AHojte! Viem vela toho tu uz bolo popisane v davnych prispevkoch ale aj tak sa na vas obraciam a potrebovala by som nasmerovanie resp.realne skusenosti co a ako.
Mam vystudovanu VS v odbore anglictiny a nemciny a rada by som si otvorila take nieco ako skolku pre male deti vo veku cca 2-6 rokov plus minus ale asi cesotu klasickej skolky nechcem ist.Docitala som sa ze sa to da obist cez spominane obcianske zdruzenie ale nemam sajnu kde a ako zacat ci potrebujem aj nejake vzdelanie a pod. Prosim o rady. Zaujimam sa aj o montessori no zial este kurz ziaden nemam a myslim ze v blizkej buducnosti sa k tomu finance nedostanem ale hlavne mi ide o jazyk.Prosim o rady a dakujem.
@zuzana1909 to neznamená, že sa musíš súdiť, len že na súde to buď schvália alebo zamietnu. Nejedná sa o žiadny súdny spor/ súdne konanie.
@zuzana1909 na porade som dávnejšie čítala dobre rady
@kristina284
Niečo také som čítala a aj to že môžem to aj ako zárobkovú činnosti dokonca...ohl.toho vzdelania nevie s poradiť či si musíš ešte niečo dorabat?
@eliska13 no na nejakej právnej stránke som myslí m pozerala ale skúsim aj tu poradu aj keď by som najradšej úplne real skúsenosti či sa mi aj do toho oplatí ísť...
@kristina284 ohľadom dotácií náhodou napr.z Upsvaru nevieš?
@zuzana1909 myslím že buď strednú odbornú pedagogickú školu alebo bakalára z odboru predškolská a elementárna pedagogika.. Nie som si istá, skús sa opýtať na UPSVaR.
Dotácie viem, že môžeš dostať na príslušný kurz - spomínala si montessori - teda nie sú to dotácie, skôr by ti to úrad práce preplatil . Ale nepredpokladám že UPSVaR financuje občianske združenia.. Skôr si myslím ze nejaké dotacie by si mohla vyzistiť priamo na stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
@zuzana1909 ty chces preplatiť kurz či peniaze na vybavenie škôlky?Ak preplatiť časť nákladov je tam veľa podmienok registrácia na UP niekoľko mesiacov, podnikateľský plán, musíš už vedieť kde to bude nájomná zmluva, musíš fungovať myslím 2 roky to Ti všetko povedia na úrade prace.Prečo to chces firmou občianskeho združenia?čo viem škôlky sa obchádzajú tým, že to nazves opatrovateľské centrum, či iným názvom.Tym pádom sa vyhnes problémovým veciam ako v akej výške budú umývadlá, koľko posteli na meter štvorcový a pod....ako by si to mala so stravou?úprimne Ti poviem radšej doucuj deti, dospelých či chodievajú do materských centier robiť krúžky montessori či iné, ale súkromná škôlka je jama levova, ak nebyvas vo veľkom meste.Este to má význam, ak si niekto spraví vo svojom rodinnom dome také centrum
@eliska13 z zvažujem aj to v rodinnom dome no neviem bývame na dedine...pozeral som že niektoré škôlky fungujú ako obc.zdruzenia a v názve je že je to napríklad...detské centrum či to je niečo ine?urcite chcem obísť čo najviac vecí lebo by mi to neprešlo a dotáciu som myslela napr.na prestavbu alebo tvorba ihriská a také.....toto by mi povedali na Upsvare?
@kristina284 skusim mrknut
@eliska13 stravu ak by to bola akože škôlka tak desiata obed s olovrant ale chcem sa zamerať na zdravšie veci
@eliska13 a ešte doucovala som ale chcem robiť s detmi viac no neviem škôlka minpride reálnejšia teda niečo na ten štýl...a ešte by sa aj manžel zamestnal je kuchár a susedka má tiež angličtinu plus strednú pedagogicku
@zuzana1909 u nás v dedine 2 ženy tak majú minikolektiv deti a cez víkend ešte robia detské oslavy.Pozriem neskôr stránku a napíšem Ti do IP zaktra.Ano väčšinou to pomenujú detské centrum nech sa vyhnú byrokracii. Podobnym štýlom funguje mama toho mladého herca Maxa Bolfa zo seriálu naši.Ona to má v Kútoch tiež v rodinnom dome.Jeden čas som mala tiež podobný nápad, ale neralizovala som to.Tiez som pozerala ten kurz, ale sa mi zdal prehnane dráhy vtedy stal 3500 eur.Ohladne dotácie choď na úrad práce.Ak máš k dispozícii dom je to veľké plus.Ale vieš zamestnať muža, suseda a teba to sú náklady a vyrátaj si koľko detí by si musela mať, aby ste všetci zarobili a mali ešte zisk.Ja by som išla do menšieho projektu a 3, 4 deti aj to veľa žien hľadá kvôli chorobnosti a vacsej možnosti sa im venovať.zajtra napisem
@eliska13 budem tu vďačná.ale tie centra tiež musia ako nieco fugovat tak ako nie je nič.zdruzenie nevieš ci to má názov?na to občianske musia byť 3 ľudia no....neviem no keby sme nejaké dotácie dostali asi by som šla do nejakej prerábky domu len tk je tak ešte nie je dnu úplne hotovo lebo sme sa sťahovali tohto roku ale do budúcna lepšie ako prenájom len že nie sme v meste no a n východe to ľudia ináč berú a ani poplatky napr.nad100/120e mesačne by málokto zaplatil...najlepšie asi skočiť fakt na upsvar
@eliska13 ešte je vraj taká možnosť ale to nemám vzdelanie akoze opatrovať doma neviem či 3 či 4 deti...
@eliska13 náhodou si nenašla kontakt na ten minikolektov čo si spomínala? Ja som sa zatiaľ nepohla.......
@zuzana1909 zabudla som na teba idem to pozrieť a napíšem ip
@zuzana1909 Ahoj,pracovala som v lesnej skolke,ktora bola oficialne o.z.Ak chces orginal skolku je s tym naozaj vela prace,hygiena,priestory,jedlo,vzdelanie...Nam rodicia platili clenske, ak dobre viem,tak zisk mozes mat aj ako o.z.,len ho teda musis zdanit v danovom potom.Skus Asociaciu lesnych skolok,tam by ti mohli poradit viac.Ja som v nasej skolke robila az po zalozeni,takze podrobnosti neviem.Ale nebude to zlozite.
@zuzana1909 občianske združenie musia založiť minimálne 3 osoby z toho aspoň jedna musí mať 18 rokov, to určite spĺňaš ale musíte byť 3.
Cieľom občianskeho združenia nie je obchodná činnosť, občianske združenia sú viac menej spolky a zväzy.
Na vznik potrebuješ 1.) zriadenie - spoločenskú zmluvu, zriaďovaciu listinu... 2.) zápis do registra občianskych združení. Register riadia okresné súdy, až keď súd rozhodne ze zapisuje tvoje občianske združenie, až vtedy oficiálne vznikne/existuje.