicia. Zarobit si zarobi, ale podpisalo sa to na kvalite jej studia - dvakraj jej hrozilo, ze vyleti, skusky robi LTT, stale nieco prenasa, no a teraz na klinike tie zanedbane vedomosti vidno velmi a ma co robit, aby to dohnala, …

trema
28. nov 2023

Vyzivne nie je do 26, ale do doby, kym sa o seba nevies postarat

ziarifka
28. nov 2023

Mne sa ako vysokoškoláčke podarilo ubytovať na stredoškolskom internáte, kde boli so mnou na izbe konzervatoristky. Tie dievčatá odchádzali ráno o 7:00, prichádzali o 20:00 a o 22:00 už bola večierka, ticho a tma na izbe. Vyspala som sa a celý deň som mala kľud na učenie. Platila som tak tretinu z toho, čo vysokoškoláci.