Skúšky na vysokej škole - problémy s pamäťou

henrietka528
6. júl 2021

Ahojte dievčatá, mám 24 rokov a rozhodla som sa spraviť si vysokú školu. No vždy počas skúškového ma chytá neskutočná panika, stres a nervy. Nedokážem sa sústrediť na učivo a poriadne si niečo zapamätať. Kvôli korone mám aj problém sa znovu začleniť medzi ľudí a tento stres so školy ma strašne psychicky ubíja. Mama na mňa tlačí, že to musím spraviť no ja by som štúdium najradšej skončila(aj keď je to asi len kvôli tomu stresu zo skúšok a zo všetkým tým čo škola ešte prinesie.) Niesom žiadna bifľa ide mi len o to skúškami prejsť. Poradíte mi ako zvládať toto obdobie? Čo pomohlo vám? Lebo ja to už nezvládam. A to som si myslela, že denná forma štúdia bude pre mňa, ako vyšitá. Už som z toho fakt unavená a mám pocit, že celý môj život sa toči len okolo školy a izby v ktorej si čítam knihu stále dookola.

gdpr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
henrietka528
autor
6. júl 2021

@gdpr ahoj, už študujem odbor farmácia. Prvý termín skúšky z chémie som nespravila a mám pocit, že to znovu nedám. Bojím sa sklamania z toho, že to nezvládnem. Ešte podľa mňa niesom pripravená na pracovný život. Učím sa nárazovo.

gdpr
6. júl 2021

Asi na 10x som to pochopila tak ja pred VŠ na maturitách som mala extrémny stres a mala som rovnaké pocity, že určite si to učivo nezapamätám, nebudem vedieť atď.. ale ako som nastúpila na školu, ktorá ma naozaj baví a dávam jej 100% tak tento problém zo mňa opadol sama od seba si kupujem literatúru navyše, samovzdelávam sa, pracujem v odbore popri VŠ a jednoducho tá škola- odbor sa stal mojim životným štýlom. Na skúšky sa učím tak, že si čítam nebifľujem sa, čo nerozumiem si prejdem s kamošmi a spoločne si to vysvetlíme a aj tým naučíme a zopakujeme. Na 1 skúšku sa učím v priemere týždeň-mesiac a značím si, čo viem a ku čomu sa ešte vrátim nejakú látku mi stačí prečítať raz a viem a k niečomu sa musím vrátiť aj na 10x. Na tvojom mieste by som sa možno zamyslela, či naozaj tá VŠ je pre teba vhodná alebo porozmýšľala by som aj nad inou pretože ak niečo človeka baví tak sám do toho dáva maximum a chce vedieť, čo najviac a čo najlepšie a farmácia nie je zrovna jeden z odborov, ktorý sa dá vyštudovať len pre titul nato sú vhodnejšie oveľa jednoduchšie školy. Ale je pravda, že v mojom prípade veľa robia spolužiaci sme naozaj skvelá partia a lepších ľudí som v živote nestretla. Čo sa týka nárazového učenia v tom môže byť tiež problém ja tiež som prvých pár skúškových bola frajerka, že to zvládnem ale mozog tak nefunguje a nie je reálne, že za pár dní sa naučíš niekoľko sto stranovú knihu a budeš vedieť. Ja sa zvyknem učiť každý deň 4-5hod maximálne 8 ale to je naozaj výnimočne a dávam si často prestávky. Človek dokáže na svojom tele zmeniť veľa vecí ale sú veci, ktoré nezmení a do toho sa ráta aj to ako pracuje mozog ak je preťažený z nových informácii tak vtedy vypne ak si v strese vtedy tiež nepracuje na 100% a to nedokážeš nijak ovplyvniť len tým, že sa upokojíš a oddýchneš si. A ešte počas skúškového/zápočtov si dávam rybí olej - podporuje činnosť mozgu.

shinon258
6. júl 2021

@henrietka528 nie každý má na vysokú školu. Niekomu si stačí raz prečítať učivo a niekto sa to musí učiť týždeň, no niekto sa to nedokáže vôbec naučiť. Pokiaľ nedávaš nárazové učenie počas skúšok, budeš musieť sa teda učiť priebežne cez semester, jednoducho sa musíš prinútiť. Veľa šťastia

henrietka528
autor
6. júl 2021

@shinon258 veď toto aj ja si myslím, že na to nemám aby som chodila na výšku. Vlastne som tam len z donútenia. A oddiaľujem tým prichadzajúce životné strasti :(

gdpr
6. júl 2021

@henrietka528 podľa mňa na výšku máš len možno nie na farmáciu povedala by som, že je to jedna z najťažších podobne ako medicína, zubarina, veterina, právo... Skús porozmýšľať nad niečím ľahším. Moja kamoška síce dala farmáciu ale nebola to prechádzka ružovou záhradou pritom bola celkom dosť bifľoška a aj tak jej to dalo zabrať 😀 nerozmýšľala si napríklad nad prírodovedeckou fakultou? To by bolo podobné učivo ale o čosi ľahšie a možno aj zaujímavejšie pre teba. Alebo možno ťa bude baviť niečo úplne iné napríklad psychológia, jazyky, manažment, ekonomika, fyzioterapia je toho naozaj veľa na výber. To, že jedna VŠ ti nejde nemusí to hneď znamenať, že už nato nemáš.

henrietka528
autor
6. júl 2021

@gdpr ďakujem za povzbudivé slová, zlepšilo mi to náladu♥️ asi to bude o tom, že kvôli nátlaku rodičov, neustálym doučovaniam z chémie a obetovaniu života len škole ma to proste omrzelo a ten odbor ma už proste viac nebaví. Pokúsim sa to však zvládnuť a keď to nevýde mením odbor. Čo už taký je život.

oli18
6. júl 2021

@henrietka528 tak ak ti ide len o to, prejsť skúškami, tak to potom rovno zabaľ. Ty totiž musíš z tej školy aj niečo ovládať, pre prax je to nevyhnutné. Mám v najbližšej rodine majiteľa lekárne. Majú za krátky čas už štvrtú magistru, pretože sú to mladé baby a každá odišla postupne na materskú . Keďže tam chodím, poznala som všetky. A bol medzi nimi veľký rozdiel vo vedomostiach. Niektorá len vybrala zo zásuvky liek a podala ho, iná vedela k nemu povedať aj odborný výklad, poradiť . Takže majiteľ už vie, ktorú si po návrate nechá a s ktorou sa rozlúči. Ak po absolvovaní chceš robiť v lekárni, mala by si to poctivo brať a ak sa na to necítiš, radšej odísť

srferreira
6. júl 2021

Uprimne bavi ta ten obor? Alebo fakt len z donutenia si si vybrala co studujes. Ja po skonceni strednej som isla do Brna na vysoku. Vybrala som si obor ktory som aj chcela studovat aj ma bavil. Zial bol to len nazov a ucila som sa uplne od veci co som chcela. Prechadzala som, skusky som dala na prvy krat ale trapila som sa. Predmety ma nebavili, nebolo to to co som chcela studovat. Neznasam matiku, a na kazdom predmete som pocitala nieco. A to nehovorim o matike 1 a 2. Po nociach som sa ucila, revavala som. Skor som uz zostavala koli rodicom. Jedneho krasneho poobedia som sa ucila, zavrela knihu, zbalila sa a skoncila som. Este som dala skusku na druhy den pred odchodom keby si to po lete rozmyslim. Bola som prva co som dala vsetky skusky a mohla mat leto, a vratit sa v Septemberi. Vykaslala som sa na to. Nasi ma skoro prerazili. Rok som stratila. V lete som mala uz pracu a potom v Septemberi som si zmyslela ze sa prestahujem do UK. Nasi ma zas skoro prerazili, ze znovu vymyslam. A zacala som studovat tu v UK, ten isty obor ktory v Brne, len s tym rozdielom, ze tu som sa neucila d veci ale k veci. Skoncila som bakalara, mala som aj volitelnu rocnu prax a pokracujem v studiju. A studujem k veci. Cize problem nebol vo mne ale v univerzite v Brne. Vymysleli obor, a predmety uplne od veci! Co som chcela tym povedat, ze ak ta obor nebavi tak zbitocne sa trapis a ucis. Ked ta naopak vysoka skola bavi a studujes to co chces studovat tak sa aj uci lepsie a lahsie sa zapamata. Takze nemyslim si, ze si neni na vysku stavana. Len studujes obor ktory je nad tvoje silu a mozno ta ani nebavi.

dskjhfdlkdjhl
6. júl 2021

@henrietka528 v prvom rade, chemiu sa nemozes ucit naspamat. Tu musis pochopit, inak velmi nemas sancu skusku urobit. Samozrejme, pri takychto predmetoch je nutne pracovat cely semester. Ale, ak Ta skola nebavi, tak je uplne zbytocne stracat cas, nervy a energiu. Bud si vyber skolu, ktora ta bude bavit, alebo chod pracovat.

savanna
6. júl 2021

Minule som pocuvala jednu youtuberku, ktora studovala farmaciu, ale chcela ist radsej na medicinu, tak sa pocas studia farmacie pripravovala na prijimacie skusky z mediny. Hovorila, ze farmacia je podla nej omnoho tazsia ako medicina, asi to vedela porovnat. Takze si si pravdepodobne vybrala jeden z najtazsich odborov, ake vobec existuju. Na zaklade toho by si naozaj nemala sudit, ze nemas na VS. Mozno by si inu VS urobila s prstom v nose bez problemov. Asi sa zamysli nad tym, ci ta to vobec bavi, alebo to robis len z povinnosti. Takyto odbor podla mna musi cloveka bavit, lebo ak nie, stoji to prilis vela casu a energie, v takom pripade je to skor utrpenie. Ak ak ta to aj bavi, ale problemom je len stres zo skusok, mozno by ti vedela pomoct psychologicka s nejakymi technikami na zvladanie stresu.

esmera50
7. júl 2021

@henrietka528 no ja mám 37 a chcem druhú vš a tiež sa bojím, že čo pamäť...nie som zvyknutá sa nič učiť 12 rokov! pôjde to ešte????

srferreira
7. júl 2021

@esmera50 samozrejme. Nikdy nie je neskoro. Ja som mala aj 50 spoluziakov. Len si vyber naozaj to co ta bude bavit a tym padom sa ti bude lahsie ucit aj pamatat.

esmera50
7. júl 2021

@srferreira no len aby, bavila by ma psychola alebo záhradná architektúra, na to druhé je ťžaké sa dostať a s tým prvým je ťažké sa uplatniť :D

patusikk
8. júl 2021

Ktorý rok študuješ farmáciu?