Štúdium matematiky

mukel
10. máj 2021

Ahojte.

Chcem sa spytat, ci tu su nejake ucitelky matematiky? Rad by som zacal studovat matematiku vo svojom volnom case od upnej nuly. Predpokladajme, ze nemam ziadne matematicke znalosti. (Mam maturitu z matematiky a chodil som na gymnázium...)

Chcem si matematiku nastudovat tak povediac od zakladnej skoly. Ake ucebnice by ste mi odporucili? Ucebnice pre zakladnu, strednu a vysoku skolu z matematiky. Myslim si, ze mam v matematike medzery a rad by som ich uplne zaplnil, preto chcem matematiku nastudovat samostudiom od uplnych zakladov.

Odporucite nejake ucebnice, ktore su napisane jednoducho a umoznuju matematiku uplne pochopit? (ak to vobec ide)

dik

lllenuli
10. máj 2021

Ja som študentka učiteľstva matiky na VŠ...knihy, kde by bolo obsiahnute všetko ti poradiť neviem, ale odporúčam stránku Isibalo....sú tam vysvetlené matematické problémy od ZŠ až po VŠ 🙂

lindous
10. máj 2021

S maturitou z matematiky na gymnáziu si myslím, že vyhľadávať základoškolské učebnice je zbytočné, išla by som asi podľa knižky Zmaturuj z matematiky, ktorá je taký príjemný prehľad stredoškolského učiva, ktorého sa môžeš držať ako osnovy a podrobnosti už si vyhľadať na YT (maTYkár, Isibalo alebo veľa iných zahraničných kanálov), kde ti to niekto aj vysvetlí, lebo matika je na "čítanie" podľa mňa ťažká a teda hlavné je si nájsť a počítať veľa veľa veľa príkladov, aby sa ti to dostalo "do ruky" 🙂

ivka225
11. máj 2021

Dievcata, nestracajte cas tymto clovekom. V skutocnosti sa uz asi 10 rokov iba na roznych forach vypytuje na literaturu ale nie je schopny do nicoho sa realne pustit. Tu je prehlad jeho prispevkov na jednom matematickom fore, ako ich spracoval kolega z tohoto fora:
////////////////////
Já jen abych si to ujasnil... Podívám se na historii tvých témat. Zatím jsi jich založil 29, z toho 28 se týká téhož. Namátkou:

2013 - "Chcel by som sa naučiť Matematickú analýzu od základov."

2014 - "Má zmysel ak si kúpim tieto (Feynmanovy) prednášky a začnem si ich čítať ak mám vo fyzike medzery?"

2014 - "nepoznate nejaku schopnu zbierku z matematickej analyzy"

2014 - "Existuje kniha, knihy, ktoré vysvetľujú od úplných základov celé poznanie matematiky?"

2015 - "FMFI UK alebo MUNI?"

2015 - "Ahojte, neviete niekto kde by sa dali nájsť prednášky z matematiky z MFF vo video podobe??"

2016 - "Rozhodujem sa nad studiom Informatiky na FI MUNI, FIT VUT v Brne, alebo CVUT FIT/FEL v Prahe"

2017 - "Stryko mi na studium matematiky odporucil ruske matematicke knihy, najlepsie od zakladnej skoly."

2017 - "Ahojte chysta sa niekto na CVUT FJFI tento rok? Mam tu nejakého spoluziaka?"

2018 - "Uvažujem nad tým, že pôjdem študovať na STU, FCHPT" "Išiel by som na Biotechnológiu, alebo CHI."

2019 - "Chcem sa naučiť celu chémiu, z dôvodu, že chcem ísť študovať biológiu."

2019 - "Uvažujem nad školou, so zameraním na Biológiu, prípadne učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov Biológia-Chémia."

2019 - "Chcem sa spýtať, či sa dá fyzika naučiť za 1 rok tak, aby som zvládol štúdium Biofyziky, ktoré sa bude konať na UPJŠ"

2019 - "Rád by som si podal znovu prihlášku, ale tentoraz už na informatiku" "Z informatiky som však nepopísaný list, takže toho veľa neviem."

2019 - "existuje/jú kniha/y, ktoré by mapovali celé poznanie o chémii?"

2019 - "Hľadám knihu o matematike, ktorá bude pojednávať o základoch matematiky (vysokoškolskej)"

2020 - "mám taký odpor k fyzike, že nepočítam ani príklad z matematiky s fyzikálnym znením"

Už roku 2013 jsi se pochlubil s tím, z čeho jsi maturoval, od té doby si každé jaro necháš znovu doporučit literaturu a zeptáš se na nějaký VŠ obor. Řekl bych, že téma je dávno vyčerpané a pokud se chceš kamkoli posunout, je třeba prostě začít něco dělat, případně zkusit krátkou sebereflexi. Řekl bych, že na otázku "Myslíte, že je reálne ísť to študovať?" ti tu nikdo neodpoví lépe, než jak to zvládneš sám. Zkušeností máš dost.

lllenuli
11. máj 2021

@ivka225 Ach to je choré 🙈

ivka225
11. máj 2021

@lllenuli Pred necelym rokom mukel tu na MK pisal: "Rozmýšľal som aj nad SJL-DEJ, ale kvôli náročnosti sa tej kombinácie obávam." ... ide zrejme o potencialneho polyhistora ... velmi potencialneho.

ivka225
11. máj 2021

@lllenuli A iba o dva mesiace neskor, zasa tu na MK pise: "Ahojte.
Mám záujem študovať učiteľstvo biológia-chémia. Problém je, že som nematuroval s biológie ani chémie. (Maturoval som z matiky a informatiky. Aj som túto kombináciu začal študovať, ale ukončil som, kvôli tomu, že ma toto štúdium nebavilo.)"

Dobry priklad, ako sa da cely zivot stravit tym, ze clovek uvazuje, co bude asi tak robit.

lindous
11. máj 2021

@ivka225 😂😂😂 odpadla som, ja že čerstvý maturant 😅 inak som mala takého spolužiaka, dokonca na jednej z fakúlt, ktorú spomínal aj tento autor 😅 mal 30 - na čom by nebolo nič divné, že si VŠ dorába neskôr, ale on každý rok odkedy zmaturoval skúšal niečo iné, vždy na jeden semester 🙈

saimaa
11. máj 2021

tak ked takto, co tak skusit nejake online vš prednasky z mat.analyzy napriklad, algebry, z Univerzity Komenskeho, z Karlovej, aj na youtube nieco je...