Štátna jazyková skúška AJ C1

veronnikitta
27. jan 2022

Ahojte. Máte niekto prosím skúsenosti zo ŠJS z angličtiny? Je táto skúška jednoduchšia napr. v KE ako v Nitre? (Všimla som si, že majú odlišné sylaby) Veľmi mi pomôže akákoľvek vaša reakcia. Ďakujem!

diefca
27. jan 2022

@veronnikitta ja som ju robila cca v r. 2010 v BA, co by si presne potrebovala vediet? Ako poznam nase skolstvo, tak sylaby asi nemenili 😀

veronnikitta
autor
28. jan 2022

Ďakujem za reakciu 🙂 prosím ťa ako prebiehala písomná skúška, ak si ešte pamätáš? Pomocou čoho si sa na ňu pripravovala? Ja som bola minulý rok v Nitre na EKU v na tejto skúške a považovala som svoju angličtinu za veľmi dobrú, s tým že som sa samozrejme rok dopredu pripravovala s lektorkou ale bohužial sa mi nepodarilo uspieť už pri písomnej časti...Neskutočne odborný a náročný reading, povedala by som, že úroveň C2. Tak zvažujem, že by som šla inde ako do Nitry.

diefca
28. jan 2022

@veronnikitta fu, viem, ze sucastou pisomnej skusky bol diktat, to mi dalo zabrat najviac, lebo nam ho cital suslavy lektor so strasidelnou vyslovnostou 😀 gramaticku cast si vobec nepamatam, ale urcite som sa pripravovala len z materialov, ktore mi dali tam. Ziadnu knihu som si nekupovala, nic. Ale s gramatikou som nikdy nemala vyrazny problem, tak asi preto. K ustnej casti nam tiez dali vsetko, stacilo sa to len naucit. Neskor som vystudovala anglictinu aj na univerzite, mozno by som rste nasla zopar skript a knih, ak mas zaujem. A vseobecna statnica na sjs bola myslim C2 uroven. Mozem pozriet niekde vysvedcenie, ak ho este najdem.

diefca
28. jan 2022

@veronnikitta pozri si este toto: https://www.1sjs.sk/statne-jazykove-skusky/vseo...
Preto si pisomnu cast nepamatam, lebo tam ziadne klasicke gramaticke cvicenia neboli. Ako som pisala vyssie, bol tam diktat, potom preklad, citanie s porozumenim… inak co sa tyka realii a tem vseobecneho prehladu, brali sme to detailnejsie ako potom neskor na vyske 🙂 ale nenechali ma dlho rozpravat, po par minutach ma poslali prec, ze ok, staci. To iste aj neskor na tlmocnickej statnici. Drtila som sa to ostosest a za par minut bolo po vsetkom. Netreba sa toho bat, presli aj slabi studenti - napr. jedna rustinarka, ktora sa potrebovala rekvalifikovat. Chuda, nevedela vobec volne konverzovat. Lutujem jej ziakov, moje dieta by som k nej nepustila. 🤷‍♀️