Pekný deň prajem.
Chcem sa spýtať, ak ste študovali/študujete v ČR, či ste sa stretli s negatívnym postojom českých študentov k tomu, že tam študujete a zaberáte im tak vraj miesto… Už som dávnejšie počula rôzne také reči, že majú s tým niektorí problém, dokonca aj pár vyučujúcich sa vyjadrilo takým spôsobom🙈… dnes som si na FB v jednej skupine uchádzačov prečítala toto: „Proč se vlastně všichni Slováci serou k nam do Čech, nemáte snad svoje fakulty?” a ešte v komentároch, že však nech si tam študujeme, ale nech si za to platíme… 🙈 Stretli ste sa s podobnými postojmi niekedy? Ako na ne reagujete?
A vyucujuci boli zlati, ked som na skuske zacala po slovensky, zo srandy sa snazili aj oni, povypytovali, odkial sme a tak 🙂
To je typické pre Brno, kde je skutočne strašné veľa Slovákov. V Prahe alebo inde to zase tak hrozne nie je (s týmito úvahami ) 🙂
Zažité na vlastnej koži. Na druhú stranu však...nemaju snáď pravdu? Slováci tam chodia študovať bezplatne a potom tam z nich max. 10-20% zostane pracovať. Čo toho ČR má? Nič.
@lenkakravcova A Ty mas s Brnom taku skusenost? Lebo ja mam s Brnom uplne inu.
@dskjhfdlkdjhl nevieš náhodou, ako tam berú priselske deti na základnej? Jasné že to je individuálne, ale aj tak je to niečo čo ma veľmi zaujíma..dakujem
@esmey Čo konkrétne si zažil, ak sa smiem opýtať?
Úprimne nestretla, ale tiež mi bolo divne že ako cudzinec za štúdium neplatím a sama som sa cítila trochu blbo za to. Hlavne keď som hned po promócii odišla naspäť na Slovensko… tomu systému som nedala ani korunu, ešte som mala ako študent daňové úľavy. Mne je skôr zvláštne, že si to Slovaci na českých školách neuvedomujú.
@jana_eyre_2 možno sa ti zíde aj takáto skúsenosť ...ked som bola ešte na ZŠ spolužiačke sa rodičia rozviedli a mama si našla nového muža v ČR a sa tam za ním aj s deťmi presťahovala...no a tie deti všetky 10r+ do roka mluvili čisto po česky
@fion22 a adaptovali.sa dobre? ja mám tiež deti v podobnom veku, mám celkom obavy ako by ich brali deti v inej krajine.. mám kamarátku Česku, ktorá sa zo Slovenska odsťahovala späť do čiech ale do Prahy.. zo začiatku mali trocha problém, a to boli tiež česky hovoriace.. ale vravela som si že možno v prahe to je iné ako v Brne...
Určite sa v každej krajine nájdu aj takéto názory na cudzincov. Nie je to nič výnimočné. Aj u nás sa ľudia sťažujú na cudzincov, napríklad na Ukrajincov. Že to sa im dáva, hento sa im platí a v tom im štát pomáha. Treba to zobrať jedným uchom dnu a druhým von. Mentalitu niektorých ľudí nezmenis
Nestretla som sa s tym, studovala som v brne
@jana_eyre_2 no to už bolo pred 20r, ale myslím že to nebolo veľmi iné ako dnes...adoptovali sa dobre a rýchlo...len to, že deti často kopírujú správanie rodičov...koľko je aj tu takých že "matiek" čo majú vyhrotené názory na cudzincov a všetko, toto keď počúvajú tie deti dennodenne
@fion22 to áno...
Tak to asi nieco podobne ako sa casto Bratislavcania rozculuju a maju komentare, ze polka vychodu robi v BA.
Hlavne mali nervy na nas kvoli intrakom lebo sme ich vzdy dostali kvoli vzdialenosti😅
No, stretla som sa s tym a vzdy som na to povedala ze prijmacky sme mali vsetci rovnako a nemozem za to ze som bola mudrejsia ako cech 😂 mne to bolo u riti, vsak je prirodzene chciet studovat na lepsej skole, mat lepsie vyhliadky do buducna,lepsie moznosti… ale 90% spoluziakov boli v pohode. od profesorov som sa nikdy vedome nestretla s niecim negativnym. ale zase prisposobila som sa aj ja scasti napr na ekonomii som hovorila nabidka a poptavka aby som ich sama neplietla 😂
@jana_eyre_2 So ZS skusenost nemam, ale je to ako vsade-zalezi na akych ludi narazis. Planujes odchod?
@dskjhfdlkdjhl áno, manžel to začal riešiť.. len ja mám obrovský rešpekt pred takou zmenou.. ďakujem..
Bolo to sice 10r dozadu, ale nestretla som sa s odsudzovanim. Boli sme super partia aj s Cechmi. Bola som v Brne.
@esmey nepoznám nikoho, kto by sa vrátil na Slovensko. Každý ostal v Čechách, poťažmo šiel inde.
Ja som iba raz počula českú spolužiačku sťažovať sa na slovenských študentov. Štúdium nakoniec nedokončila, takže som to brala tak, že ak sa niekto cíti ohrozený slovenskými spolužiakmi, sú to tí slabší študenti...
@martinka13 My sme sa s manželom vrátili po 9 rokoch v Brne, poznám aj ďalších. Môj brat si tam našiel manželku, takže ostal. Medzi našimi spolužiakmi to tak po na pol.
Ano, zazila som nepriamo, na fakulte prvy mesiac, ked som sa jednej spoluziacky spytala, ci by mi pozicala poznamky (je to davno, este pocitace neboli tak bezne), pretoze som nebolana vyucovani, tak mi povedala, ze niektorym ludom by ona v zivote svoje poznamky nepozicala a ja k nim patrim. Paradoxnne posledny rok na magisterskom odo mna pytala poznamky, kedze chybala, samozrejme som jej dala bez zbytocnych komentov. Raz dalsia spoluziacka vybuchla smiechom pocas mojeho komentaru, nejake slovenske slovicko jej pripadalo smiesne, ale pani docentka ju hned zjazdila, co si to dovoluje a ze by si mala nieco precitat v slovencine, ked nerozumie. Skor som sa strela s poznamkami mimo fakultu - ze kradneme pracu Cechom (popri skole som pracovala), hlavne, ked som sa dostala na vyssiu poziciu, tak to bol velky boj, alebo ze ‘Sloveny’ kradneme Cechov, kedze som mala priatela z Ciech. Asi ako vacsina, aj ja som po ukonceni studia zbalila kufre a z Ciech odisla 😀.
Syn je v Prahe študuje zadarmo. Veľa Ukrajincov a Rusov študuje v češtine aby to mali zadarmo. Ak sa nemilým v CR každý môže na statnej VS študovať zadarmo pokiaľ študuje v češtine. Syn mal cez leto v vedľajšej izbe Rusa, ktorý už mal jednu VS aj tak mal štúdium zadarmo, lebo študoval v češtine
Nestretla 🙂 mozno si to niekto pomyslel, ale nahlas som taketo veci nikdy nezapocula...prijimacky sme mali vsetci rovnake, dostali sa najlepsi podla vysledkov, nie narodnosti...takze smola 😀