Štúdium biológie

adriana_9705
30. sep 2024

Dobrý deň, onedlho ma čaká rozhodovanie kde na vysokú školu a ešte dôležitejšie aký obor. Mám záľubu v biológiu ale nemám rada chémiu čím sa dosť veci vylučuje. Taktiež nemám rada učiteľstvo a anglina mi veľmi nejde. Viete mi niečo poradiť s čím by som sa vedela aj potom v praxi uplatniť? Vopred ďakujem za odpoveď.

thirstymonk
30. sep 2024

@adriana_9705 S biologiou bez chemie sa v praxi neuplatniš. Môžeš ísť študovať nejakú blbosť ako napr. paleobiologiu (dinosaury, šutre, skameneliny), ale moj kamarat sa uplatnil jedine tak, že furikoval beton v testovacej firme (stavala sa dialnica, kydali beton do šalungu a pol furika nakydali jemu, on to zašikoval do laboratoria a tam skumali kvalitu betonu). Vždy som si z neho robí prdel, že pan inžinier a s furikom jehá. :D Ale celkom ho to bavilo no.

Biologia na VŠ je ale dosť hardcore, ja som bol len na učiteľskom smere a museli sme na skúšku vedieť podľa obrázka 300 kadejakej chrobače a červov po latinsky a ešte aj zaradiť do systemu. Po roku som to vzdal a prešiel som na chemiu. Ale zas chemiu ja možem.

lenkakravcova
30. sep 2024

@adriana_9705 poľnohospodárstvo.
Angličtinu ti bude treba vśade, aspoň základy. Chémia sú tam tiež len základy.

revikat
30. sep 2024

Biofyzika na UPJŠ, vyvíjajú napríklad lieky na rakovinu 🙂

thirstymonk
30. sep 2024

@lenkakravcova Poľnohospodarstvo je úplna chemia... postreky, pesticidy, insekticidy... chemia derivátov uhľovodíkov jak vyšitá.

thirstymonk
30. sep 2024

@revikat Biofyzika vyvíja lieky na rakovinu? Na to by som sa pozrel...

revikat
30. sep 2024

@thirstymonk na DOD hovorili😀 ale garanta majú perfektného, nalieval domácu na DOD 😂 záujemcov si veľmi vážia, lebo ich nie je veľa

carduelis
30. sep 2024

Ja mám čistú biolu, vedecký smer ale ja som teda chcela ístm do labákov. Teraz po materskej už nechcem, študujem niečo iné aktuálne 🙂 Ale ak ťa to ťahá choď a časom sa ukáže, kde zakotvíš. Chémia bola v rámci niekoľkých predmetov, ale ja som na gymku tiež nemala rada chémiu a na VŠ to bolo super, lebo sme sa vlastne učili všetko od základov a učili sa chápať princípy. Prečo taká a taká reakcia prebieha takto a podobne. To mi dalo naozaj veľa. A veľa chémie je podložených aj praktickými cvikami, čiže to nebude len o bifľovaní.

carduelis
30. sep 2024

@carduelis ešte jedna vec mi napadla, ak by som išla ešte raz študovať, tak už od začiatku by som si vybrala špecializáciu štúdia (čiže konkrétny odbor), v ČR sú také možnosti, na SVK vtedy neboli

lizardd
30. sep 2024

Na Prírodovedeckej fakulte UK máš samostatný odbor Biológiu. Študuje mi tam synovec.

selenka7
30. sep 2024

Hocikde na SVK na bakalarskom stupni ak chces studovat biologiu - vedecky smer, mas niekolko chemickych predmetov, bez nich sa nepohnes. A pri pisani bakalarskej prace budes aj anglictinu potrebovat, kedze budes cerpat zo zahranicnej literatury. Takze odporucam prehodnotit priority.

adriana_9705
autor
30. sep 2024

@lizardd môžem sa spýtať čo s tým potom ďalej? Labak?

thirstymonk
30. sep 2024

@revikat Sranda, veľmi zaujímavé 🙂 Mal som za to, že tvorba liečiv je skôr farmácia než biofyzika.

mykaellle
30. sep 2024

Ahoj, ja mám biológiu, vedecký smer, so zameraním na molekulárnu genetiku (to už PhD). Chémia sa dala zvládnuť. Celkovo ťažký odbor, nezmyselné bifľovanie latinských názvov, najmä čo sa systematiky týka, pamätám si maximálne púpavu. Už by som však na tento odbor nešla, na prd uplatnenie, teda v prípade, že chceš ostať na slovensku

revikat
30. sep 2024

@thirstymonk asi som sa zle vyjadrila, asi nie celkom lieky, ale postupy 🙂 spolužiačka z biofyziky (ja som skončila učiteľstvo mat -fyz, mali sme spoločné všeobecné fyziky) spomínala, že skúmajú génovú terapiu, DNA, ale v tomto sa fakt neorientujem, takže bližšie neviem, aj na DOD to prezentovali skôr tak polularizačne pre laickú verejnosť

thirstymonk
30. sep 2024

@revikat Aha, to už viac dáva zmysel 🙂

kiki68
30. sep 2024

@thirstymonk ano, to mas v ramci bioinformatiky, je to podobne, muz ma kolegov z tohto a robia prace vyskum liekov na rakovinu. Vela dat, ale musis sa v tom prave aj vyznat skrz biologiu a medinu

selenka7
30. sep 2024

@adriana_9705 aj na UK, bez chemie to nejde. 10 sekund google a mas studijny program https://sluzby.fmph.uniba.sk/infolist-prif/sk/s... nechapem dnesnu mladez, nevie to googlit a pyta si rozumy na modrom koni 🙈

selenka7
30. sep 2024
jozef11111111
30. sep 2024

@selenka7 ved toľko predmetov že...to už na docenta :○

smajliica
30. sep 2024
zuzudrnda
30. sep 2024

@lenkakravcova máš skúsenosť,že na poľnohospodárskej VŠ je chémia len základy?

lizardd
30. sep 2024

@adriana_9705 pre neho je to len prestupná stanica. Chysta sa na medicinu. Je si vedomy, ze s tymto odborom by mal tazke uplatnenie.

callisia
30. sep 2024

@adriana_9705 študovala som biológiu. Nikdy som v nej nerobila. Dnes by som to spravila inak a študovala ucitelstvo biológia - chémia. Ale aspoň ma to bavilo. Žiaľ, uplatnenie takmer žiadne. Chémia sa tam dala zvládnuť.

sasesoe
30. sep 2024

Ahoj, na angline určite popracuj, nech sa rozhodnes pre čokoľvek. Odporúčam jazykový mentoring minimálne tie free veci/rady poskusat.

adriana_9705
autor
1. okt 2024

@selenka7 skôr ma zaujímali osobné skúsenosti ľudí než zoznam predmetov a

lenkakravcova
1. okt 2024

@thirstymonk študovala som poľnohospodárstvo. Nič také sa tam nepreberalo. Len základná chémia (bola som aj na štúdiu biológie a tma bolo tej chémie oveľa viac. Na poľnohospodárstve bol fakt len základ, ani som sa na to veľmi neucila - vedela som to ešte z gymnázia). Toto všetko čo spomínaš bolo len teoretické, ale nie chemické.

lenkakravcova
1. okt 2024

@zuzudrnda áno. Ja som študovala v Prahe. Ekologické poľnohospodárstvo (bio produkty). Celkovo na Bc bol len jeden predmet anorganickej chémie, čo bolo trochu vylepšené učivo gymnázia. Na Ing potom mala byť organika. Tipujem že by to nebolo tiež nič prevratné.
Pre mňa tam bola najťažšia genetika a matematika. Na tých si dali záležať.

zuzudrnda
1. okt 2024

@lenkakravcova to je veľmi zaujímavý odbor. Na PRIF UK som robila prijímačky na biológiu a vtedy boli ťažšie z chémie ako na učiteľsku kombináciu s chémiou. Aspoň mne to pred 20r tak prišlo. Mama vyštudovala poľnohospodársku v Nitre a teda okrem zlozitej genetiky, tiež spomínala vcelku náročnu biochémiu. Zavisí od fakulty, neskôr odboru. Viem,že mnohé môže byť po rokoch inak, aj jednoduchšie

luccija
1. okt 2024

@adriana_9705 tak hľadaj úplne niečo iné management, vzdelávanie dospelých atď...veď neexistuje len biológia, chémia

lenkakravcova
1. okt 2024

@zuzudrnda skutočne záleží od odboru určite.
Spomínam si, ako som na UPJŠ mala D z chémie (v odbore biológia). A o rok 100% na teste v chémii v Eko poľnohospodárstve v Prahe. Prišlo mi, že to čo sme tam brali počas celého semestra pomaličky, sme mali na UPJŠ za 3 prednášky 😀 takže to bol dosť rozdiel.