Sociálna práca verzus predškolská a elementárna pedagogika

adianaadua
16. jún 2024

Ahojte, nájdu sa tu baby čo majú vyštudovaný jeden z týchto odborov? Pravdepodobne mi príde prijatie na oba tieto odbory a ja sa musím rozhodnúť, ktorý začnem študovať. Najideálnejšie by som si chcela vybrať ten ľahší odbor a to vidím práve pedagogiku. Tiež tak ma presviedča o tom aj fakt, že budem mať tak isto dovolenku ako moje dieťa prázdniny a teda narozdiel od sociálnej pracovníčky nebudem musieť byť celé leto aj vianoce aj všetky prázdniny v práci keďže učiteľky majú tak isto voľno ako aj deti. Aj plat pedagóga je vyšší než plat sociálneho pracovníka. Avšak som si nie úplne istá či tu školu zvládnem, tiež tak či zvládnem prácu s deťmi. Ako ja deti mám rada aj oni mňa avšak neraz keď vidím tie vyhoreté učiteľky tak sa bojím. Plus som prchká povaha - cholerik a keď ma niekto nechápe som nervná ale na druhú stranu uvedomujem si, že sú to deti a na nich nebudem môcť byť taká. Na sebaobranu mám 2 mladších súrodencov a zvykla som sa s nimi učiť dokonca sestra čo prepadala z dejepisu po učení so mnou chodila na olympiády. Len ja sa proste akosi viac vidím v úlohe socialnej kurately. Najradšej by som pomáhala deťom, ktoré žijú v zlom prostredí. Avšak keď si čítam názvy tých predmetov na vysokej škole tak niektorým nerozumiem ani z názvu 😅😅 Dokonca som si stiahla aj knihu školská sociálna práca ale takmer v každej vete je použité odborné slovo, ktorému nerozumiem 😅😅 a tak sa teraz neviem rozhodnúť, ktorý odbor mám ísť študovať. Pedagóg má samé výhody, či už prázdniny, plat, ľahšie štúdium len vnútorne to cítim skôr na tú sociálnu kuratelu. Pomôžte mi nejakými vašimi skúsenosťami so štúdiom/životom sociálnej práce alebo pedagogiky.

sisa_s
16. jún 2024

Je naivne mysliet si, ze so socialnou pracou skoncis prave na kuratele...soc.praca chrli kazdorocne stovky nepouzitelnych absolventov...to uz radsej pedagogiku, aj ked si vobec nemyslim, ze prave to bude lahsie..uciteliek bude stale malo

barka1
16. jún 2024

@adianaadua pedagogika lahsie studium? Ako ta to napadlo? Práve sociálna praca sa dlhodobo považuje za jeden z najlahsich oborov.

aaadkaaa
16. jún 2024

So soc.pracou si ovela tazsie najdes uplatnenie a to, ze skoncis na kuratele je naozaj utopia, vacsinou (nie vzdy samozrejme) su miesta na upsvare "po znamosti"...urcite sa skor uplatnis s pedagogickou, i ked to studium je rozhodne tazsie. Avsak,ako ucitelka v ms nebudes doma cele leto....mozes ale robit aj vychovavatelku ci asistentku a vtedy budes v lete doma 5-6 tyzdnov cca...

adianaadua
autor
17. jún 2024

@barka1 sestra to studuje v bratislave a ked mi vravela ake je to lahke tak sa mi az verit nechcelo.. ze aj matematika oni sa neucia priklady ale skor ako to vysvetlit detom.. aj hudobna oni ak aj spievaju tak tak pomaly ze to ani nasa mama nespoznala danú pesničku.. a dosť jednoduché mi to prišlo z jej rozprávania

adianaadua
autor
17. jún 2024

@sisa_s no práveže teraz je trend ked aj beru ucitelku do skolky tak mat vystudovany dany odbor alebo socialnu prácu.. čiže so socialnou pracou by som sa uchytila kdekolvek na urade a aj vo škôlke

mafia102
17. jún 2024

@adianaadua máš veľmi naivné predstavy...pedagóg má len samé výhody? Je to extrémne narocna praca + plus skolky su otvorene aj cez prazdniny, takze ziadne dvojmesacne volno sa nekona.....viem, ze baby so socialnou pracou maju problem si najst pracu a urcite ta v skolke nezamestnaju s tymto odborom, max ako asistentku...

bea0802
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilke
17. jún 2024

@adianaadua neviem, v ktorom ročníku je tvoja sestra. Ale sociálna práca je niekoľkonásobne jednoduchšia (kamarátka ma vystudovane oba odbory v BA). A že ti nič nehovoria odborné výrazy? Tie si osvojis veľmi rýchlo. So sociálnou prácou budeš mať veľké šťastie,ak si nájdeš adekvátnu prácu. S pedagogikou uplatnenie bude. Ale nie je až také pozitívne, voľno,... ako si predstavuješ.

sisa_s
17. jún 2024

@adianaadua so socialnou pracou sa urcite neuchytis v skolke...neviem, kde si take hluposti nabrala...

adianaadua
autor
17. jún 2024

@sisa_s normalne to hlasili na dedine v rozhlase ze hladaju ucitelku do skolky a podmienkou je vystudovana bud v odbore alebo v odbore socialna praca

adianaadua
autor
17. jún 2024

@bea0802 ja netvrdím že celé leto.. respektíve nemyslela som to tak.. ja viem že aj na základnej škole nekončia hned a tuším sú tam učitelia este dva týždne po skončení a týždeň pred začiatkom roka ale je to ovela lepsie než robiť na úrade a brať si tak dlhé voľno..

adianaadua
autor
17. jún 2024

@lilke sestra je v prvom ročníku a keď sme sa rozprávali o škole ako sa jej darí a podobne tak bola maximálne vysmiata.. však tam dokopy bola mozno 5 mesiacov 😅😅... ostatok mali voľno.. vedeli sme si to porovnat lebo jej priatel studuje tiez ako prvak inú školu a bol v nej podstatne dlhšie.. každopádne sestra mi vravela ze to nemajú náročné ani s tou matematikou.. áno sú tam to čo si ty vymenovala ale že to je jednoduché.. ja som už chodila na vysokú a tam sme mali matiku ťažkú tam to boli determinanty a iné somariny.. dost náročné..ako matiky sa ja nebojím ja som chodila aj do matematickej triedy aj na matematické sútaže.. skôr slovenčiny sa bojím.. 😀😀

estellas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
estellas
17. jún 2024

@adianaadua Skôr si vyber podľa toho či máš vzťah a trpezlivosť k deťom. Čo sa týka náročnosti tak myslím že sociálna práca je ľahšia. Na pedagogickej býva aj hra na hudobné nástroje.
Môžeš si pozrieť na internete osnovy, nájsť všetko čo sa učia.

bea0802
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikaeli
17. jún 2024

- učiteľka v MŠ určite nie je doma celé prázdniny - počet dní dovolenky je ďaleko nižší ako počet prázdninových dní (+ zberné triedy počas všetkých prázdnin, + povinné školenia, + rôzne porady, metodické združenia, + papierovačky 😉 )
- neviem aká je tvoja predstava o plate, ale ako začínajúci pedagóg bez praxe a kreditových príplatkov to nie je žiadna sláva
- pracujem v školstve už roky, mám len 1 kolegyňu so sociálnou prácou, musela si doplniť vzdelanie. Ono škôlka nie je len herňa. Je to vzdelávacia inštitúcia so vzdelávacím plánom a s metodickými postupmi, s didaktikou jednotlivých vzdelávacích oblastí/ predmetov. V dnešnej dobe má soc.prácu veľa ľudí a nevedia sa uplatniť v odbore. Z praxe by som povedala, že je skôr trend prijímať ľudí so špec.pedagogikou. Rastie počet detí s rôznym zdravotným znevýhodnením. Minimálne raz do týždňa tu máme diskusiu s problémovým dieťatkom, ktoré potrebuje iný prístup, viac trpezlivosti, atď. Mamičky sa sťažujú, že ich chcú vylúčiť, že nemajú asistenta, že ho deti odstrkujú, učiteľky nevedia ako naňho. Deti s ADHD, či s PAS preveria tvoje nervy a schopnosť ovládať sa. Na margo toho, že si cholerik... Stačí, že potiahneš dieťa za ruku a bude ťa riešiť celé Slovensko...

simik19
17. jún 2024

No ja studujem v BA a to co pises je totalny blud... na matike som mala take stresy , ze som revala kazdy den pred skuskou nech je uz po... takze neviem o com tocis , ale prajem ti jedno skuskove na UK 🙂)

simik19
17. jún 2024

@adianaadua 😃😃😃😃😃😃😃 urcite

adianaadua
autor
18. jún 2024

@simik19 tak asi mam velmi inteligentnú sestru lebo ta to dava s usmevom na tvari

barka1
18. jún 2024

@adianaadua však už si rozhodnuta...socialna práca je studium pre teba... Tak do toho 😉