Strach z neprijatia na vysokú školu

23. jan 2022

Depresie a strach že sa nedostanem na vysokú školu ,, ahojte som v maturitnom ročniku a začínam sa pripravovať predovšetkým na prijimačky na vš , podala som si jedinú prihlašku , lebo v ostatných odvetviach a prácach sa úprimne nevidím,, zažili ste to niekto ? Strach alebo bezmocnosť ,, viem. Že svet sa nezrúti z jedného neprijatia len je to zrejme z môjho okolia požadované i keď rodičia sú takí že keď ma nepríjmu nič sa nedeje je ďalší rok ďalší pokus ://

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loliki
23. jan 2022

Strach je zbytočný. Na VŠ sa hlás hlavne kvôli sebe. Kam sa hlásiš?

lindous
23. jan 2022

Ja viem, že sa to ľahko povie a ťažšie robí, ale ten stres nie je ničomu nápomocný... Keď pôjdeš s týmto nastavením na prijímačky, tak hrozí, že zo stresu popletieš aj to čo budeš vedieť 😊

Strach a depka vie byť paralyzujúca a teda ani príprave asi neprospieva, skús si naozaj uvedomiť že nejde o život a radšej tu energiu investovať do učenia sa na prijímačky, aby si mala čisté svedomie, že si dala do toho úplne všetko, ak to aj nevyjde... To sa občas stáva, napríklad medicína je tým priam povestná... Poznám kopu medikov, ale iba jednu babu, ktorá sa tam dostala na prvýkrát
.. Ostatní rok študovali niečo iné alebo robili a popritom sa pripravovali na prijímačky a na druhý pokus už sa dostali a naozaj im nič neušlo a neznamená to, že sú horší 😊

Jednoducho výsledky ostatných nevieš ovplyvniť a teda je zbytočné sa tým príliš stresovať, zameraj sa na to, aby si ty dopadla najlepšie ako budeš vedieť a bude to fajn, uvidíš 😊

ivangeline
23. jan 2022

Chapem ta ale stavit to len na jednu kartu ti len stresssss zvysuje... :/ Uvidis,co bude. Skus na to nemysliet. Naplanuj si ine aktivity. A sustred na pritomnost. 🙂 Az ked ta neprijmu,tak to potom budes riest.

savanna
23. jan 2022

Naozaj stavit vsetko len na jednu kartu je velke riziko. Naozaj dany odbor ponuka len jedina VS? Nenasla si nieco podobne aspon v CR?

denkatn
23. jan 2022

aj ja som mala pred vela rokmi taky strach a potom som si to pritiahla a nezobrali ma. dalsi rok ma potom zobrali. ale ked tak spatne na to pozeram, bola to blbost, ze som sa toho bala, lebo ten rok sa dal super vyuzit. ked budes mat deti a tak, uz nebudes mat taku slobodu, tak si daj odmenu, ze ten rok budes robit viac veci ktore sa ti pacia. (-- turistika, hobby, diskoteky. chaty,... colen chces) potom sa uz nemas coho bat, lebo aj ked ta zoberu aj ked ta nezoberu, aj tak bude dobre.

zuzahajdulka
23. jan 2022

Velmi pomoze poctiva priprava. To je alfa a omega, lebo sa budes citit ista v kramflekoch a tym padom opadne aj stres. Idealne, ak by si si mohla zaplatit doucovatela priamo z tej fakulty, este mas par mesiacov k dobru. Vacsina si takto privyraba a zaroven presne vedia, co mas na prijmacky vediet. A ak by to nevyslo, neva, dalsi rok sa pripravis perfektne a vyjde to urcite. Tiez by som nezavrhovala podat prihlasku aj na inu VŠ, su mnohe, ktore beru bez prijmaciek, vraj aj pravnicka fakulta UK, chemickotechnologicka, a este nejake. Nic tym nestratis, ziskas viac rozhlad a skoncit mozes kedykolvek chces.

mpg
23. jan 2022

Treba si dať dve prihlášky, lebo na niektoré VŠ je prihlásený aj trojnásobný počet záujemcov a zbytočne môže stratiť rok.

lindous
23. jan 2022

@mpg zase ísť na školu, na ktorú nechce, aby o rok skúsila zase tú prvú môže byť tiež stratený rok + vznikne povinnosť platiť školné za ten jeden rok, ak je to slovenská škola... A ten rok bez školy sa dá využiť aj produktívne, ale spolužiačke sa stalo, že tak sa jej zapáčilo na "náhradnej", že už ani neskúšala svoju pôvodne vysnenú 😅 toto je ťažko no, treba si dobre premyslieť pre a proti

goblinko1
23. jan 2022

Presne rovnako sa cítim.. čakám na výsledky z talentoviek a teraz mi behá veľa myšlienok že som všetko mohol urobiť lepšie apod.. ale je to zbytočné.. uvidíme bude ako má byt.. určite si podaj viacej prihlášok minimálne dve.. niekedy sme si istí jedným odborom no nakoniec ťa prekvapí že tá baví úplne niečo iné.. avšak poctivá príprava nie je naskodu keď vieš na akú školu chceš ísť.. na akú školu sa hlásiš ? Inak ako pisu vyššie.. vieš byt úspešná aj bez vs teda pokial to zamestnanie nevyžaduje vs vzdelanie.

sparrows
23. jan 2022

Nie je rovnaký odbor ešte na inej škole? Aby si mala plán B

autor
23. jan 2022

Ďakujem krásne za povzbudivé slová❤️,, vybrala som si logopédiu, viem nieje to ako medicína alebo neviem aký naročný predmet ,, ale aj na ňu sa treba pripraviť ,, a je to jediná PdF na UK , čo je naprd že nemôžem si dať na iné školy ,, veľmi by ma tá práca bavila , už si dlhšie predstavujem budúcnosť s týmto povolaním skôr s malými deťmi ako im pomôcť s nks ,,, milujem deti a pomáhať ľuďom hlavne ak to má zmyseel 🙂) a neviem či je možne v čr , lebo však majú iné hlásky aj reč ,, a robila som si rôzne testy osobnosti , ale noo vyšlo mi že herečka a pod,..😊 čo je pravda rada som hrávala v divadle ale hľadím hlavne na uživenie sa v budúcnosti a vtom to moc nevidím :/

lindous
23. jan 2022

Poznám jednu slečnu, ktorá chcela ísť na logopédiu a nevyšlo jej to na prvý pokus... Inak je to veľmi veľmi šikovné, pracovité a inteligentné dievča, išla na ten rok inam (tam sme sa stretli) a mala samé Áčka a štipendiá...tým chcem povedať, že nespravené prijímačky nič strašné neznamenajú, proste len asi nebol jej deň 😅 svet sa nezrútil, dostala sa o rok 😊

madeline1
23. jan 2022

Podaj si este aspon na dve skoly z rovnakeho odboru kam trebars beru bez skusok, aby si neostala rok vysiet doma a nestratila cas. Mozno sa ti zapaci aj na inej skole, alebo pocas studia na nej prestupis na inu. Myslim, ze do marca sa daju podavat prihlasky.