Stredná škola - výber

yellowmelon
28. apr 2018

Musím si vybrať 1 z týchto škôl: OA, pedagogická - učiteľstvo pre MŠ alebo gymnázium. V budúcnosti chcem ísť na vš. Ale zas ak by som mala gym. a vš by som nedokončila, nenašla by som si prácu. Učím sa dobre a prijali ma už na všetky tieto školy. Bavilo by ma pracovať s ľuďmi, nie v kancli. Rodina ma však tlačí na OA, kvôli dobrému uplatneniu. Čo by ste mi poradili?

0silvia0
28. apr 2018

@yellowmelon teraz ti napíše 20 žien a každá ti napíše iný názor. Z tvojho príspevku dedukujem, že nechceš ísť na OA. Ak ťa tam predsa len nejakými prostriedkami natlačia, ešte vždy máš šancu študovať predškolskú pedagogiku na VŠ. Nič nie je stratené a rozhodni sa podľa seba.

janinah
28. apr 2018

gymnázium....prečo b ysi nemala dokončiť vš? ver si...

michellemary
28. apr 2018

Ak chceš ísť na VŠ, gymnázium je najlepšia voľba...

ivka185
28. apr 2018

Jednoznacne pedagogicka je to predsa ako hovoris istota keby nahodou nevysla VS z hocijakeho dovodu mas povolanie a z gymnazia nemas nic pokial nebudes studovat dalej, a z pedagogickej sa da ist na VS aku chces. OA uz vobec nie , pokial nechces sediet v kancelarii. To je len moj nazor a rozhodnutie len tvoje. Drzim prsty aby si sa rozhodla spravne a v buducnosti nic nelutovala.

luzzia
28. apr 2018

ja mam len gymnazium a nikdy som nemala problem si najst pracu 🙂

deti95060810
28. apr 2018

@ivka185 z pedagogickej sa dá ísť na VŠ akú chceš? to čo je za blbosť....🙄 to len na tie vysoké humanitné....
právo, technika, ekonomická - tam sa z ped. nedostane...Samozrejme ak nemá za dekana uja - čo už aj to som zažila...😉

deti95060810
28. apr 2018

gymn. alebo OA....

zuzana76
28. apr 2018

@deti95060810 tak na pravo by sa dostala, momentalne je niekde bez prijímacích pohovorov, pisala, ze chce robit s ludmi, tak technika to asi nebude, ja by som ale isla na gymnázium a pracovala na sebe, tito mladi, to nema ziadnu vydrz, ziadne plany, uz dopredu pocita, ze nebude dobra

katarina644
28. apr 2018

ahoj, OA ti neodporucam. ale rozhodni sa to, co ty chces studovat. my studovat nebudeme, ale ty, rozhodni sa podla seba.

deti95060810
28. apr 2018

@zuzana76 z pedagog. by sa dostala na právo? ...🙄 to sme už tak pokročili?
aj s technikou sa robí s ľuďmi....majster, vedúci výroby, výpočtár....s ľuďmi sa robí všade....

ivka185
28. apr 2018

@deti95060810 No to nemas pravdu, ze sa z pedagogickej nedostane vsade. Osobne poznam ze s ped,,, isla studovat ekonomiu, a druha z ped.... isla studovat medicinu a bez uja dekana. Jedna z nich je moja dcera a to uja dekana zial nemame.

deti95060810
28. apr 2018

.
@ivka185 bolo by asi zaujímavé spraviť úspešnosť v percentách prijatých študentov z gymn . a z pedagogickej....konkrétne na medicínu a ekonómiu....😉 😀
treba si pozrieť učebné osnovy gymnázia a pedagogickej školy....pedagog. sa nechytá na gymn. ako sú predmety matematika, chémia, fyzika, biologia.... - čo sú vlastne predmety z ktorých sa robia prijímačky na medicínu a ekonómiu....

hettinka
28. apr 2018

@yellowmelon ak sa učíš dobre a chceš na VS, jednoznačne gymnázium, niet čo riešiť.
A nemusíš sa báť, že by si v dnešnej dobe neskončila žiadnu VS. Vyber je veľký aj ľahšie odbory, aj náročnejšie. Bude to o tebe, ako sa ti bude chcieť.

lillystranska
28. apr 2018

ja ti poradim asi tak mam skoly ktore som nechcela lebo mi ich nanutili rodicia rob to co ta bavi nie to co chcu vasi ano OA je istota pri pedagogike je to zas ine. ak ta to taha tym smerom chod tym za to nic nedas. ja tie skoly co mi nasi vybrali by som viac nechcela a robim pracu kde zarobim par eurosov a praca ma nebavi

yellowmelon
autor
28. apr 2018

ďakujem za všetky odpovede 🙂 pravdepodobne pôjdem na gymnázium

zuzana76
28. apr 2018

@deti95060810 preco by sa nemala? , ako vravim na pravo sa prijimacie pohovory nerobia, cize dostat sa dostane a potom sito

mima86
28. apr 2018

@deti95060810 aj gymnazium dnes dokonci kadekto. Uz davno to nie je tak ako v minulosti, ze su vyberove skoly a potom tie ostatne. Vsade sa biju o studentov, lebo to znamena peniaze pre skolu.

ivka185
29. apr 2018

@deti95060810 Ked na to ma vsetko zvladne, a da sa chodit aj na doucovanie pred prijimackami, a vela studentou aj chodi.

hettinka
29. apr 2018

@deti95060810 súhlas. Tragédia nášho školstva je, že decká sa aj z učňovky dostanú na VS, lebo však z toho tie skoly žijú. Že sa tam potom bez dostatočných základov trápia, že platia doučovania do nemoty, alebo si tu VS zaplatia celu, že VS musia znižovať nároky, len aby ich tam nejaký čas udržali vyslovene “na peniaze”, to už ľudia nevidia... alebo skôr nechcú vidieť.

mima86
29. apr 2018

@hettinka aj ja som isla z ucnovky na vs. Co som mala cely zivot trpiet len preto, ze mi rodicia vybrali blbu skolu??? Navyse spoluziacky z gympla prechadzali vdaka tahakom a seminarkam stahovanym z netu. Nehadzala by som preto vsetkych do jedneho vreca a uz vobec by som ludi nekastovala podla toho, aku ma skolu. Dolezite je too, c vie, mozno preto su v pracovnom svete uspesni aj nestudovani ludia.

beatricer
29. apr 2018

Nečítala som komenty. Ale riaď sa svojim rozumom a srdcom.
Strednú som skončila pred 20 rokmi- OA a celé zle. Nikdy som nerobila v kancli a ani s papiermi. Milovala som od detstva deti. Môj sen bol robiť v MŠ alebo novorodenecké oddelenie. Holt nikto ma doma nepodporoval. A videla som len to čo neviem. Na pedagogickú by som nezvládla talentovky, som hluchá na spev😁😁😁, aj hud. Nástroj. Na zdravotnú som si netrúfla kvôli averzii na ihlu. Keď niekde vidím ako idú pichnúť môj zrak musí ísť bokom. Možno časom by som ten strach prekonala. Kto vie. Ak nie je podpora takžo sa niečo prekonáva. Takže moji rodičia rozhodli. Perspektívu v tom čase mala ekonomická (rok 1994).
Na výšku som nemala odvahu.
Tak som po škole robila manuálne vo fabrikách. Bavilo ma to. A od vtedy tvrdím, ze ma budú ruky živiť aj keď prd zarobím. Aj predajňu som mala, ale trnto systém malých živnostníkov pomaly topí😞.
Pri deťoch je to opäť ťažšie, keď nemá kto pomôcť.
Škoda, že môj syn sa nevedel sám rozhodnúť čo by ho bavilo. Museli sme za neho my, jediný indikátor fyzika - elektronika.
Snáď sa rozhodneš správne. Veľa šťastia.

hettinka
29. apr 2018

@mima86 smutne, že ti rodičia vyberali školu. Ja som zo nechala na dcéru, môžem len poradiť, ale konečne rozhodnutie bolo na nej. Je to jej život.

Inak, školstvo pred 15-20 rokmi a dnes sa pomaly nedá porovnať. Kedysi bola OA niečo, ľudia mohli ist ako odborníci rovno do praxe. Moja spolužiačka šla na OA s priemerom 1,1 a ešte si vyberali... Dnes bez VS sa v ekonómii človek neuplatni, maximálne tak môže fotiť papiere.

mima86
29. apr 2018

@hettinka no vtedy to nebolo ako dnes a moji rodicia sa pozabudli v inom rezime.

gastanovykvet
5. máj 2018

OA a ľutujem to, neznášam tu prácu... keby som mala ešte raz možnosť vyberiem si inú školu. To musí človeka baviť a nie študovať nasilu.. ved prácu budeš robiť cely život a ak tá baví učenie prečo by si gympel nezvládla?

gastanovykvet
5. máj 2018

Inak aj ja mám v rodine práve dievca ktoré ide na strednú školu. A rodičia ju nútia na obchodnú akadémiu cez mŕtvoly. Ona všade rozpráva že ona na tu školu aj tak nepojde. Matika jej ide na 3 neznáša matematiku ale rodičia si nedajú povedať.. boja sa že ak pôjde na gympel nezvládne ho a na výšku sa nedostane a bude bez uplatnenia.

hettinka
5. máj 2018

@gastanovykvet matika na gymnáziu je určite oveľa ťažšia ako na OA. Dcérine spolužiačky mali na Zs z mat 3 a OA zvládajú ľavou zadnou. Dcéra mala na Zs jednotky, monitor z matiky na 100% a na gympli má čo robiť, aby mala 1-2.

juliet86
5. máj 2018

Si z maleho mesta? Ak z mensieho a mas rada deti tak na pedagogicku..

eliska13
5. máj 2018

@yellowmelon buď gymnázium, alebo obchodná nešla by som na pedagogickú a tobôž nie, ak si z malého mesta či dedinky tam si učiteľky svoje miesta držia.
@gastanovykvet a to existuje iba obchodná akadémia či gympel?Ak jej nejde matematika a má 3 načo to silia?

eliska13
5. máj 2018

@hettinka nemáš prosím Ťa nejaký link, kde sú vypísané všetky stredné školy?

gastanovykvet
5. máj 2018

@eliska13 obaja policajti chcú mat z dcéry niečo s titulom.
Ja by som napríklad druhý krát vôbec nešla študovať podľa znamok... ja som bola 1 a podľa toho som si vyberala strednu. A teraz by som radšej išla študovať “pedikerku “ otvorila si Salon a vysmiata chodila do prace. Porozprávala sa s ludmi... lenže ako dieťa som si myslela že známky sú všetko... 🙈