Ahojte žienky z študovali ste niektorá doplňujúce pedagogické štúdium - DPŠ? Ak začnem študovať DPŠ - titul mám z inej nepedagogickej školy, môžem sa už uchádzať o zamestnanie učiteľky? Konkrétne by som chcela na matematiku na Matfyz UK, máte niektorá skúsenosť?
dpš a pedagogicke minimum nie je to iste.. ak chces ucit matiku, tak pedagogicke minimum (ak by si potom chcela ist ucit napr. biologiu, tak dpš z biologie).. opravte ma, ak sa mylim
@andreakotesova takže by som nemohla učiť matematiku na základnej škole? To sa mi nejako nezdá...na VŠ môžeš učiť bez pedagogiky, ale na VŠ ani učiť nechcem.
podla mna si pozri konkretne zakony.. skus vyguglit, ja viem, ze s dps si kvalifikovany na tie predmety, z ktorych mas statnicu
@lucy0807 podla tvojej otazky som pochopila, ze chces ucit na VS 🙂 mozes ucit s DPS aj na 2.stupni ZS matiku, teda ak mas z nej statnicu. Ucit mozes predmety, z ktorych mas statnicu.
@andreakotesova Na ZS a SS moze ucit predmety, z ktorych ma statnice.
Preco by to mala byt etika a obcianska? Aj na tie su kvalifikovani ucitelia.
Ahoj, ja som sa nedávno tiež zaujímala o túto tému a okrem toho, že som rovnako založila diskusiu ako Ty, pýtala som sa aj odborníkov z VŠ a SOŠ.
Takže, keď si urobíš DPŠ a máš už štátnicu z matiky, môžeš učiť matiku na 2. stupni ZŠ a SOŠ. Ak by si chcela učiť aj iné predmety, musíš si dorobiť rozširujúce štúdium o daný predmet alebo ho učiť ako nekvalifikovaný učiteľ. Na VŠ môžu učiť len ľudia s titulom PhD.
@sheila72 ano, beru sa ako studenti. Manzel ma niekolkych pod palcom 🙂
@sheila72 titul PhD. je vedecky titul, nie pedagogicky, cize logicky musis mat DPS, ak chces s PhD. ucit na SŠ. Máš pravdu.
@sheila72 PhD. mas aj ako odrazovy mostik pre ziskanie titulu Doc., ktory uz je pedagogickym titulom.
@sheila72 Pozri sa, napisala si: "Na VŠ môžu učiť len ľudia s titulom PhD." - Ja som reagovala na to. Naco tu teraz pleties ze ci su studenti, ci su zamestnanci, ci ucia docasne, ci na trvalo, ci na VS ci inde a co budu potrebovat na ucenie na inych skolach - o tom vobec debata nebola.
Reagovala som len na tvoj povodny vyrok.
ano mozes sa uchadzat o miesto na ZS a SS a mozes ho aj realne dostat lebo matikarov nie je vela (zevraj), s tym, ze si mozes to DPS robit aj pocas toho ako uz ucis, budes mat este aj vyhodu ze nemusis absolvovat prax.
"Na VŠ môžu učiť len zamestnanci s titulom PhD." - nechcem spamovať tému našimi dohadami, takže ahoj 🙂
@lucy0807 S DPS budes kvalifikovana ucit predmety, z ktorych mas statnice.
Ak mas statnicu z matematiky, tak ju budes moct ucit.