Ahojte, mám 35 rokov a desiatky rokov nie som schopná naučiť sa anglicky ☹
Mám dobrú učebnicu pre samoukov, xkrát som išla pekne od začiatku a vždy skončila
viac-menej na rovnakých stránkach. Teraz skúšam Duolingo a to mi vyhovuje asi najviac, ale aj tam sa dostanem len po určitú úroveň a ďalej už moja hlava proste nechápe a neberie. Nemám vôbec problém naučiť sa kopec slov a pamätať si ich, lenže použiť vo vete nula bodov. A neviem si ani preložiť anglickú vetu do slovenčiny, lebo ja poznám slová samostatne, keď si hovorím, ktoré slovo čo znamená veta mi zmysel nedáva a keď si ju dám preložiť, píšu niečo úplne iné, ako si ja prekladám. Začala som pozerať veľa filmov na Netflixe v angličtine s titulkami, ale ani to mi nijak extra nepomáha.
Pred pár dňami som čítala radu, že človek sa musí naučiť myslieť anglicky a potom sa naučí rozprávať. To je ako, neviete? Na jednej strane by som veľmi chcela vedieť normálne plynule rozprávať a to je aj dôvod, prečo to nevzdávam a na druhej som už otrávená sama zo seba, že som tak blbá.
V živote nepochopím ich slovosled, kedy kam ktorý člen a pod. Aj by som sa na to vybodla, veď sme na Slovensku, ale dnes si človek nedokáže bez jazyka nájsť slušnú prácu.
Som naozaj jediný dement, čo sa nedokáže naučiť cudzí jazyk?
A doučovateľ sama prídeš len po určitú úroveň. Stojí to peniaze skús jazykovku za 2 roky spravíš pokrok.
Sama sa učiť? Škoda času a energie. Nájdi si lektora, chod na kurz
Nejaky iny jazyk ovladas?
A koľko sa učíš? Lebo ak mesiac a hneď takto zostra, tak sa nečudujem. V tom prípade treba len pokračovať, opakovať a opakovať, pozerať filmy a postupne to bude stále jasnejšie a jasnejšie. Alebo skús naozaj normálny kurz. Nečakaj, že za chvíľu budeš hovoriť ako rodená angličanka... Chce to čas a pravidelný tréning, to je celé. Ak nevieš pochopiť gramatiku, skús sa sústrediť na celé frázy 🤷.
@martina1985ba Som na tom podobne 😀
@trema Iba slovenčinu ☹
@mikadooo Desiatky rokov...
Minulé roky som jazykovku neriešila, teraz spätne si hovorím, že to bola asi chyba a teraz už som vydatá a máme dve maličké deti a pri súčasnom zdražovaní o tom ani nemôžem žiaľ uvažovať ☹
Pozri toto video...
som na tom podobne😅
Nejde mi to proste do hlavy😩🤦♀️
Skús stiahnuť appku ewa príde mi naozaj dobrá sú tam aj knihy s prekladom aj výslovnosťou.
Plus pocuvat každý deň na spotify angličtinu ja som našla jedného ktorý pomaly a zrozumiteľne rozpráva.
Ale treba rozprávať ja sa tiež nemam s kym 😅
Ale vraj existuje nejaká stranka kde sa registrujes a nájdeš niekoho anglicky hovoriace ktorý sa chce učiť po Slovenky takze ty ho budeš učiť slovenčinu on teba angličtinu.
Mna to video nakoplo lebo vidím že sa to dá.
Zaplať si jazykovku. Takto je to strata casu.
Kým nebudeš hovoriť a počúvať nenaučís sa. Kurz nie sú vyhodené peniaze, zainvestuj do seba. Nemusíš si hneď platiť štátnu jazykovku, všade sa nájde nejaký iný jazykový kurz, kde budeš počúvať, kde budeš nútená hovoriť.
Tiez som na tom bola podobne.. a tiez som verila, ze som proste na jazyky tupa.. 😁 potom som so zufalou az teda ziadnou ang odisla po vyske do anglicka.. teraz mam uroven c1.
Nechcem tym povedat, ze mas odist z krajiny, ale to, ze never, ze si na ang dement. Len si zatial nenasla spravny sposob, ako sa ju naucit.. potrebujes ucitela, ako samouk sa nepohnes. Ak su jazykovky pridrahe, skus si najst niekoho, kto si takto privyraba.
@bilberryday Ja sa sebe venujem, učím sa každý deň, akurát v momentálnej situácii nemám peniaze na jazykovku. Tvoj názor ma obohatil, ďakujem.
@jjanulienka Ďakujem, idem to pozrieť 🙂
Sú aj jazykovky, kde to nestojí tak veľa. Síce to nie je individuálne, aké kto chce, aj tam sa naučí.
Skus si pozriet jazykovy mentoring lydie machovej, pripadne mi napis a mozem ti poslat nejake videa z toho kurzu
Počúvaj píšeš úplne ako o mne, ja sa skôr naučím mongolsky ako anglicky ale poviem na rovinu mne sa angličtina ako jazyk nepáči. To bude asi môj problém snažím sa ale proste nejde to. Minule som oprášila nemčinu a tam som ostala prekvapená koľko si pamätám.
Ja som sa ju zasa naučila po úroveň b2 sama bez učiteľa bez základu a tak. Len výslovnosť a narýchlo zostrojiť vetu mi nejde až tak ako by som chcela. Ale stretávam čoraz viac anglicky hovoriacich turistov tak sa s nimi zapájam do konverzácie aspoň nejako. Vidia ze nie som úplný začiatočník slová poznám ale veta je kostrbata. Nájdi si na zoznamke niekoho na písanie v angličtine čítaj citaty zo začiatku. Uč sa aj pasívne a to znamená keď spis pustaj si anglické texty do sluchátok bud pesničky alebo hovoreny text a toto robí divy ti poviem. Ja sa zas naučím každý jazyk na písomnej úrovni aj rozumiem aj texty preložím aj myslím v danom jazyku len cez hubu mi to nejde 😂😍 spievam si v rôznych jazykoch sama seba obdivujem ze text po pár počutiach viem spamäti len hlas nemám na spev co je škoda 🙈😂😂 aj taky jazyk co som v živote sa neučila zrazu rozumiem len čo keď hovoriť nie
Ak tuzis vediet anglicky a 10ky rokov sa v tom takto placas, tak je to takyy smutny usmev, ze teraz na kurz nemozes lebo financie..
Anglictina je pre mna velmi lahka a aj tak vsetky slova stale nepoznam, ale ja som s AJ vyrastala od mala pri telke, v skole, na SS bola AJ na nic tak som sla na jazykovku po veceroch.
Nevyhovaraj sa a chod si za tym, ten cas ti nikto nevrati. Ak poznas nejake filmy a seriali v slovencine, pozeraj ich pre zmenu v anglictine. AJ ako kazdy iny jazyk ma svoje slovne spojenia, ktore maju uplne iny vyznam ako ked si ich prekladas po slovickach.
Určite si pozri videá od Broňu Sobotku na youtube, má aj kurzy, má online jazykovku. Chlap žil dlho v tom, že je totálny debil na angličtinu a okolie ho v tom len utvrdzovalo. Druhá vec, jazykový mentoring a Akadémia samoukov od Lýdie Hric Machovej. Títo dvaja ľudia ti vysvetlia, prečo stále skončíš pri učení na tom istom mieste, čo robíš zle a ako to opraviť. Lýdia sa sama naučila 7 jazykov ako samouk a má na to veľmi premakané know how. Broňa je veľmi pozitívny týpek a má spracovaných kooopu vecí do krátkych videí, ktoré veľmi vedia pomôcť. Ja sa teraz učím v akadémii samoukov angličtinu a nie zriedka k tomu použijem Broňove video s vysvetlením javu. Lýdia to má mega premakané, nasmeruje ťa čo aa učiť, ako, dá ti kooopu zdrojov na učenie. A vysvetľuje dookola ako to celé s jazykom funguje, čo je super, lebo keď pochopíš, ani učiteľa netreba.
mne pomohlo, ked som musela pisat referaty na temy, ktore v slovencine neexistovali napisane. Takze s google prekladacom a slovnikom som sa borila cele mesiace v anglickych vedeckých štúdiách a článkoch. Tiez som pozerala filmy v angličtine najskor so slovenskymi titulkami, potom s anglickymi titulkami a nakoniec bez tituliek. Ale musia mat vtedy naozaj peknu výslovnosť aby som to dokázala vnímať. Alebo som pozerala ten isty serial niekolkokrat. Najskor tiez so slovenskými titulkami, zase s anglickymi a nakoniec bez. Precitam a prelozim uz vsetko ale rozpravat neviem :D ale to pre svoj zivot nepotrebujem. Ale keby raz, urcite si zacnem opakovat repliky z filmov a neskor si najdem ucitela, ktory by sa so mnou rozpraval. Najhorsia vec na svete je podla mna ucit sa slovíčka. Na každé slovo si radšej nájdi vetu, v ktorej bude použité.
@yoxinka Ďakujem, pozriem si ich obidvoch 🙂
Skus sa na Facebooku pridať do skupiny Učíme sa učiť sa jazyky. To patrí pod jazykový mentoring. Môžeš si tam nájsť partaka na rozprávanie. Ja som momentálne na Rd a takto som si tam našla babu, že s ktorou kecame cca raz do týždňa.
@miroslava278 Fíha, o tomto som vôbec netušila, ďakujem 🙂
Je tam aj mnoho typov. Ako využívať kartičky, goldlist a veľa ineho
Noo nemáš peniaze skus omagle je tam veľa uchylov ale nájdeš aj anglicky hovoriacich s ktorými môžeš cvičiť … bez rozprávania sa nenaučíš nič iba základy ktoré teda už máš a teraz len ich musíš začať využívať pomaly krok za krokom .. jazyky si ako puzzle treba trpezlivosť a nevzdávať to. Ja som bola rovnako na tom anglina na škole ale človek zabudne keď to nevyužíva . Našla som si manžela Američana a momentálne už tomu je dva roky a pekne viem komunikovať ale začiatky veľmi ťažké .
A preco nemas ucitela? Nejdes normalne na kurz?