Stačia kurzy na rozbeh kariéry v IT?

30. nov 2023

Ahojte, možno otázka skôr na vašich partnerov alebo na baby z HR oddelení. Myslíte si, že po absolvovaní rôznych kurzov IT na programovanie (ktoré žiaľ stoja stovky eur) a následnom rozposlaní životopisov do firiem, kde hľadajú programátorov, existuje šanca, že vás vezmú? Alebo hľadajú vyložene ľudí, ktorí majú IT vyštudované na VŠ? Ďakujem za vaše skúsenosti.

13uzivatelka11
30. nov 2023

Samozrejme ze ti stačia kurzy ak budeš fakt šikovná. VS hľadajú skôr už na také ozaj špecifické programovanie. Ale keď nebudeš náročná a nechceš zarabat hneď desaťtisíce, tak s kurzom sa vieš pekne naučiť

katariiinkaa
30. nov 2023

Neide o kurzy ktoré máš vyštudované a ani o školu ktorú máš.. Ide o to čo reálne vieš. Bežné je teraz že sa rozposiela skúšobné zadanie a podobne. 90% progamátorov ktorých poznám to neštudovali, učili sa len sami. Venovali tomu však naozaj veľa času aby sa dostali na úroveň, na ktorej sú teraz.

rebrambora
30. nov 2023

Ano. Kurzy nestoja stovky eur. Najdes kurzy lacnejsie aj na internete a zadarmo na YouTube, existuje aj kopec knih.
Co k tomu potrebujes, je prax. Cize naucit sa programovat a vytvorit si vlastne 'portfolio'.
To nieje, ze si zaplatis kurz a cau. Tam ti vysvetlila principy, zvysok je na tebe. Dobry programator vie samostatne pracovat, dohladavat si informacie. Cize ak sa niekto potrebuje pytat tu, vhodna karierna cesta to nebude.

stanielka17
30. nov 2023

Ano, ale urobila by som to nasledovne:

- V korporate pravdepodobne budu chciet VS, zalezi od internych kriterii, navyse tam mas vysoku konkurenciu uchadzacov s kurzami a VS. Isla by som teda na tvojom mieste cestou zivnostnika. Budes brat IT zakazky a robit ich na fakturu. Robi to vela ludi.

- Neplat za kurzy stovky eur, to je odrb. Vsetky informacie najdes bud uplne zadarmo na Youtube, alebo za ovela menej penazi na platformach ako Udemy, Corsera, alebo Skillshare. Mna rocne clenstvo na Skillshare vyjde na nejakych 120€, a mam pristup k uplne vsetkym kurzom, na Udemy mas obrovsku skalu IT kurzov od 8-13€. Ktokolvek od teba pyta viac, chce z teba vytiahnut peniaze za recyklovane informacie.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
drahomirrra
30. nov 2023

V dnešnej dobe vôbec nemusíš mať na IT školu. Kurz ťa rozbehne, ale dôležité je, čo potom. Musíš mať portfólio, vedieť sa predať. Je pravdou ale, že ľudia, čo majú matematické vzdelanie majú v IT obrovskú výhodu 🙂)))

lelelienka
30. nov 2023

Podla mna velmi zalezi, aku skolu mas vystudovanu. Ak je to socialna praca alebo trebars kuchar, tak asi tazko sa preorientuju na IT, cest vynimkam, ale ak je to nieco, kde bol dobry zaklad, napriklad matematika alebo nieco takeho logickejsieho charakteru, tak potom urcite sanca je. A nie je pravda, ze sa nepozera na vzdelanie, muz robil aj pohovory a najskor samozrejme vyberali ludi z dobrych skol v odbore.…

tana85
30. nov 2023

prax, mam muza v IT a sice ma IT aj vystudovane, ale vobec nie to, co teraz robi. ma kadejake certifikaty, ale tie si robil az ked mal nejake skusenosti a chcel sa posunut dalej. teoria je teoria, ale realna praca je dolezita, relevantne skusenosti lebo tam naozaj aj riesis problemy, zadrhely, poziadavky projektu

zuzzkka
30. nov 2023

Neda mi nepozastavit sa nad tym predsudkom, ze IT robia len "partneri" zien na MK a na HR len "baby" :D :D

autor
30. nov 2023

@zuzzkka uz len v samotnych odpovediach zeny odkazuju na to, ze ich muz.. alebo, ze poznaju.. , pripadne odpovedal priamo jeden muz ;) jednoducho je to tak.. vcera sme mali v meste IT konferenciu, okna boli presklene a dnu som nevidela jedinu zenu.. tak preto tie predsudky.. ;)

zuzzkka
30. nov 2023

Statisticky je tam menej zien ano, ale su, cca tretina. Pozri si Aj ty v IT napr

tamtumdo
30. nov 2023

📍

marci77
30. nov 2023

📍

hefo
30. nov 2023

Podľa mňa to, čo odlišuje dobrého "IT pracovníka" od slabého je to, či ho prirodzene tá vec zaujíma, či ho to ťahá k tomu riešiť rôzne technické otázky, problémy a výzvy. A to (nech je už dôvod akýkoľvek) býva u žien skôr zriedkavé.
Ale zase sa nájdu aj práce v IT, kde sa využijú obvyklé dobré ženské vlastnosti (precíznosť, schopnosť veci "upratať" a dokončiť), len bývajú menej platené.

tana85
30. nov 2023

ale zase ta to zvyhodnuje lebo napr.ja robim v korporate a tlacia tam na rovnopravnost a zeny aby boli vsade. takze ked hladaju do IT oddelenia a prihlasi sa zena a nie je uplne mimo, tak vezmu ju. pozitivna diskriminacia jak hovado, ale ked mas v teame 15 chlapov, tak sa proste pyta manazment kde su zeny :( to nie su predsudky, ale zivot - tak ako v MS ucia na 99% zeny a nikto nie je zaskoceny, ze preco

kavenkaa
30. nov 2023

V IT nie sú len programátori, máš tam kopec iných pozícíí od architektov, cez projekťákov, analytikov, testerov, UX dizajnérov, sieťarov a podobne. Záleží, aká je tvoja motivácia pracovať v IT. Pracujem v IT zopár rokov a mám okolo seba v práci kopec šikovných žien, aj na manažérskych pozíciach. IT už dávno nie je len výsada mužov. Čo sa týka “vstupu do IT sveta”, musíš si sama povedať, čo by ťa bavilo, uči je to naozaj programovanie. Lebo to nie je o tom naučiť sa syntax jedného/dvoch jazykov, je potrebné riešiť komplexné úlohy, ísť do detailov.. Neviem, aké máš vzdelanie, ale začala by som napr. s SQL, kurzov je kopec aj zadarmo a využiješ ho na rôznych pozíciach. Prípadne kurzy od Aj ty v IT/Czechitas, tam je fajn potom aj networking, rýchlejšie sa tak dostaneš ku kontaktom v IT firmách. Držím prsty.

autor
30. nov 2023

@kavenkaa dakujem za skvelu odpoved 😊

sonula
1. dec 2023

Robim v it. Aku oblast it chces robit? Analyzy? Testing? Fullstack developera? Backend ci frontend alebo kampaniara? Na nieco ti staci kurz ako napriklad tester. Ale potrebujes prax. Skusaj si robi weby, propvramij, zalozit si vlastny git kde nacommitujes svoju oracu a mozes posielat v ramci cv. Mat kurz je malo, potrebujes analyticke myslenie a rozhlad a hlavne prax. Ci uz na ux alebo aj na copy. Akukolvek oblast it si vyberies, tak prax. Hldaj staze, poskytuju sa teraz vo velkom a niektore aj platene.

luckajozko21
1. dec 2023

@kavenkaa a @sonula maju pravdu.
Ak si "mamka na materskej" a premyslas nad rekvalifikaciou a IT znie dost dobre na to aby si to skusila, tak to skus. Pozri si udemy(ci nieco podobne), prejdi si kurzy na testing, GIT, na project manazment, sql, sietarinu, AI a napr programovanie webov. Akoze seriozne si to skus takto ohmatat z kazdej strany. Obetuj tych par eur. doma v klude. Najdi si ten cas. Velmi rychlo zistis, ktora cesta v IT by ta vlastne zaujala a ktora, ze vobec. Mozno vlastne zistis, ze to je uplne mimo tvoju ligu a robit to 8-9-x hodin denne by ta v reale vlastne zabilo. Ziskas aspon aky taky vseobecny prehlad. A potom to je uz o celozivotnom vzdelavani. Zadarmo nic nedostanes, 1 kurz na 'programovanie' ti karieru nezabezpeci a nastupny plat urcite nebude na zaciatok ziadna slava. Ak najdes co ta bavi a zaujima, tak komplexne problemy ti vadit nebudu - ani o 3rano 'ked to znovu spadlo'...ani rano pred vlastnou svadbou (true story 😅) ...ked ta odvolaju z vianocneho vecierku alebo obeda s prezidentkou 'lebo nik okrem teba nema paru ako to fixnut' ...ked budes nahadzovat "padnuty server" v aute pri zjazdovke, na jachte...a podobne bizare :D

A teraz prakticka rada: Ked som v 18tke zacinala studovat, tak som nevedela ktoru cast IT chcem vlastne robit. Na profesii som si nastavila zasielanie vsetkych IT ponuk. Vsetky som si citala. Tym padom som casom zistitla ake znalosti su potrebne pre jednotlive pozicie. To mi pomohlo celkom rychlo sa zorientovat a na danu poziciu sa dobre pripravit.
Good luck

sense
1. dec 2023

@lelelienka môj brat ma sou obchodné s maturitou, počítače ho ale bavili nemal ešte ani 18 a vyhral nejakú amaterskú súťaž v programovaní, na starom PC na ktorý si zarobil z brigády pred 25 rokmi, školu ani kurzy nemá žiadne a robí v IT sfére cca 10rokov. Ale ma logické myslenie a je večný samostudent

milanemila
1. dec 2023

@lelelienka suhlas. Dnes kazdy vidi, ze kolko sa v IT zaraba a ma pocit, ze si spravi kurz a moze aj on 🙈 takze uz ked ma niekto takuto predstavu a nema vobec ponatia co to vlastne obnasa, tak to je presne ten clovek co “nemoze”

domireb
1. dec 2023

2 ci 3 týzdne som bola na profesiadays, bol tam stanok s kurzami pre zeny v IT. Promujúca mi vravela, ze jej kolegyna sa venuje statistikam a v IT je diera na trhu, zvlášť pre zeny, ze tam proste chybaju pracovníci. Nepovedala mi nič, čo by nebol známy fakt. Okrem iného, 80% stánkov IT, nemala som sa ani pri čom pristaviť. Ja osobne som už niekoľkokrát zvažovala, že ak sa chcem kariérne uplatniť, tak musím presedlať na it oblasť, môj muž sa tomu venuje a je kapacita vo svojom odbore,tak to mám vlastne z prvej ruky - ale... Mňa to strašne nebaví..excel ešte ako tak, ale zvyšok ma proste vôbec nebaví..či tester, ci programator, či čo, proste musíš mať k tomu vzťah, musí ťa to zaujímať,inak sa tomu budeš venovať úplne zbytočne. Ak ťa to naopak zaujíma, tak je obrovské množstvo kurzov a určite nie za 100vky E, ako písali aj vyššie. Ale musíš mať o to sama záujem.

milanemila
1. dec 2023

Najjednoduchsia “brana do IT” bude pre teba cez poziciu testera. Na to ti staci realne kurz. Postupne sa naucis aj pisat testovacie scenare. Musis ziskat aj nejaky prehlad, ze co to IT vlastne obnasa a akym smerom sa mozes/chces vydat. Pripadne mozno nejaky IT support.
Neviem co si robila doteraz, ale na “IT” naozaj su potrebne aj nejake mentalne predpoklady, alebo to robia ludia aj bez skoly, kt od mlada/mala zaujimali pocitace a sparali sa v nich. Sama musis posudit, ako ti isla matika, ci mas aspon ake take analyticke myslenie a aspon nejaky technicky prehlad.
Pozicii okolo IT je fakt vela aj napr projektaci pre IT projekty, procesny manazment (optimalizacie, digitalizacia), rozne analyticke pozicie…moznosti je vela, ale su potrebne aj schopnosti.
Ludi v tejto sfere je nedostatok, takze ak si sikovna a mas aspon nejaky zaklad, tak velakrat su spolocnosti ochotne ta vyskolit.

michaela567y
1. dec 2023

Prečo sa neporozhliadas po iných pozíciách - napr v lidli sú otvorene pozície administratívne, kde neberies viac IT zručnosti ako by si cakala - dátový manažment, reporty, makrá atd atd.. nepotrebuješ nutne programovať aby si mala IT zručnosti.

autor
1. dec 2023

@michaela567y dakujem aj za takyto tip, no ja mam dobru a vysoko specializovanu pracu, len v trochu inom odbore, no nie uplne mimo..

ankare
1. dec 2023

@petramich je, tuším, z fachu, možno by Ti aj ona vedela poradiť.

ankare
1. dec 2023

@petamich, oprava

petamich
1. dec 2023

@ankare ano 🙂 pripadne sa mozem spytat aj toho manzela 😂

takze takto - s castou vyjadreni, ktore tu zazneli suhlasim a s castou nie, ja napr. pracujem v IT consultingovej firme, ziadne IT vzdelanie nemam ale bola som kedysi dobry bankovy business analytik/produktovy manazer a tak si ma "vsimli" a oslovili, vo firme mame relativne vela zien, az by sme boli mozno prekvapeni poctom (aj ked ano vacsina su stale muzi)

kazdopadne ja by som za teba odporucala dve cesty - bud si najst technologiu, po ktorej je dnes velky dopyt a zacat sa v nej vzdelavat alebo ist tou cestou, ze sa naucit napr. SQL a ist cez entry pozicie junior tester, ak mas dobru znalost z nejakej biznis oblasti (napr. banka, telekomunikacie, poistovnictvo) tak napr. aj ten technicky/business analytik je velmi vyhladavana rola (aspon u nas je po nej dopyt)

co sa tyka technologii, tak "hype" su aktualne cloudove technologie (Azure, AWS, GCP), Databricks, Fabric, Postgres, este chvilu bude aj JAVA - skus pozriet na profesii ake IT pozicie hladaju a na ake technologie je najvacsi dopyt

a ak sa tak uplne necitis na "ciste" IT, je vela IT firiem ako nasa, pripadne aj v korporaciach, kde hladaju sikovnych projektovych manazerov na dodavku IT projektov - tam sa naucis (minimalne po povrchu) dost

ja osobne ti neodporucam ist na zaciatok free-lancing cestou, nikto si nebude platit draheho (lebo inerne je to vzdy lacnejsie) juniora, ktory ma "zopar" kurzov na Udemy 🤷‍♀️ radsej by som najskor nejake skusenosti nazbierala

kludne mi napis ak mas viac otazok 🙂 nie som uplne IT ale v IT sa pohybujem uz nejaky cas

autor
1. dec 2023

@petamich dakujem, skvela a relevantna odpoved. asi by bolo naozaj dobre vybrat si len jednu technologiu a skusat si v nej robit veci, vytvorit si nejake portfolio, cim by som sa vedela odprezentovat.. a potom to pripade skusit v nejakej firme "predat" ..

petamich
1. dec 2023

este by som doplnila, ze dobre pisu aj ostatni, ked vravia, ze IT nerovna sa nevynutne developer - je velky dopyt aj po biznisovych ludoch, ktori napr. ovladaju nejake BI tooly a rozumeju biznisu a napr. tvoria koncove reporty v zobrazovacich tooloch (napr. PowerBI, Tableu...), a tak 🙂 je to naozaj siroke spektrum ludi s roznymi znalostami a ano da sa to aj bez vysokej skolky (pripadne s inou VS)

a to je vlastne len jeden priklad