Školský logopéd - rozširujúce štúdium

helenka112
10. júl 2024

Ahojte, prosím vás, existuje nejaké rozširujúce štúdium školskej logopédie, aby som ako vyštudovaná učiteľka slovenčiny, mohla potom pracovať ako školský logopéd? Viem, že na UK v BA je 2ročné rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky pre jednotlivcov s narušenou komunikačnou schopnosťou, ale nikde som sa nedopátrala, či by som po úspešnom ukončení štúdia, spĺňala aj kvalifikačné predpoklady na školského logopéda. Ďakujem vopred za odpovede.

kacena4
10. júl 2024

nie pokial ja viem neda sa, logo sa studuje len denne, teraz uz ani na specialnej pedagogike sa neda spravit statnica na logo, pred par rokmi sa este dala, dnes uz nie, tiez som chcela a mrzi ma ze sa neda

helenka112
autor
10. júl 2024

@kacena4 je to strašná škoda, sama mám syna s NKS a logopédov je žalostne málo

domuska11
10. júl 2024

@helenka112 logopedia ako rozširujúce štúdium sa nedá študovať. Momentálne iba denné štúdium UK BA. Dvojročné rozširujúce štúdium ŠP napr. NKS má aj štátnu skúšku zo základu logopedie , ale to nieje postačujúce vzdelanie na pracovnú činnosť logopéda. Veľmi záleží od zamestnávateľa, napr. školský logopéd - berú do úvahy aj statnicovy predmet. Verím,že v budúcnosti sa zamyslia a upravia ich možnosti štúdia.

helenka112
autor
10. júl 2024
helenka112
autor
10. júl 2024

@domuska11 @kacena4 nechápem, prečo teda toto dali do tej novej vyhlášky, ktorá platí od septembra minulého roka, keď vlastne také štúdium žiadna VŠ na Slovensku neposkytuje 🤦🏻‍♀️ alebo o tom aspoň neviem…

vladi4444
10. júl 2024

Ahoj, ja som špeciálny pedagóg a mam štátnicu z logopédie ale nemôžem byť školský logoped. Môžem vykonávať výučbu predmetu ILI (individuálna logopedicka intervnecia) nemôžem robiť korekcie ale len stimuláciu a podporu jazykových rovín. Veľa špeciálnych pedagógov robí logopedickú činnosť a nazýva sa Špeciálny pedagóg pre ILI. Ja dúfam, že do budúcna bude možnosť pre špeciálnych pedagógov rozšíriť si štúdium o logopédiu ( v minulosti to tak bolo) nakoľko ich je naozaj veľmi málo. Každopádne činnosti ako rozvoj grafomotoriky, sluchove vnimanie q rozvoj jazykových rovín vykonávam.

pininka1
10. júl 2024

@helenka112 máš pravdu,je to strašná škoda ze sa to nedá u nás študovať, aj ja by som sa na to hneď dala, naši autisti nutné potrebujú logopedov. My im poskytujeme aspoň logopedicku intervenciu, ale iste by bolo lepšie keby s nimi denne pracovali logopedi