Ahojte,
Práve som si dokončila prihlášky na vysoké školy, a to konkrétne na medzinárodné ekonomické vzťahy na Eube a na pozemné stavby a architektúru na STU. Máte niekto vyštudované tieto odbory, poprípade ich študujete? Obe ma veľmi lákajú a myslím, že by mi išli, čo ma robí ešte viac nerozhodnou. Zaujímalo by ma hlavne, čo sa dá čakať od štúdia na Stavebnej a uplatnenie po štúdiu na FMV na Eube.
Ďakujem Vám za ohlasy 🙂
Ja som mala presne túto istú dilemu. Podávala som na ekonomickú aj na stavebnú. Nakoniec som skončila stavebnej. Rozhodli rodičia. Škola bola náročná ale som rada, že som išla práve tam a opäť by som si vybrala stavebnú 🙂
@jjhrxc je pravda, ze pracu som si nasla hned po skole. Robim rozpoctarku v stredne velkej firme, ale ze by ma to nejak zvlast bavilo, to sa neda povedat. Dalsia vec je, ze som tak uzko profilovana stavebnictvom, ze ani neviem, co ine by som mohla robit. Tych stavebnych firiem zas tolko nie je. Skor sa uplatni sikovna uctovnicka, ekonomka - tie treba v kazdej firme.
@jjhrxc môj muž má stavebnú v BA. Par rokov robil vedúceho stavby tu aj mimo SR (diaľnica, tunel), potom robil vyššiu manažérsku pozíciu vo veľkej stavebnej spoločnosti, teraz v nadnárodnej. Spolužiaci ako ktorí. Sú tam takí, ktorí robia v obore za nič moc peniaze, ale aj dobre zarábajúci architekti, geodeti, atď. A aj takí, ktorí v obore nerobia. Ja by som sa rozhodovala asi podľa feelingu. Okrem toho, veľa vecí, ktoré robia absolventi EUBA, vieš robiť aj bez tej školy. Ale k väčšine činností, ktoré robia absolventi STU tú školu proste potrebuješ.
@jjhrxc Som absolventkou EUBY, urobila som si tam ešte aj PhD a vďaka tomuto vzdelaniu si veľmi slušne zarábam aj popri materskej a robím, co ma baví, presne v odbore a presne vďaka tomuto vzdelaniu. Ja by som nemenila..
Môj muž vyštudoval stavebnú - mosty. Kľudne môžeš zostať po škole na škole (muž je už profesor) a pokračovať vo vzdelaní a popri učeniu projektovat.
@jjhrxc Ja by som netvrdil, že je to ťažké na stavebnej, ale nebavilo ma to. Prakticky bakalár sú zbytočne stratené 4 roky. Nič sa nenaučíš, ani nebudeš vedieť po bakalárovi a to ma ubíjalo a nebavilo. Ja som bol tam 3 roky a zabalil som to, pričom neučil som sa najhoršie... Mal som aj talent trochu na isté vecí týkajúce sa tohto. Ekonómiu mal som radšej a išiel na ňu neskôr. Rozhodni sa ty sama a svojím srdcom... Viac sa mi páčila ekonómia...
@lucinka1988 ak sa môžem spýtať akého odboru konkrétne?
Euba FPM
@jjhrxc ja mam stavebnu fakultu. Skola bola tazka, vela zadani, ktore bolo treba robit z tyzdna na tyzden… ale zvladnut sa to da, ak clovek chce. Ale ak by som si mala vybrat znova, tak urcite nie stavebnu 🤦🏻♀️