Ahojte, je tu niekto kto má po 2. stupni VŠ špecializáciu ako klinický fyzik, poprípade pozná niekoho?
Čitala som, že dĺžka špecializácie trvá 5 rokov. Mám si to predstavovať tak, že budem musieť zase sedieť každý deň v škole alebo je to skôr takou externou formou, že sa to dá zvládnuť popri zamestnaní?
Ide o to, že by ma taká práca bavila, ale naozaj si neviem predstaviť ešte 5 rokov študovať a denne byť v škole do 30-ky.
@jumama googliť viem, zaujímala ma reálna skúsenosť, či sa to dá popri práci zvládnuť 🙂
Mna zaujal nadpis a mam sestru, co pracuje na radiologii uz n rokov. Preto som napisala. Nepracuje presne v odbore, ktory ta zaujima, ale myslm, ze by sa to dalo pripodobnit. V tom nalinkovanom dokumente to je podobne popisovane... nie ze studujes skolu, ale ze vlastne vsakovake kurzy si doplnas a prax.
Segra mala gymnazium a potom nadstavbu na zdravotnickej skole, odbor rdiologicky asistent. Aby mohla pracovat aj s CT alebo MR pristrojmi, na to mali dalsie specialne skolenia - vacsinou 1-2 tyzdenne, niekolko ich mali a viem, ze aj behom roka mavaju kurzy, alebo kongresy, lebo si musia doplnat stale vzdelanie. Potom si uz zaskoluju aj kolegova, aj technici ked mali nove pristroje ich skolili... A to je presne skolenie aj o tom, ako "davkovat ziarenie", ako ovladat pristroj tak, aby snimky boli dobre. ucia sa pochopit cely pristroj ako funguje. Lebo lekari nesnimkuju, lekari len popisuju snimky, zase sa ucia tie snimky citat. Samozrejme ze ich vie precitat aj radiologicky asistent, ale ten nema pravo ich popisovat. Lekari len sonuju.
Na onkologii su zrejme dalsie vsakovake pristroje, ktore pracuju so ziarenim - uz ne na diagnostiku, ale na liecbu. Podla mna musis byt vyskolena presne na pristroj na danom pracovisku. Alebo si tu pracu predstavujes uplne inak? Napriklad vyvijat apky pre taketo pristroje?
Zase skusenost osobna - moj otec prekobnal 4 x rakovinu, dva razy z toho mal aj oziare, inak len chemo. Ked mal rakovinu jazyka, mal taku specialnu liecbu, len cez take hadicky, ktore mal v dasne mu uplne nizucke davky davali, ze "po casticiach"... cize predstavujem si - ze toto moze robit klinicky fyzik, urcovat davky pacientom.... neviem 🙂
@jumama ďakujem pekne za tvoju odpoveď 🙂
Áno, link vyššie to všetko super vysvetľuje. Ja o 2 roky končím VŠ, tak sa trochu rozhliadam do budúcna. Moja škola je zameraná skôr na - ako si ty písala, vyvíjanie softvérov a hardvérová časť tých prístrojov. Po ukončení mám na výber zamestnanie alebo túto špecializáciu klinického fyzika - čož by ma bavilo oveľa viac. A pekne si to zhrnula, ide aj o plánovanie radiačných dávok pre onkologických pacientov.
Ide mi o to, či o dva roky po ukončení môžem nastúpiť do zamestnania a popri ňom si robiť túto špecializáciu, ktorá trvá 5 rokov.
V linku je to rozpísané, že treba veľmi veľa praxe, tak sa obávam toho, že to bude ako keby ďalšia VŠ. Neviem si predstaviť byť ďalších 5 rokov visieť rodičom na krku a byť bez práce kvôli špecializácii ... :/
Ahoj, ja som študovala odbor Rádiologický technik - VŠ prvý stupeň , skončila som ako Bc. Počas praxe na radiačnej onkológii som stretla zopár chlapcov čo si dorábali Ing. na TUKE - biomedicínske inžinierstvo, pretože z nášho odboru sa nič iné nedá ako druhý stupeň študovať. Atestujú sa ako klinický fyzici priamo tam na oddelení radiačnej onko pod dohľadom vedúceho klinického fyzika, takže určite sa dá atestovať aj takto popri práci. Tiež nad tým veľmi silno uvažujem, že si o rok podám prihlášku na 2.stupeň.
Trosku googlenia: http://old.szu.sk/userfiles/file/Katedry/kat_22...