Štúdium medicíny

2xmama
9. nov 2021

Dobry vecer, nemate prosim niekto doma studenta mediciny? Dcera sa pripravuje na prijimacie konanie a chytila ju panika, ze nezvladne studium, uplne si prestala verit, mali besedu so studentkou z Ciech a dost ju odradila,vraj to mnohi vzdaju a skolu nezvladaju, zdravotne kolabuju.... Dcera patri medzi najlepsie studentky, bavi ju biologia a chemia, vzdy chcela ist tymto smerom a dnes ju uplne opustilo odhodlanie. Ako to zvladaju Vasi studenti?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
9. nov 2021

viem len sprostredkovane od synovho kamaráta, ktorý to dosť nezvládal...nakoniec to skončil, len dokonca musel opakovať jeden ročník myslím že štvrtý...
Bratrancov syn to neskončil, školu nezvládol - Hradec Králové...
susedka študovala v MT a v druhom ročníku dokonca mala aj bábo... niekto je šikovnejší, niekto menej...

kiki68
9. nov 2021

@2xmama moj chlap ma medinu vo Wien a v poho to zmakol. Poznam kopec ludi co to zmakli bez problemov. Tazky je prvy a druhy rocnik a potom vydrzat tu prax. Vo Viedni to maju tak, ze ich hned davaju co najskor na prax do nemocky. Ale nejake zle to neni. Nie kazdy je na to stavany, ale da sa v tom najst cesta. Moj chlap pracuje s datami a nie s ludmi. Ani si ho neviem predstavit s nejakymi ludmi, jemu bolo vzdy naj v labaku a kancli.

bennn
10. nov 2021

ked ma rada chemiu a biologiu tak by medicinu mala skúsiť ak to teda chce... že sa rozpravala s niekym staršim to je jasne, ved všade to niektori nezvladnu. A na medicine je to vazne učenie a naozaj ťažké, ved aj je to važne povolanie potom... ale tych ktorych nezobrali na medicinu, vacsinou isli na odbor biologie, alebo biochemie a podobnych. Ale ved nech skusi. Kludne ju mozu nezobrat, a moze skusiť aj o rok ešte raz. Ked neuspeje, tak dostuduje tam snáď kde sa zatial prihlasi a bude chodiť.

hindakus
10. nov 2021

@2xmama ak to nemá daleko (najlepšie sa učí doma, len nesmie strávit 6 h vo vlaku kazdy piatok a nedelu) a nebude musiet brigadovat, urcite to zvládne

zafir01
10. nov 2021

@2xmama kamarátka sa tento rok dostala na medicínu do MT. Šla z "obyčajnej" zdravotnej asistentky. Popri skole sa jej život nezastavil, každý týždeň chodí na turistiky, doma pomáha s prácami okolo domu. Chodí síce Len prvé 3 mesiace, no zatiaľ si chváli.

Zrejme menšie vyhorenie u tvojej dcéry. Chvíľku nech si dá oddych a prestane sa tak sústrediť na ten jediný cieľ. Trochu rozptýlenie.
A potom na sportify sú podcasty od študentov a čerstvých absolventov vola sa " medicast" celkom zaujímavé, poučné, či aj motivačné počúvanie.

alexandra2468
10. nov 2021

@2xmama moj brat vcera statnicoval z chirurgie, ako najlepsi zo skupiny.

mircalla
10. nov 2021

Ja pri tomto, co sa tu deje - neockovani dezolati konciaci v nemocniciach napadaju lekarov, ktori sa im snazia zachranit zivot by som sla radsej studovat do zahranicia a aj tam rovno ostala. Tato krajina uz nema ziadnu buducnost. Mimo temy, ale hlavne nech ju nestuduje a nerobi u nas

alexandra2468
10. nov 2021

@2xmama A teda nie je to taky “kockáč” s dioptriami bez kamaratov, alebo nejaky super mudry chalan s foto pamatou. Normalne ma frajerku, ma brigadu, chodi von. Samozrejme je to tazsia skola nez ine, na skusky sa uci podstatne viac a dlhsie ako som sa napriklad ucila ja (chemicky inzinier).

0adka0
10. nov 2021

Tak to musela byť skvelá beseda, ak namiesto priblíženia štúdia a poslania byť lekárom im nahovorila, že to študenti nezvládajú a zdravotne kolabujú. Byť na mieste pedagogického dozoru, tak zasiahnem. Samej sa mi nepáči, ako sa hlavne na gymnáziách stavajú niektoré VŠ na piedestál a učitelia ich strašia už dopredu, aké to budú mať ťažké a koľko ich školu nedokončí alebo neurobí prijímačky. Chápem, že ich asi chcú motivovať, ale predsa je to ich vlastné rozhodnutie kam chcú vo svojom živote smerovať a nikto na nich už nebude mať dosah a už určite nie nejaká študentka z Čiech, ktorú videli raz. Dcéra má z toho teraz zbytočný stres, ktorý jej vôbec nepomáha. Ja by som jej na Vašom mieste vysvetlila, že každý človek je iný študijný typ a inak školu zvláda a štúdium je to náročné, ale netreba okolo neho umelo vytvárať ešte väčší strach.

lindous
10. nov 2021

Z každej normálnej vysokej školy niekto v priebehu prvého ročníka odíde, lebo zistí, že ho to nebaví/nie je to pre neho/je to náročné.. Poznám 3 študentky medicíny (BA a Brno) a áno chce to veľa sebazaprenia, chce to disciplínu, je to náročné, je to stresujúce a aj si poplačú cez skúškové..
Ale ak je človek slabšej povahy a zle zvláda stres, tak toto isté bude mať aj na technike, aj na prírodných vedách aj na každej VŠ, ktorá nemá titul "električková"... Všetky moje kamarátky medičky však majú jednu spoločnú vec - bol to ich sen odkedy ich poznám (prvý ročník na SŠ), je to pre nich poslaním a neodradilo by ich nič...ak má dcéra pochybnosti a nie je 100% presvedčená o medicíne, tak s chémiou a biológiou je tu aj mnoho iných možností, ktoré by ju mohli zaujať, skúste aspoň popozerať 😊

mircalla
10. nov 2021

@lindous Presne toto som chcela napisat, zavisi to aj od psychickej odolnosti a odolnosti voci stresu.

Ja sa inak hlboko sklanam pred vsetkymi, ktori sa na to dali. Klobuk dole, skutocne.

2xmama
autor
10. nov 2021

Veľmi pekne Vám ďakujem, snáď to bolo len "preťažením systému" u dcéry, v novembri sa prihlasuje na prípravy na prijímacie konanie, v zálohe má logopédiu alebo pedagogickú fakultu, uvidíme, ako sa nakoniec sa rozhodne. Všetkým Vám prajem veľa zdravia a hlavne úspešné ukončenie štúdia.

kiki68
10. nov 2021

@2xmama este co tak bioinzinierstvo? Je to velmi dobre platene, clovek je vo vyskume a moze mat s kludom rodinu. Lebo tam sedite v kancli od 9-17:00 a ziadne nocne a vikendy.

bambulka_1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz