Stačí kurz alebo je potrebné štúdium na prácu chiropraktika?

18. okt 2023

pozeram ze sa tu riesi aj praca tak sa spytam
pracujem uz (v asministrative) ale chcela by som skusit chiropraktičku, kde sa take da študovat a je to tazke studium, Kolko rokov sa to musi studovat, Nestaci nejaky kurz na to?

melanta
18. okt 2023

Našťastie nie, na takéto niečo nestačí kurz. Ak neovládaš anatómiu a fyziológiu tela, tak môžeš spôsobiť človeku vážne zdravotné problémy až trvalé následky. Na Slovensku študijný odbor chiropraktik neexistuje. Najbližšie k tomu je fyzioterapeut. Fizioterapiu môžeš študovať tu:
https://www.health.gov.sk/?fyzioterapeut

melanta
18. okt 2023

A úprimne, ja som skeptická, ak niekto napíše, že robí administratívu ale chce skúsiť chiropraktičku. To nie je práca, ktorú si človek len tak skúsi. To je práca, kde sa pomáha telu a kde nesprávnou technikou možno človeka dokaličiť. Ak by si sa o to zaujímala, tak by si mala prečítané množstvo odborných článkov o tomto odbore a o fyzioterapii a takúto otázku by si nepoložila. Takže začni tým, že ak ťa táto oblasť naozaj zaujíma, začni čítať odborné články a zaujímať sa o to viac, aby si mala predstavu, ako komplexná oblasť to je a že s kurzom sa niečo takéto nedá robiť.

zuzinabila
18. okt 2023

v zahraničí to môže vykonávať len lekár na to vyškolený. chytá ma hrôza, ked citam taku otazku na MK.

svetlonos
18. okt 2023

To, ze pracujes v administravive a chces zmenit zameranie, ok. Pokojne aj uplne inym smerom. Ale nechapem jednemu. Pokial ta nieco zaujima, tak si predsa zisti, kto je chiropraktik a co je náplň jeho práce.
My sme mali firemneho masera - mal len kurz a predtym robil tiez nieco diamwzralne odlisne. A mal pri tom rafsej zostat!
Kolegu dochramal masazou tak, ze musel byt tyzden v nemocnici... Pan bol stihany za ublizenie na zdravi.
Chyropraktik s kurzom, hmm. To by bolo po "osetreni" s naskedkami hadam aj na väzbu.

kvetinka75
18. okt 2023

prosím ťa, zostať radšej v administratíve. Toto nie je práca na skúšanie.

mk1111111111
18. okt 2023

Nechapem preco ste ju vsetky hned odsudili, neviete o nej nic. Slusne sa spytala, ma zaujem aj studovat, ak treba. Je na tej istej pozicii, ako student po maturite, ten tiez musi niekde zacat, teda od nuly, len s viziou, ze bude chiropraktik, ze ma viac rokov na tom nic nemeni a ani ju nicim neodlisuje od skonceneho maturanta

melanta
18. okt 2023

@mk1111111111 ja osobne som názoru, že každý môže byť čímkoľvek. Aj dotyčná možno môže byť fyzioterapeut. Ale ak dospelého človeka zaujíma nejaká oblasť, tak si najprv zistí informácie o tej oblasti. Patrí to podľa mňa k priemernej inteligencii. Zaujímať sa. Potom by autorka vedela, že na Slovensku taký odbor (chiropraktik) ani neexistuje. Ak nevie takú základnú informáciu, ako chce zvládnuť vysokú školu či nadstavbové štúdium, anatómiu a pod?