Štúdium architektúry

asmnva
15. apr 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na platové ohodnotenie tejto pracovnej pozície niekoho, kto má skúsenosti s týmto povolaním. Veľmi by som chcela ísť študovať architektúru, no obavám sa, že platového ohodnotenie tohto povolania je častokrát nižšie ako by malo byť. Samozrejme rátam s tým, že junior architekt nebude zarábať extrémne veľké sumy.

melanta
16. apr 2024

Absolútne neexistuje jednotná odpoveď. Alebo možno áno - podľa toho, ako je človek šikovný. Ak sa bavíme o architektovi v stavebníctve, záleží, čo navrhuje a pre koho. U malého developera zarobí 2000, ak má vlastný ateliér a robí exkluzívne projekty, tak zarobí 5, 7, 10 tisíc a aj viac. Ak sa bavíme o bytovom architektovi a dizajnérovi, opäč závisí, kde robí. Ak v malej firme či v obchodnom dome s nábytkom, tak zarobí 2000 možno menej, ak má vlastný ateliér a skvelé meno, tak zarobí 5000. Aj viac. A ak sa bavíme o IT architektovi, niekde na bežnej pozícii v korporáte zarobí 2-3000, ak robí na voľnej nohe, ak robí niečo pre AI a podobne, môže zarobiť 5000 a viac. Ak si na strednej škole, tak musíš už v tejto chvíli vedieť, či máš pre túto prácu zmysel, či sa tomu venuješ, baví ťa to, robíš zaujímavé veci a pod.

asmnva
autor
16. apr 2024

@melanta ďakujem veľmi pekne za odpoveď, určite pomohla.

melanta
16. apr 2024

Dám ešte jednu nevyžiadanú radu. Pozeraj sa na svoju budúcnosť nielen z pohľadu zárobku, ale aj z pohľadu toho, na čo máš vlohy, zmysel. A taktiež čo ťa bude baviť. Robiť prácu, ktorá človeka nebaví, je utrpenie. Dokonca aj vtedy, ak by zarábal naozaj veľa. A určite sa zameraj aj na jazyky. Angličtina na excelentnej úrovni je dnes štandard, ktorý sa od ľudí očakáva. A ďalší jazyk je obrovským plusom, ktorý otvára dvere.

emma2782
16. apr 2024

Ak plánuješ študovať len kvôli vidine vysokého platu (netvrdím, že je to tvoj prípad), tak sa do toho ani nepúšťaj. V tejto sfére (tak ako pri mnoho iných) nestačia peniaze ako motivácia. Zo skúseností svojich blízkych ti poviem, že im to dlho viac bralo ako dávalo.

asmnva
autor
16. apr 2024

@emma2782 čo sa tej jazykovej stránky týka, angličtina problém nieje, keďže chodím na bilingválne gymnázium, no určite by som sa chcela zlepšovať aj v iných jazykoch. Mojim problémom však je, že ma baví viacej predmetov. Zatiaľ čo v škole sa primárne venujem chémii a biológii, vo voľnom čase sa venujem umeniu, a preto tu vo mne nastáva zlom. Cítim, že architektúra by ma naozaj bavila, no kúsok sa obavám, či toto štúdium zvládnem.

melanta
16. apr 2024

@asmnva zvládneš každé štúdium, ktoré budeš chcieť zvládnuť. Pri stavbarine je dôležitá matematika, čiže tomu sa venuj, aby si na tom nepadla. Inak nie je dôvod, aby si to nedala, ak budeš chcieť. Ale ak váhaš, ktorým smerom ísť, čítaj, sleduj, rôzne profesie, ktoré ťa lákajú. A buď v kľude hlavne. Vždy si môžeš po roku povedať, že toto nie a pôjdeš študovať a robiť niečo iné. Je úplne normálne, že človek v 18-tich nevie, čo mu pôjde a čo ho bude baviť.

asmnva
autor
16. apr 2024

@melanta naozaj ďakujem pekne za cenné informácie a rady.